Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Зорница Русинова: Правителството готви средства за социални услуги в общините

Министерският съвет вече взе решение за патронажната грижа и допълнителна подкрепа, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика

гледано: 2768   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Правителството подготвя средства за социални услуги в общините, които ще бъдат разпределяни според броя на услугите. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Министерският съвет вече взе решение за патронажната грижа и допълнителна подкрепа за социалните услуги в общините да се ползват авансово бюджетни средства – т.нар. наддоговаряне на оперативните програми, за да има плавен преход между тази и следващата година“, посочи тя. 

Русинова отбеляза, че има домове за възрастни, които се нуждаят от допълнителен персонал, дезинфекция, преградни стени. „Това са средства, които общините ще могат да ползват от следващия месец", обяви тя.

Още по темата

Зам.-социалният министър напомни, че в момента продължават дебатите в парламента за детските надбавки, а ГЕРБ води разговори с ВМРО. 

„Целта е да имаме гъвкав бюджет, защото ситуацията се мени седмица за седмица. Универсалните детски надбавки са въпрос на това да подкрепим всички семейства, защото виждаме, че доходите на хората падат, а искаме да подкрепим работещите хора. Мислим за социален кодекс, който да обедини всички надбавки", подчерта заместник-министърът на социалната политика.

Русинова е категорична, че ще бъдат подпомогнати всички социални групи.

"Смятам, че успяваме да задоволим основните потребности с Бюджет 2021. Важно е правителството да чуе и друго мнение, затова не са грешка корекциите в бюджета - ние бързо трябва да приоритизираме средствата, както едно нормално семейство прави“, коментира тя и уточни, че някои от мерките са планирани до март, но има и други, които са до този месец заради сезонността на плащанията.

Зам.-социалният министър потвърди, че има много предизвикателства, но целта е да се посрещнат тези, които са свързани с коронавирусната пандемия в зимните месеци, като подчерта, че в момента човешка сила трябва навсякъде.

"Общините успяха да организират много доброволци, както има и медицинска подкрепа за възрастните хора, преговаряме с Европейската комисия тя да продължи и догодина", отбеляза още Русинова.

Що се отнася до "зелените коридори" тя е на мнение, че във всяка една от мерките има различни гледни точки - "трябва хем да опазим здравето на възрастните, хем да не затрудняваме живота им".

За предложените 24 лева на ден за временно безработните социалният зам.-министър потвърди, че мярката ще важи за сектори, които са затворени със заповед на здравното министерство и хората ще си получават парите директно по сметката от Агенцията по заетостта.

Кои семейства ще получат помощ от държавата след като отпадна подоходният критерий? Как ще се разшири извънредният труд? Как ще изглеждат новите мерки 60 на 40 и допълнителните мерки със средства от ЕС, които ще получи България? Какви ще са краткосрочните и дългосрочните мерки в съответствие с Плана за възстановяване и устойчивост? Какви са приоритетите на Зорница Русинова след като оглави Икономическия и социален съвет?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков и Василев отиват на изборите с „Волт“ и „Средна европейска класа“