IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болдина: Ниските данъчни ставки винаги са привлекателни за експанзия в чужбина

Важно е всяка компания да разбере дали данъчният режим е настроен благоприятно спрямо бизнеса и е конкурентен, смята финансовият мениджър в Нестле България

08:28 | 15.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Светлана Болдина.<em> Снимка: Nestle България</em></p>

Светлана Болдина. Снимка: Nestle България

Светлана Болдина е мениджър „Финанси и контрол“ в Нестле България от май 2013 г. Завършила е „Телекомуникации и автоматика“ в Техническия университет по комуникации и информация в Москва. Има и магистърска степен по счетоводство и финанси от Руската академия за икономика.

В Нестле е от 1998 г., когато постъпва като старши счетоводител, после става главен счетоводител на Нестле Русия. Натрупва богат опит в управлението на финансите, придобиванията и правните сливания на компанията.

През 2008 г. е назначена за корпоративен финансов контрольор в Нестле Русия и Евразия. На тази позиция тя успешно преструктурира финансовия отдел на дружеството, съобразно новите пазарни реалности. Тя е сред победителите в конкурса „CFO на годината 2015” Ърнст и Янг България и сп. Forbes.

Г-жа Болдина ще вземе участие Клуб Investor.bg на тема„Корпоративният растеж през погледа на финансовия директор“, който ще се проведе на 20 октомври.

Преди събитието с г-жа Болдина говорим за съвременната роля на финансовите директори, някои от факторите за експанзия в чужбина и влиянието на потреблението и промените в икономическия цикъл за развитието на компаниите.

Г-жо Болдина, какви са съвременните предизвикателства пред финансовия мениджър в мултинационална компания?

- Волатилността и непредсказуемата икономическа среда по света изискват от финансовия мениджър да бъде бърз, ловък и да се адаптира към тази обкръжаваща го среда и дори да бъде предвидлив, за да гарантира финансовата стабилност на компанията.

Как оценявате глобалните регулации, насочени към предотвратяване на практиките за избягване плащането на корпоративни данъци, и тези, целящи споделянето и обмяната на информация в данъчната сфера?

- Приемам ги като необходими мерки от страна на глобалните регулатори, с които да засилят международното сътрудничество с цел затвърждаване целостта на националните данъчни системи и подобряване на прозрачността в данъчната сфера в международен план.

Ниските данъци ли са най-важният фактор за една компания, която иска да разширява дейността си извън пределите на националните граници?

- Докато се разширява в международен план, за всяка компания е важно да разбере дали данъчният режим е настроен благоприятно спрямо бизнеса и е конкурентен. Ниските данъчни ставки винаги са привлекателни въпреки административните бариери и негативното влияние на корупцията върху общия бизнес климат.

Потреблението до голяма степен допринесе за икономическия растеж в България през последните тримесечия. Как ръстът на потреблението се отразява на операциите Ви в България?

- Като цяло виждаме възстановяване на потребителското доверие и търсене, което напоследък се отрази положително на нашето представяне и развитие.

Как забавящият се растеж на развиващите се пазари се отразява на операциите на Нестле?

- Този факт увеличава допълнително натиска върху големите корпорации да подобрят адаптивността си и да увеличат фокуса си върху иновациите и ефективността.

Какви са плановете Ви за справяне със слабостите на развиващите се пазари?

- Както споменах, ефективността на операциите е важен аспект, както и фокусът върху продуктите чрез стойността им за потребителите.

Отговорите и на други въпроси, свързани с ролята на финансовите директори за растежа на компанията, завоюването на нови пазари и данъчните практики можете да чуете в рамките на Клуб Investor.bg на тема „Корпоративният растеж през погледа на финансовия директор“, като се регистрирате за участие тук.

Програма на събитието и повече информация за лекторите можете ще откриете тук.

Клуб Investor.bg се провежда с подкрепата на ЕЛАНА Финансов Холдинг, Болница „Доверие”, Немечек България и eFaktura.bg.

Институционални партньори на Клуб Investor.bg са Индустриален Холдинг България, Ърнст и Янг България, “Резиденшъл Младост“, Ловико Сухиндол и Германо-българска индустриално-търговска камара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още