Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Жан-Клод Трише: След дълъг период на ръст обикновено иде рецесия

Заради високото ниво на задлъжнялост по света този път нямаме толкова силни механизми за борба с рецесията, твърди бившият гуверньор на ЕЦБ

Жан-Клод Трише: След дълъг период на ръст обикновено иде рецесия

Жан-Клод Трише. Снимка: Архив Ройтерс

След такъв дълъг период на растеж виждаме рецесия на хоризонта, което представлява дългосрочен риск за финансовите пазари. Това заяви бившият гуверньор на Европейската централна банка Жан-Клод Трише по време на годишната конференция на Coface Country Risk Conference 2018 г. Investor.bg е единствената българска медия, акредитирана за събитието.

Според бившия централен банкер има пет основни риска пред икономиката в глобален мащаб в средносрочен план. Първият риск за Трише е твърде дългият период на разширяване, особено в страни като САЩ, след който започваме да виждаме признаци на рецесия. „Това означава, че скоро ще навлезем в негативната част от икономическия цикъл“, заяви Трише. 

Още по темата

По-големият проблем обаче е, че за разлика от 2008 г., когато започна глобалната финансова криза, заради високото ниво на задлъжнялост по света, този път нямаме толкова силни механизми за борба с рецесията. След кризата продължихме да трупаме задлъжнялост със същия темп като преди кризата въпреки очакванията, че това няма да се случи, каза той.

„Не казвам, че е толкова голяма драма да имаме рецесия, а че сме по-малко защитени отпреди“, заяви Трише.

Вторият риск според него представлява приближаващото спукване на финансовия балон на някои места по света. Макар че това може да не се случи през 2018 или 2019 г., това е риск, който все повече нараства, смята бившият гуверньор.

Също толкова важен риск според Трише е възможността за дълбоки промени в международната търговия. Макар че опасенията, идващи от САЩ за прекъсване на транснационалните търговски движения, вече са смекчени, те все още съществуват, коментира той.

Четвъртият риск, който икономистът очерта, е киберсигурността, която е основно свързана с технологичните промени. „Не само че сме изправени пред риск от атаки и хакерство, но имаме физици, математици и други учени, които говорят за един нов свят – света на Интернет на нещата, за който не знам какви рискове ще донесе“, заяви Трише.

Не на последно място той отбеляза геополотическите рискове, които може да се появят в различни части на света и да повлияят на глобално ниво.

В по-дългосрочен план Трише смята, че самодоволството, че икономиката се справя добре, може да изиграе лоша шега, напомняйки за същото ниво на самодоволство преди финансовата криза от 2008 г.

Развитите икономики бяха причината за икономическата криза през 2008 г., но по-вероятно е следващата криза да бъде стартирана от развиващите се икономики, каза Трише, допълвайки, че сенчестото банкиране, което не може да бъде управлявано от регулациите, е източник на уязвимости за финансовия сектор.

Геополитическите рискове сами по себе си са потенциални детонатори за международна криза, а експлозивите са заредени, заяви Трише, включвайки в това число задлъжнялостта. „Не можем да позволим на дълга, както частен, така и публичен, да излезе извън контрол, защото в крайна сметка той ще ни догони“, коментира още финансистът. 

По статията работиха: автор Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

5
 
20
 
10
khao до: ratten
преди 2 години
Няма профилна снимка
или с колко съм разширил дупката ти ... по скоро това е :)
1
 
39
 
9
преди 2 години
Няма профилна снимка
Прав е Трише - и рецесията не е страшна, и световната задлъжнялост не е страшна. Страшно е, как крехката като селска люцерна Гонзовица ще се вземе с тоя баобаб - Гущеров.
1
 
30
 
8
pinoccio до: thehappyroger
преди 2 години
Няма профилна снимка
А ти, друже, от чие име говориш? Нас докато Космосът ни заличава. ти в Киносалона ли ще си?
1
 
35
 
7
преди 2 години
Няма профилна снимка
Подготвя ни човека, че с тия отрицателни лихви и разни геополитически "партньори" дето заплашват да продават щатски облигации в големи обеми нещо не излиза сметката.
Китай вече е признат "враг на народа" официално, само че е признат и за пазарна икономика по собствените им (на народа) правила, както и приет в кошницата на МВФ.

На кризата 2007ма е ясно какво печатаха. Да видим на идната какво ще печатат :-).
14
 
26
 
6
преди 2 години
По принцип е така, но възходящата фаза започна съвсем скоро, нямаме нито толкова продължителен, нито толкова силен ръст както преди 2008 г, пазарите още не са толкова балонизирани, а повечето европейски страни спазват по-добра фискална дисциплина.

Още от Имената на бизнеса
Иван Манев: Нужни са законови промени, които да улеснят финансирането на стартъп