Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

М. Тодорова: Необходима е стратегия за подобряването на качеството на живота

Роботизацията и изкуственият интелект ще навлязат и в по-сложните професии, твърди футурологът от БАН

  

Д-р Мариана Тодорова е футуролог, главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието към БАН и ръководител на българския клон на “Милениум проджект“ (международен независим мозъчен тръст, чиито членове са футуролози, изследователи, лидери и визионери, работещи с фокус върху събитията и процесите в бъдещето). Специализирала е в Държавния департамент на САЩ, Harvard Kennedy School и Китайската академия за управление. Изнася лекции и има научни публикации по футурология в САЩ и България.

Г-жо Тодорова, какво трябва да знаем, когато говорим за бъдещето и изкуствения интелект?

- Когато говорим за изкуствен интелект трябва да имаме предвид, че той ще има поне три проявления. Първото е на т.нар. „тесен“ или „слаб“ изкуствен интелект. Нарича се така, защото е създаден да адресира ограничени, единични задачи. Голяма част от сега функциониращите системи на изкуствен интелект са именно такъв изкуствен интелект, който изпълнява ясно дефинирана задача/и. Това е технология, която позволява на високофункционални системи да преповтарят, а дори да надминават човешките способности по отношение на възложените им задачи. Такива са Watson, Siri, Cortana. Те имат определена степен на интелигентност в дадено поле, но без пълнотата, сложността и асоциациите при разсъждение, на които човек е способен. Второто проявление ще бъде на силния, генерален изкуствен интелект, който ще разбира, ще има познавателни способности и самосъзнание, които го правят неразличим от човек, въпреки че скоростта и способността за обработка на информация ще бъде доста по-бърза.

Подобен изкуствен интелект би правил систематични обобщения, би разсъждавал и би се учил от опита си. Той би имал разбиране с преживяване на заобикалящата го среда, също като хората, но с много по-бързи реакционни способности.

Това подсказва, че подобна система би станала по-силна в областите на знанието, когнитивните способности, скоростта на обработка, поради възможностите за експоненциално развитие. Така би се появил специфичен нов вид от нови същности. Третото проявление би било на супер изкуствения интелект, който многократно ще превъзхожда човека и би било трудно да бъде прогнозирано неговото поведение и описана неговата „природа“. Разбира се, трябва да уточним, че последните две могат никога да не се случат, затова и някои анализатори по-скоро го категоризират като технологичен балон и неосъществим проект.

Какви са рисковете пред навлизането на такъв тип технологии (изкуствен интелект и т.н.)?

- Всички технологии, както и изкуственият интелект, създават много възможности, но и съдържат рискове в себе си. Разчитането на генома ни позволява да развиваме превантивна медицина срещу заболявания като рак, Алцхаймер и Паркинсон, но и превръща в реалност т.нар. „дизайн бебета“ с определен ръст, цвят на очите и косата, умствени заложби и пр.

В бъдеще няма да има нужда подрастващите да могат да пишат ръкописно, да изучават езици или да композират музика, защото компютърните програми ще могат симултанно да превеждат, записват говора или да сътворяват различни мелодии по зададена команда. Това ще улеснява множество дейности, но и ще доведе до закърняване на познавателните умения. В много сфери политика, бизнес, социални системи механизмите за вземане на решения ще бъдат делегирани на алгоритми с изкуствен интелект вследствие на стремежа към свръхобективност, но това ще рефлектира върху статуса на човешката независимост и прекомерното отдаване на човешки суверенитет.

Много области ще се дехуманизират (ще изгубят „хуманното си съдържание) заради роботизацията и автоматизацията. Ако не се предложи алтернативен източник на доходи като универсалния базов доход, много хора, загубили работата си, трудно биха се адаптирали към новите реалности. Навлизането на виртуалната и смесена реалност ще даде възможност да се правят симулативни хирургически операции, тренировъчни полети, посещение на туристически обекти или лечение на психотравми, но и ще отчужди още повече хората един от друг, ще ги откъсва от „реалната“ реалност.

Как се вписва тук темата за дълголетието, генното редактиране и „бутиковите бебета“, за които споменахте?

В Америка и Западния свят на технологиите се гледа като на следваща крачка в човешката еволюция. Вярва се, че хората под 50 г. , ако не видят смъртта на смъртта, то ще са свидетели на значително удължаване на човешкия живот. Как ще се случи това? На първо място, разработена е технологията на 3D и 4D принтерите, които освен с неорганични материи, работят със синтетични и органични. 

Още по темата

Успешно са принтирани човешки стави, ретина на око, ухо, които са присадени на хора. Т. е. имаме надеждна технология да произвеждаме органи. Функциониращи органи все още не са направени поради протичането на биохимични реакции в тях, но вероятно това също е въпрос на време. На второ място, чрез промяна на 2, 4 или 6 генома на различни клетки от човешкото тяло вече могат да се произвеждат стволови клетки. Не е необходимо да се извличат от пъпната връв или от гръбначния мозък. Чрез стволовите клетки в епруветка или приемен организъм (например на прасе) може да се създадат почти всички човешки органи. За природозащитниците също има отговор-наскоро беше създадено човешко ухо от стволови клетки на ябълка. Разбира се, това са проекти в начален етап, но върху тях се работи много активно. Работи се и по създаването на нано-роботи, които ще бъдат вкарвани в организма ни и „на място“ ще решават проблеми като изчистване на плака от артериите или мозъка.

Другият голям пробив е, че човешкият геном може да бъде разчетен изцяло. Сега това става за около месец и струва под 1000 долара. След няколко години ще се разчита за няколко часа и ще струва 10 долара на принципа на тестовете за бременност. Вече може да знаем от какви болести е възможно да се разболеем. Медицината ще става все повече превантивна, а не лечебна.

Но виждаме, че подобни научни достижения отварят вратите за т. нар. „дизайн-бебета“, съвършени откъм физика деца, без риск да се разболеят от Алцхаймер, рак, Паркинсон и пр. Наскоро беше съобщено, че дете в Гърция е родено с гените на трима родители, от две жени и бащата, защото майката е имала генетичен дефект. Това предполага, че вече е възможно да се „създават деца от гените на трима, четирима и повече индивиди, което ще взриви концепцията за родителството. Освен това на по-късен етап т.нар. дизайн-деца може да са недоволни от избора на родителите си в етичен и естетически план.

Възможни ли са сценарии, подобни на „Матрицата“?

- Когато футуролозите изграждаме сценарии за бъдещето, винаги се съобразяваме с три категории: възможност, вероятност и правдоподобност. Но винаги трябва да държим сметка, че колкото и да почиват на анализа на настоящите тенденции, прогнозите винаги съдържат в себе си и нереални проекции на въображението. Критерият за възможност ни дава най-голяма свобода. В този смисъл сценарий, реализиращ сюжет на филма „Матрицата“ или друг фантастичен филм, е възможен. Особено ако се работи все по-усилено по-програмите за свързване на мозъка с изкуствен интелект и облачни системи от информация.

Такъв проект има Илон Мъск, който той се опитва да реализира в компанията си „Neuralink”. Засега има трудност как да се осъществи връзката с мозъка, така че да има трансмисия на информация – дали да се използват чип или наночастици, респективно нанороботи. Ако и когато това стане факт, съзнанието ще може да се пренася във виртуална среда и съответно да се „живее“ симулационен от днешна гледна точка живот. Но перспективите за това са отвъд 2050 г.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
6
 
1
преди 3 седмици
ей ти я стратегията, Комунизъм му е майката брат ми, кат гледам кво искат тия ми ти жълти жилетки ..... ако искате мое си я препишете в Тиквесторо също мое си вземат бележка относно ебанните си "едитъри" ...

Валентин Вацев: Жълтите жилетки са един от кълновете на новото ляво в Европа
https://www.youtube.com/watch?v=pVeErrb2h-M

Още от Имената на бизнеса
Сергей Пантелеев: През последните 8 години се направи доста в подкрепа на стартъпите