IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Андронов: Деветата позиция в банковата система не задоволява СИБанк

Следим пазарните нива и при интересни възможности ще инвестираме на БФБ-София

10:40 | 23.06.08 г.
Петър Андронов, снимка: личен архив
Петър Андронов, снимка: личен архив

Петър Андронов е роден през 1969 г. Владее английски, немски и руски език. От март 2008 г. е главен изпълнителен директор на СИБанк, член на УС на Асоциацията на банките в България. От октомври 2007г. е Представител на Асоциацията на банките в България в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. От 2002 г. до май 2007 г. е главен директор на управление „Банков надзор”, Българска народна банка.

От 1997 г. до май 2007 г. Петър Андронов  е участник в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др.

Завършил е Университет за национално и световно стопанство - София в периода 1990-1995 г., специалност „Финанси”, профил „Банково дело”. От 1995 е преподавател в УНСС, катедра „Финанси”, във ВУЗФ и в НБУ/МБИ дисциплини „Основи на финансите” и „Банково регулиране”. От 1997 участва и презентира в повече от 30 семинара, курсове и обучения организирани от централни банки, Базелския комитет, Института по финансова стабилност, МВФ, СБ и други. От 2003 г. е гост-лектор на МВФ

Доколко СИБанк ще е агресивна в заемането на пазарен дял? Ще си позволи ли реализирането на по-малка рентабилност, за да постигне тази цел или печалбата от дейността ще бъде основен приоритет?

Нашият акционер КВС гради политиката си върху виждането за дългосрочно присъствие на пазарите в Централна и Източна Европа като втори домашен пазар на групата след Белгия. Това означава, че структурирането на бизнеса е такова, че да се осигури трайно и дългосрочно увеличение на пазарното присъствие. Нашата задача е това нарастване да не е за сметка на рентабилността, а още по-малко на стабилността на финансовата институция. Основната ни цел остава печалбата, а пазарният дял е само средство за постигането й.

В последните месеци банката активно открива нови офиси? Колко са те в момента и колко планирате да бъдат?

Разполагаме с една от най-големите клонови мрежи в страната. Имаме 128 клона и офиса,както и 133 изнесени работни места. Активно откриваме нови офиси, както съобразно основната си годишна програма, така и в допълнение в представителствата на ДЗИ. Например само в ДЗИ за последните месеци открихме повече от 10 нови офиса, а пред пускане са още няколко. Впрочем, съгласно спомената годишна програма до края на годината ни предстои откриването още на 24 нови клона и офиса. Създаването на нови точки за продажба на услуги обаче не е самоцел. Използваме специален модел за анализ на потенциала на регионите и в зависимост от оценките, които предстои той да произведе, ще преценим дали вече сме достигнали оптималния размер и локация на клоновата ни мрежа.

Очаквате ли тенденцията за скъп левов ресурс и високи лихви по депозитите да продължи или лихвените проценти по-скоро ще се останат на текущите си нива?

Нивото на инфлация в Еврозоната наближава 4% под въздействието на фактори, които се проявяват и у нас. Това са най-високите инфлационни стойности през последните 16 години. Известно е, че 4% са доста над целта на ЕЦБ и не са учудващи изявленията на президента й Жан-Клод Трише за евентуално покачване на референтните лихвени равнища на банката.

Ще има ли СИБанк финансиране от KBC на атрактивни за българския пазар лихвени проценти, което да й позволи агресивно заемане на пазарен дял?

СИБанк разполага с необходимото финансиране от КВС. Съвсем друга тема е агресивното заемане на пазарен дял. КВС ни предоставя необходимите средства, както вече казах, за разумно инвестиране с дългосрочен хоризонт. Стремежът ни е потребителите на продукти и услуги в офисите на банката да намират в наше лице една модерна и гъвкава финансова институция, която предлага съвременни услуги, бързо и висококачествено обслужване и подхожда индивидуално към нуждите на всеки един клиент. За нас е по-важно да изграждаме трайни финансови взаимоотношения с нашите клиенти, базирани на взаимното доверие помежду ни.

Какви ще са конкретните промени в СИБанк, идващи с новия собственик белгийската KBC?

Трудно ми е да опиша накратко всички промени. Те имат организационни, персонални, процедурни и технологични измерения. Промените в структурата и дейността на банката естествено са повлиани и от многоканалния подход на КВС за предлагане на всички финансови услуги, с основен акцент интегрираните банковозастрахователни процеси. В глобален план КВС прибави висока стабилност и сигурност, нови клиенти и финансиране.

Планирате ли общи продукти с ДЗИ, което е част от групата на KBC?

В момента са в ход няколко съвместни инициативи, които са насочени както към продуктите, така и към по-доброто обслужване на нашите клиенти. По-голямата част от продуктите и услугите на ДЗИ вече се предлагат и в нашата клонова мрежа. Стремежът е да осигурим удобство на клиента, така че той да бъде обслужван и да получава всичко на едно място.

За първото шестмесечие на годината отчитате 18,3% ръст на активите на годишна база и 7 млн. лв. печалба. Какъв ръст на активите предвиждате до края на годината?

Печалбата от 7 млн.лв. за първото тримесечие е по-ниска от общата печалба за същия период на миналата година, но е резултат единствено на доходи от основна дейност. Ако игнорираме еднократна сделка от първото тримесечие на миналата година, то тогава печалбата ни през тази година е 4 пъти по-висока. Ще се постараем да запазим високото темпо на увеличаване на доходността и до края на годината. Активите ще следват растежа на кредитния портфейл, който за първото тримесечие изпреварва този на системата.

Към 31 март СИБанк е девета по-големина на активите в банковата система. Коя позиция целите в следващите години?

Мисля, че разбирате, че 9-тата позиция не е резултат, с който да се задоволим. Все пак КВС заема трето място сред конкурентите си в Централна и Източна Европа. Позицията ни, обаче, ще бъде паралелен ефект от увеличаването на пазарния дял, който, както вече споменах, пък е едно от средствата за оптимизиране на дейността и постигане на по-висока рентабилност.

Кои са банковите дейности върху които ще поставите акцента на услията си?

Понастоящем финализираме работата по дългосрочната стратегия на банката. Естествено е тя да носи спецификите на КВС с акцентите върху ритейл банкирането и сегмента на малките и средни предприятия. Нямаме намерение да се оттегляме и от корпоративния сегмент. Разбира се, в групата на КВС има дейности, които се развиват и направляват от отделни структури, като например КВС Асет мениджмънт, КВС Лийз, КВС секюритис и така нататък. СИБанк ще осигурява банковото обслужване на подразделенията на тези структури в България, както и на ДЗИ. Логично е да се предположи, че нашата клонова мрежа ще се използва и за дистрибуционен канал на небанкови финансови услуги.

Предвиждате ли създаване на взаимни фондове, инвестиращи на БФБ-София?

Това е направление, което е в компетенциите на КВС Асет мениджмънт. Съобразно плановете на колегите ще предложим постепенно инвестиционни продукти базирани както на местни, така и на чуждестранни активи.

Има ли банката портфейл от акции , търгувани на БФБ-София и в какъв размер е той?

Портфейлът на банката от акции е незначителен. Следим пазарните нива и потенциала на отделните дружестава и при интересни възможности ще инвестираме.

Имайки пряк поглед върху бизнеса на корпоративните си клиенти, оптимист ли сте за бъдещето на българската индустрия?

Въпреки смесените макроикономически сигнали за развитието на българската икономика, както и напрежението, което идва от световните финансови и суровинни пазари, продължавам да бъда предпазлив оптимист за бъдещето на българската индустрия. Редом с множеството строителни проекти, при нас, а предполагам и при колегите от другите банки, се предлагат за финансиране все повече инициативи в производството, които ще доведат до дългосрочна устойчива конкурентноспособност на българската икономика. Преките чуждестранни инвестиции продължават да осигуряват допълнителен потенциал за растеж, а успешното усвояване на средствата от фондовете на ЕС е допълнителен мощен двигател на индустриалното развитие. Впрочем, напоследък прави впечатление бързо нарастващият брой проекти по различни програми на ЕС, които разглеждаме и подкрепяме в СИБанк.

Свързани компании:

ТБ Стопанска и Инвестиционна Банка АД-София(5ECA)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още