Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Криптоиндустрията се изправя срещу предложение на САЩ за нова регулация

Министерството на финансите на страната иска попечители и борси да събират и докладват информация за големи трансакции, включващи нехостирани портфейли

Криптоиндустрията се изправя срещу предложение на САЩ за нова регулация

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Планирано ново правило на американското Министерство на финансите, насочено към елиминиране на незаконните трансакции с криптовалута, предизвика силно противопоставяне от страна на индустрията. Това доведе до битка, която заплашва да хвърли сянка върху неотдавнашния бум на цифровите валути, пише FT.

Предложението за нова регулация предвижда попечители и борси да събират и докладват идентифицираща информация за големи трансакции, включващи нехостирани портфейли - сметки за криптовалута, държани извън финансови институции.

Мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) - подразделение на Министерството на финансите, посочва, че правилото ще защити националната сигурност и ще предотврати престъпността.

Повече от 7 хил. криптовалутни групи и защитници подадоха публични коментари по правилото. Те се позовават на опасения относно правото на неприкосновеност на личния живот и обвиняват Министерството на финансите, че участва в „среднощно нормотворчество“.

Криптовалутната борса Coinbase и един от най-големите й инвеститори, Andreessen Horowitz, поставиха под въпрос законността на правилото в отделни писма до Министерството на финансите на САЩ. Джак Дорси, главен изпълнителен директор на разплащателната компания Square, също разкритикува предложенията. Той твърди, че те „ще оставят хората извън пълноценното участие в икономиката“.

В писмо, подписано от рисковите компании Ribbit Capital и Union Square Ventures, Paradigm казва, че правилото ще създаде "обременяващи и безпрецедентни" изисквания за сделките с криптовалута и би могло да затрудни участниците.

Отговорите отразяват залозите на криптовалутната индустрия, чиито най-доходоносни приложения са до голяма степен базирани на печелещи от такси борси. Coinbase, най-голямата борса за криптовалути в САЩ, се подготвя за дългоочаквано листване на фона на силния ръст на биткойна.

Още по темата

Анализатори коментират, че правилото на Министерството на финансите може също да създаде непреднамерена тежест за бързо развиващата се област на децентрализираното финансиране, в която софтуерните програми изпълняват традиционни финансови дейности с криптовалути без посредници.

Предложението на Министерството на финансите на САЩ е насочено към нехостирани портфейли - софтуерни приложения, които позволяват на потребителите директно да държат и извършват трансакции с криптовалути, без да разкриват лични данни. Световните регулатори са загрижени, че сметките могат да се използват за пране на пари и други видове незаконна дейност.

Chainalysis, софтуерна компания, използвана от правителствени агенции за наблюдение на трансакции с криптовалута, изчислява, че 1,1% от търговията с криптовалута през 2019 г. включва незаконна дейност, представляваща над 10 млрд. долара в трансакции.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви през декември, че предложеното правило е „в съответствие със съществуващите изисквания“ и ще „увеличи прозрачността, като същевременно минимизира въздействието върху отговорните иновации“.

Противниците на регулацията критикуват и 15-дневния период за изпращане на становища - много по-кратък от обичайния 60-дневен период за коментари за нови законодателни предложения. Агенцията цитира рискове за националната сигурност и предишен диалог с криптовалутната индустрия, за да оправдае съкратения прозорец.

„Изглежда доста ясно, че индустрията вярва, че предложението може да не работи и FinCEN може, в отговор на тези коментари, да внесе корекции в окончателното правило или да предложи ново правило“, коментира Джошуа Каплан, партньор в адвокатската кантора Уилсън Сонсини, който се фокусира върху регулациите на финтех и прането на пари. Възможно е също така Конгресът да бъде призован да разгледа цифровите валути в бъдещото законодателство, допълва той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Че то именно това харесват хората на криптовалутите, ако всеки знае, кога какво си направил, те просто ще си ползват сегашните валути.
2
 
2
 
1
преди 6 дни
Криптоиндустрията се изправя срещу предложение на САЩ за нова регулация

Изправяли се :) Отворковци!

Още от Криптовалути
Пазарната капитализация на биткойна е равна на половината от тази на среброто