IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дълбоката и мрачна фаза на биткойна изпрати пазара „под вода“

В момента криптовалутата се търгува с приблизително 2000 долара под настоящата реализирана цена от 23 430 долара

12:02 | 15.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Мечият пазар за биткойна навлезе в своята „най-дълбока и най-мрачна“ фаза, като дори и дългосрочните инвеститори се оказват под силен натиск.

Това е заключение на стратези от Glassnode, компанията за данни, която следи индикатор, наречен реализирана цена – средната цена при покупка за всички биткойни в обращение. В момента криптовалутата се търгува с приблизително 2000 долара под настоящата реализирана цена от 23 430 долара. Минути преди 10 ч. българско време токенът се разменя за 21 287 долара, което е спад от 5,9% за последните 24 часа.

Реализирана цена на биткойна в долари. Графика: Bloomberg

„Настоящият мечи пазар сега влиза във фаза, синхронизирана с най-дълбоките и най-мрачни фази“ на предишните такива мечи периоди, посочват стратезите на компанията в бележка. Според тях средно пазарът поддържа малко по-високи цени от базовите си и дори дългосрочните притежатели в момента биват „прогонвани“.

Пазарните анализатори се опитват да установят коя група инвеститори ще бъде най-силно ударена по време на сегашната криптозима. Цената на биткойна се движи около дъното си през декември 2020 г. и мнозина от новите инвеститори в сегмента са „под вода“ – когато цената, платена за даден актив, е по-висока от настоящата пазарна оценка.

В същото време стратезите на UBS следят биткойн миньорите, чийто бизнес е под значителен натиск заради високите цени на енергоизточниците и ангажиментите за капиталовите разходи. Евентуални проблеми в сегмента и продаване на държани от тях монети би имало значителен ефект върху цените.

Инвеститорите бяха подплашени и от криптокомпанията Celsius Network Ltd., която по-рано през седмицата обяви, че замразява временно изтеглянията, суаповете и трансферите на своята платформа. Причина за новата порция тревоги станаха последните данни за инфлацията в САЩ, според които цените растат по-бързо от очакваното. Това на свой ред може да принуди Федералния резерв да действа по-агресивно в затягането на паричната си политика.

От Glassnode посочват, че промени в нетните позиции на убедените дългосрочни инвеститори, които отказват да продават, може да се използва, за да се оцени размерът на обемите монети, които трупат или съответно продават. Според този индикатор приблизително 15-20 хил. биткойна месечно преминават в ръцете на този тип инвеститори – спад от 64% спрямо началото на май, което на свой ред означава отслабване на трупането.

Най-лошото тридневно поевтиняване на биткойна от март 2020 г. Графика: Bloomberg

Цената на биткойна е надолу с 30% този месец. Разпродажбите от сряда са девети пореден ден на загуби, като за последните три дни понижението е 24% - най-силното в историята на криптовалутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
Бит кой H
преди 1 година
Ще се радвам да прочетеш този коментар отново, след 3 години. Точно като теб реагирах през зимата на 2015-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Нещо дето не струва и кучешка пръдня, в момента се продава на 20 000$, и се оплаквате?Скоро ще е, кой продал- продал. Другите ще си ги пазят за спомен, като тера-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още