IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде зелена светлина за сделката Disney-Fox

Walt Disney обаче ще трябва да се раздели с някои свои активи в Европа

19:11 | 06.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия даде зелена светлина за офертата за закупуване на развлекателните активи на Twenty-First Century Fox от Walt Disney за сумата от 71,3 млрд. долара. Одобрението от европейските власти обаче подлежи на определени условия, включително Disney да продаде интересите в някои телевизионни канали в Европа, съобщава Ройтерс.

Регулаторът по конкуренцията на ЕС каза в свое изявление, че Disney се е ангажирала да продаде дяловете си в канали, включително History и Lifetime в Европейското икономическо пространство, за да избегне вреди върху конкуренцията след покупката от Fox.

"Решението подлежи на пълно изпълнение на ангажиментите, предложени от Disney", казва Комисията.

Каналите, в които Disney трябва да продаде дяловете си, са A+E Television Networks, History, H2, Crime & Investigation, Blaze и Lifetime. В момента всички те са собственост на A+E Television Networks - съвместно дружество между Disney и Hearst.

Disney си подсигури одобрението на американското министерство на правосъдието по сделката още през юни, но само след като се съгласи да продаде 22-е регионални спортни мрежи на Fox.

Сделката ще разшири ненадминатото портфолио на Disney от някои от най-популярните герои в света, обединявайки Мики Маус, Люк Скайуокър и супергероите на Marvel с франчайите X-Men, Аватар и Семейство Симпсън на Fox.

Disney притежава ABC, ESPN, Pixar, Marvel Studios, както и продуценската компания на "Междузвездни войни" Lucasfilm, а и няколко тематични парка. Активите на Fox, които ще бъдат придобити, включват кабелна група с FX Networks, National Geographic и над 300 международни канала, както и дял в Hulu на Fox.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още