Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Мърдок младши напуска Борда на News Corp

Оставката ми се дължи на разногласия по отношение на определено редакторско съдържание, публикувано в новинарските издания на компанията, казва мениджърът

Мърдок младши напуска Борда на News Corp

Снимка: Bloomberg L.P.

Джеймс Мърдок прекъсва връзките си със семейната империя, ръководена от баща му Рупърт Мърдок след сблъсък за редакционната посока на концерна.

47-годишният мениджър, някога спряган за ръководител на широко разпространените медийни операции на Рупърт, подаде оставка от борда на News Corp., като се позова на различия в мненията с издателската компания, която е собственик на Wall Street Journal и New York Post.

Още по темата


„Оставката ми се дължи на разногласия по отношение на определено редакторско съдържание, публикувано в новинарските издания на компанията и някои други стратегически решения“, заяви Джеймс в писмо за оставка, публикувано от компанията в петък. Неговият представител отказва коментар по темата пред Bloomberg. Решението му за напускането влизало в сила веднага.

Джеймс се смята за по-либерален от брат си Лаклан, за когото се смята, че ще бъде наследник на основателя и изпълнителния директор на News Corp Рупърт Мърдок. Лаклан вече е съпредседател на медийния конгломерат, както и председател и управляващ директор на Fox Corp, компанията майка на консервативната новинарска телевизия Fox News. News Corp, базирана в Ню Йорк, издава големи вестници в Австралия и Великобритания и е собственик на издателството HarperCollins.

Джеймс, по-малкият син на Рупърт, беше главен изпълнителен директор на основния медиен бизнес на семейството - тогава под името 21st Century Fox - до миналата година, но той се оттегли, когато повечето му активи бяха продадени на Walt Disney Co.

Оттогава той и семейството му поемат все по-често по отделни пътища, а той ставаше все по-критичен към консервативната редакционна насока на News Corp. и на новинарския канал Fox.

През последните седмици напрежението нарасна заради отдела за мнения на Wall Street Journal, известен с редакционните коментари, промотиращи свободните пазари и консервативните принципи. По-рано този месец над 280 журналистите от вестника поискаха по-ясно разграничение между новините и мненията. Те заявиха, че се притесняват от неточността и непрозрачността на секцията за мнения и не желаели читателите да мислят, че това са директно новини, а не коментари. 

Редакционната колегия отговори по-късно същата седмица на критиката в бележка към читателите, заявявайки, че няма да „изчезне под натиска за промяна на културата ни“.

„Докато нашите собственици ни позволят да имаме привилегията да го направим, страниците с мнения ще продължат да публикуват статии на сътрудници, които изказват мнението си“, пояснява редакцията. „И тези колони ще продължат да популяризират принципите на свободните хора и свободните пазари, които са по-важни от всякога в една култура на нарастващ прогресивен конформизъм и нетърпимост”.

Но дори преди това Джеймс Мърдок критикуваше силно редакционните решения на News Corp и, наред с други неща, се обърна срещу Fox News. Едва през януари той и съпругата му показаха разочарованието си от отразяването във вестниците на News Corp, в което се отрича  връзката между изменението на климата и опустошителните горски пожари в Австралия.

Джеймс е базиран в Ню Йорк, докато баща му и брат му прекарват голяма част от времето си в Лос Анджелис. Той и петте му братя и сестри ще получат по около 2 милиарда долара всеки от семейния тръст след сделката с Disney.

Неговата частна инвестиционна компания Lupa Systems, която получава името си от латинската дума за вълк, е инвестирала в редица медийни и технологични фирми - от норвежка компания за дронове до Void, която поставя преживявания с виртуална реалност в моловете.

Той също така се стреми към инвестиции, които биха могли да се противопоставят на по-консервативния дневен ред на основните медии в семейството. Той е инвестирал в Betalab, инвестиционна компания, която се опитва да „поправи интернет“, включително и да се занимава с това, което някои наричат “фалшиви новини”.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Медии
Дир.бг стана собственик на два телевизионни канала