IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Publicis обмисля оферта за дял в рекламната агенция на Samsung?

Вероятно Samsung Group ще продължи да държи значителен дял в Cheil Worldwide, която има пазарна стойност от 1,9 млрд. долара

12:37 | 13.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Publicis обмисля оферта за дял в рекламната агенция на Samsung?

Publicis Groupe SA обмисля да подаде оферта за контролния пакет акции в рекламната агенция на Samsung Group - Cheil Worldwide Inc., предава Bloomberg, позовавайки се на запознати със случващото се източници.

Френската компания обмисля търгово предложение за около 30-процентен дял в базираната в Сеул Cheil Worldwide, което би я направило най-големия акционер, казва един от източниците. Каквато и сделка да се случи, е вероятно Samsung Group да продължи да държи значителен дял в Cheil Worldwide, която има пазарна стойност от 1,9 милиарда долара, твърди източникът, който не иска да бъде назоваван, защото информацията не е публична.

Publicis, която притежава редица рекламни агенции, включително Leo Burnett и Saatchi & Saatchi, се бори със спадащи резултати, откакто сливането ѝ с Omnicom Group Inc. бе провалено през май 2014 г. През миналия месец тя загуби голяма част от медийния бизнес в Северна Америка за Procter & Gamble Co., най-големият рекламодател в света, както и медия планирането и закупуването за L'Oreal SA в Северна Америка.

Publicis и Omnicom срещнаха непреодолими препятствия пред осъществяването на сливането между двете, по техните думи, и така сделката беше отменена през май. Сливането щеше да създаде най-голямата рекламна агенция в света, но проблемите започнаха още през април 2014 г., когато изпълнителният директор на Omnicom Джон Рен изрази съмнения, породени от данъчни усложнения.

Сега френската компания иска да структурира потенциалната сделка, за да си гарантира, че Cheil Worldwide ще продължи да работи с рекламата за Samsung Group, твърдят източниците. Разискванията са на ранен етап, а базираната в Париж Publicis може да реши и да не отправя оферта.

Samsung Electronics Co., производителят на смартфоните от серията Galaxy, и инженеринг филиалът Samsung C&T Corp. притежават около 25% от Cheil Worldwide, показват данни на Bloomberg. Представители на Publicis и Samsung Group са отказали да коментират темата. Говорител на Cheil Worldwide заяви, че не е наясно с преговорите.

През септември Samsung Group приключи сливането на своята дефакто холдингова компания Cheil Industries Inc. и Samsung C&T, като слятото предприятие запази името Samsung C&T. Сделката помогна на семейството на основателя на концерна Лий да циментира контрола над концерна, като позволи на групата да укрепи своята структура на кръстосана собственост, тъй като слетите филиали имат дялове в други дружества.

От своя страна, през декември Publicis представи нова структура на управление с цел увеличение на приходите. Това последва решението на компанията да намали прогнозата си за продажбите за цялата година през октомври, след като призна, че през предния месец не е отчела никакъв растеж, защото някои клиенти отменят или отлагат кампаниите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още