Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Вера Йоурова: ЕС няма да бъде дигиталният Див Запад

Информационните платформи трябва да могат бързо да установят незаконно съдържание и да го премахнат, сочат планове на ЕК

Вера Йоурова: ЕС няма да бъде дигиталният Див Запад

Снимка: Архив Ройтерс

Европейското законодателство третира онлайн съдържанието по-скоро като офлайн, смята комисаря по въпросите на правото и защита на потребителите в ЕС Вера Йоурова. „Не можем да приемем да бъдем дигитален Див Запад и трябва да действаме“, категорична е тя, цитирана от пресцентъра на Европейската комисия. 

Още по темата

Коментарът на комисаря е свързан с нови предложения на ЕК във връзка с нелегалното онлайн съдържание. Плановете на Брюксел са в няколко насоки, които да спрат терористичната пропаганда, ксенофобията и расизма, както и речта на омразата в онлайн пространството. Всъщност призиви за насилие, тероризъм и реч на омразата е забранено от законодателството в ЕС под всякаква форма.

Самите платформи, като Google, Facebook или Twitter, както и Microsoft, трябва да поемат своята социална отговорност в този процес и призивът на Комисията е те да положат повече усилия в тази област. Вижданията на Брюксел са, че е нужен общ инструментариум, който бързо и проактивно да установява незаконното съдържание, да го премахва и да осигурява превенция срещу повторна поява.

Според ЕК платформите трябва да работят в сътрудничество с националните власти, да осигуряват връзка, за да може нежеланото съдържание бързо да бъде премахнато. По отношение на установяването на такова съдържание компаниите в областта могат да работят с доверени експерти с опит по установяване на незаконно съдържание и да има и механизъм, който да позволява на потребителите да съобщават за опасно съдържание в платформата.

Компаниите трябва да инвестират и в технологии за автоматично изтриване на тази информация.

Незаконното съдържание трябва да бъде премахнато възможно най-скоро – това е от особена важност, особено когато се отнася до съобщения на терористи или подготовката на терористичен акт. 

Платформите трябва да гарантират още, че засечено и отстранено незаконно съдържание няма да се появи отново онлайн.

Предложенията на EK са първата стъпка в тази насока, а бъдещите действия ще зависят основно и от реакцията на онлайн платформите на тези призиви, пишат още от комисията и гарантират, че процесът ще бъде внимателно анализиран през следващите месеци. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ще им се :-)
Да спрат фейсбука на перник и ЕС е до там.

Още от Медии
Verizon e търсил купувачи за Yahoo Finance