IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бездомници в Стокхолм получиха ПОС терминали

Банкнотите се превръщат в архаизъм дори сред уличните продавачи на списания

13:17 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бездомници в Стокхолм получиха ПОС терминали

Шведското списание за култура Situation Stockholm от години се разпространява чрез мрежа от бездомни хора на улицата. В една от страните с най-малко хартиени банкноти в света обаче това невинаги е лека задача, пише Bloomberg. Eто защо през миналия месец списанието е оборудвало разпространителите си с ПОС терминали, за да могат техните клиенти да не се притесняват имат ли дребни, или не.

За Situation Stockholm работят 350 бездомници, като в пробния период на системата едва 5 са получили ПОС терминали. Ако всичко върви по план, управата на списанието ще оборудва и останалите. Всеки бездомен продавач на списанието задържа 50% от дневния си оборот.

Според главния изпълнителен директор на списанието - Пиа Столт, решението е било взето след получени оплаквания от дилърите, че все по-голяма част от клиентите им нямат в себе си пари в брой.

Situation Stockholm струва 50 крони (8 долара) и поставя на кориците си известни личности от Швеция, като поп певецът Робин и актрисата Нооми Рапас (“Момичето с драконовата татуировка”). Списанието може да се купи и в електронен вариант за смартфон и таблет, но с новите ПОС устройства, доставени от iZettle AB, списанието очаква увеличение на продажбите с около 20%.

Стабилната финансова система и техническата грамотност на населението окуражават Швеция да загърби банкнотите. Припомняме, че през 1661 г. в скандинавската страна е била напечатана първата европейска банкнота.

През 2012 г. хартиените пари и монетите са отговаряли за едва 2,7% от шведската икономика, за разлика от средните нива в Еврозоната (9,8%) и Щатите (7,2%), сочи проучване на Банката за международни разплащания. Според много шведи дори тази стойност е висока.

“Можем и трябва да се превърнем в първото общество в света, което разчита изцяло на електронни плащания”, коментира за Bloomberg бившият член на поп групата Abba - Бьорн Улвеус. Той е съинвеститор в новия музея на групата в Швеция, в който се приемат единствено електронни плащания.

Три от четирите най-големи шведски банки (SEB AB, Swedbank AB и Nordea Bank AB) прекратиха приемането на пари в брой в близо 75% от местните си клонове. Единствено Svenska Handelsbanken AB продължава да обработва физически пари в цялата си мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още