IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия още не е предпочитана дестинация за българите

Делът на българските от общия брой чужди туристи в Хърватия е само 0,1%

15:51 | 04.06.14 г. 8
Хърватия още не е предпочитана дестинация за българите

Хърватия все още не е предпочитана дестинация за българския турист, стана ясно по време на дискусия на икономическата комисия към българския парламент с представители на Групата на приятелство Хърватия-България в парламента на Хърватия. Макар и приятелски страни и на ниво бизнес връзките между страните не са на необходимото ниво.

Част от проблемите може би се крият в ограниченията, които имаше между двете страни, преди Хърватия да стане част от ЕС, коментираха двете страни.

От хърватска страна отбелязаха малкия брой български туристи в Хърватия. През миналата година нощувките на българите, регистрирани в хърватски места за пренощуване, са едва 87 хил., стана ясно още по време на дискусията. Делът на българите от общия брой чужди туристи в Хърватия е само 0,1%, който беше определен като малък. По тази причина и хърватските парламентаристи поискаха да разберат има ли някакви бариери, които спират българите да почиват в Хърватия и обещаха да отстранят пречките, ако има такива.

Статистическите данни показват, че за първите 4 месеца на годината 11 хил. българи са посетили Хърватия. Това е ръст от 18% на годишна база.

„България има уникален шанс на площ от 111 хил. кв. километра да има пет високи планини с над 140 върха с височина над 2 хил. метра, висока концентрация на минерални води и изключително културно-историческо наследство. Освен това страната ни може да разчита още и на морския туризъм, както и на селския туризъм“, заяви по време на срещата зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Плажната ивица на България е 368 километра, което е значително по-малко от тази в Хърватия, чиято дължина е над 6 хил. километра. Благодарение на природните дадености обаче през последните години страната ни отчита непрекъснат ръст на пристигащите туристи. През 2013 година например страната ни е посетена от 7,2 млн. чужди туристи. Ръстът е с 4,1 на сто спрямо 2012 година.

През 2013 година приходите от туризъм в Хърватия са били в размер на 7 млрд. евро. Делът на отрасъла към БВП е 16,5%, отбелязаха хърватите.

България е страната с най-ниски данъци в Европейския съюз, отбеляза от своя страна ръководителят на хърватската група Илия Филипович. Той посочи, че Хърватия е в горното ниво по отношение на равнището на данъците в ЕС. "Размерът на ДДС у нас е 25%", обясни още Филипович.

Той посочи още, че страната ни има и други макроикономически показатели, които са много положителни - нисък държавен дълг, както и нисък бюджетен дефицит. В същото време обаче хърватските инвеститори в България съвсем не са много.

По показател обем на инвестициите Хърватия не попада в първите 30 в държавите, които инвестират у нас. Същото се отнася и за българските инвеститори в Хърватия. След първите 30 държави в списъка на Загреб не присъства България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Това е така да. Според мен си струва да се отиде обаче. Цените са височки но не чак страшни, а отношението го има (сред простаците) но на рецепцията като си извадиш кредитната карта и изчезва :D а и без кредитната карта, скоро след първия контакт нещата се нормализират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
красиви природни дадености, неоправдано високи цени, неприязнено отношение към българите. от мен имат едно ведро "да го духат"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Ако си видял само Дубровник и смяташ, че това е Хърватска, значи нямаш представа за какво говориш.Хърватска е и Риека, Пула, Црез, Корчул, Кърка и много други места. Хърватското крайбрежие е пълно с абсолютно девствени места и островчета, с градчета, останали от времето на венецианците и даже от римско време, с аромат на розмарин и маслини, със прясна риба и свежи морски дарове, които хърватите умеят да приготвят великолепно (много по-добре от гърците) .Цените, .. кой ти гледа цените, не са като в Монако или Ница. Ако фокуса ти е да се наплюскаш евтино, то Турция е твоето място, можеш да се върнеш четвъртит и пълен до горе с баклъвъ у рахат локум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Веско
преди 9 години
Ами по същата логика не виждам и защо българи да почиват в Хърватия. 2-3 дена стигат за Дубровник и околностите, да не говорими че е и доста по-скъпо от Гърция или Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Еми дай да изкарваме яхтите и с тях, от Солун :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Приятелю, защо да дойде хърватин да почива в България? Хърватска има най-красивото морско крайбрежие в Европа, а ако искат да покарат ски, Алпите в Словения и даже в Австрия са им много по-близо. Просто нямаме какво да им предложим, което те си нямат ( като условия за туризъм говоря)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Не е учудващо, че няма български туристи в Хърватия! От София до Сплит с кола е минимум 13-14 часа, а самолетна линия няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
orchis
преди 9 години
"Делът на българите от общия брой чужди туристи в Хърватия е само 0,1%, който беше определен като малък." Интересно колко хървати са почивали в България? И какъв точно показател е това като и двете държави заедно са колкото населението на Лондон?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още