IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците се превръщат във все по-привлекателни туристи

Много държави променят процедурите си по издаване на визи, за да привлекат гостите от Поднебесната империя

18:14 | 11.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Все по-голям брой европейски страни променят процедурите си по издаване на визи, за да привлекат китайските туристи, пише Red Luxury.

Причината за това е, че Китай се превърна в най-големия източник на туристи в света. Само миналата година китайците са похарчили 129 млрд. долара за пътувания в чужбина. До 2027 г. се очаква страната да надмине САЩ като най-голямата туристическа икономика.

Този бум насърчава страните по цял свят да търсят начини да привлекат пътешествениците, тръгващи от Китай. Според Дай Ю, маркетинг директор на туристическия отдел на доставчика на онлайн услуги за пътувания Ctrip, 49 страни и региони по света сега има безвизови или не толкова строги визови политики за китайски туристи.

“Сега китайските туристи имат по-голям избор от преди, така че могат да изкарат прекрасна ваканция в страна, която изобщо не изисква виза и не необходимо да избират друга, достъпът до която може да отнеме дни”, твърди Даи.

Скорошен доклад на Световната федерация на туристическите градове разкрива, че “отнемащите време процедури за кандидатстване, строгите изисквания за получаване на виза, както и изключително високите такси” са трите ключови фактора за китайските туристи. В момента редица държави работят за свеждането на минимум на тези пречки. Целта им е да улеснят получаването на визи, намалявайки обема на документацията, ускорявайки процедурата и отваряйки повече центрове за кандидатстване.

Европа

Много европейски страни приемат нови политики, така че да се харесат повече на китайците. Когато премиерът Ли Къцян посети Германия през октомври, Берлин обяви, че ще съкрати процеса за одобряване на виза до 48 часа. Преди той беше три до пет дни.

Освен това страната отвори повече центрове в Китай за кандидатстване за визи. Наскоро Германия се отказа и от изискването за преминаване на лично интервю при подаването на заявленията.

Франция също прие 48-часов процес за кандидатстване, докато в Италия срокът е 36 часа. Обединеното кралство пък издава "супер приоритетни" визи за Гуанджоу, Пекин и Шанхай само за 24 часа.

Северна Америка

Посолството на САЩ в Пекин работи по опростяването на заявленията за кандидатстване за визи. Целта е този процес да стане и по-евтин. Повечето документи се обработват в рамките на пет работни дни. Канада също предприема стъпки за привличане на повече посетители от Китай. По-рано тази година Бюрото по туризъм в страната обнови единните входни визи с такива, които ще позволят на посетителите да останат в Канада по-дълго от шест месеца за своето пътуване. Страната удължава валидността на тези документи до максимум 10 години.

Азия

Азиатските страни също работят по нови политики, свързани с китайските туристи. От август до октомври Тайланд отменя таксите за визи за туристи от Тайван и континенталната част на Китай. Тези действия са допълнително доказателство, че Китай притежава голям потенциал в туристическата индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още