IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на сняг пропъди туристите от швейцарските зимни курорти

Нощувките в местните хотели достигнаха най-ниското си ниво от януари 1998 г.

16:37 | 07.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Хотелите в Швейцария отчетоха с 6,8% по-малко нощувки през януари, тъй като липсата на сняг стана причина за отлив на туристи от ски курортите в страната, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс.

Гостите са реализирали със 189 хил. по-малко нощувки в швейцарските хотели спрямо януари 2015 г. - месецът, в който Швейцарската национална банка изпрати франка нагоре спрямо еврото, като премахна минималния обменен курс. Този ход обаче донесе истински главоболия на туризма в страната.

Търсенето от европейските туристи извън Швейцария е спаднало с близо една десета през 2015 г. до най-ниското си равнище от близо шест десетилетия. 

Като цяло нощувките през януари са достигнали най-малкия си брой от януари 1998 г. По принцип първият месец на годината е особено силен за туризма в Алпите.

Търсенето от страна на азиатците остава устойчиво, а бързото увеличаване на броя на посетителите от страните от Персийския залив е помогнало да се компенсира свиването на посещенията от Китай.

Посетителите в радиус от 500-800 км са склонни да реагират на атмосферните условия и да планират посещенията си спрямо тях, посочват от туристическата организация в Швейцария. Хората, които живеят по-далече, обаче резервират пътуванията си предварително.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още