Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

BBC: Може ли България да се превърне в Силициевата долина на Европа?

Страната трябва да се пребори с корупцията и проблемите със системата, за да се издигне до това ниво, твърди пред медията български предприемач

BBC: Може ли България да се превърне в Силициевата долина на Европа?

Снимка: www.pixabay.com

България е най-бедната страна в Европейския съюз, но има една индустрия, която показва постоянен и бърз растеж – IT секторът, пише BBC.

В свой материал медията поставя въпроса дали единственият сектор, който се развива толкова добре в България, може да издигне страната над бедността и да я превърне в Силициевата долина на Европа.

„Имаме клиенти от целия свят, включително от Южна Африка, Индия. Много добре представени сме на пазара в Централна Европа“, твърди Петко Карамочев, български IT предприемач пред BBC.

По думите му, когато основава своята компания в началото на 2001 г., за едно работно място фирмата получава средно по 700 автобиографии от кандидати. Сега получава по 2-3, максимум 5 автобиографии.

Още по темата

„Изтичането на мозъци беше голям проблем в България и все още е голям проблем за нея, но за нас е много трудно да върнем хората обратно. Не става дума за заплатите, които плащаме, нито за осигуровките. Става дума за системата, за корупцията. Всички знаят, че тя е факт“, допълва Карамочев.

България е сред най-корумпираните страни в Европейския съюз редом с Гърция, Италия и Румъния, посочва BBC, позовавайки се на данни на Transparency International.

“Нашата страна може да се превърне в Силициевата долина на Централна и Източна Европа. Индустрията е готова, стига страната да е готова да се бори с корупцията и да припомни на политиците, че тяхната роля е да служат на хората, а не да крадат от тях“, категоричен е предприемачът.

От своя страна BBC припомня, че някога България е произвеждала 40% от компютрите в Източния блок. Тя е имала повече компютри на глава от населението от почти всяка друга страна, а IT индустрията е била на стойност 13 млрд. долара годишно.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
3
 
2
 
24
преди 4 години
Ненам дали ще се превърне в Силициевата долина на европа но в СИРИИСКАТА долина с сигурност ще се превърне
0
 
0
 
23
bgMan до: bgMan
преди 4 години
Продължение - би било хубаво да е така както си го дал но ако сравним най-големите разходи в българския бюджет (здравеопазване, пенсионни и социални плащания) е цяло чудо, че все още въобще имаме държава, че и бюджет.
И пак стигаме до лошото наследство от "онова време, когато всичко беше общо". Та съвкупността от толкова много алчни и хитри корумпирани индивиди, които в такава голяма степен обичат кражбата (и принципа нека аз да се оправя пък останалите дгд) изключва завинаги всяко нормално постижение на която и да било нормална държава.
Докато няма обществени норми и дефиниции за личен и обществен морал, в които да вярва мнозинството от българите няма никакъв да се сравнявате с други страни от развития свят.
0
 
1
 
22
bgMan до: Godo
преди 4 години
Godo - убаво си го написал и съм сОгласен, ама в тези твои сметки липсват пари за обслужване на държавния дълг, ежегодния бюджетен дефицит, за изплащането на пенсии, болнични, социални привилегии, липсват средствата за инвалидите, липсват добавките за "вреден" и извънреден труд, липсват поне някакви средства за инвестиции и т.н.т.
И защо всичко трябва да е някак си толкова уравнено. Защо средностатистическия необразован чиляк трябва да се сравнява с тези, които са учили здраво 5-10 години (магистратура + академично развитие)?
Всяка жаба да си знае гьола, моля!
0
 
4
 
21
преди 4 години
Няма профилна снимка
2 300 000 са работещите в България. Ако вземем че БВП е 82 милиарда лева, то БВП на зает е 35 650 лева. Значи средната заплата трябва да е най-малко на наполовина на това, тоест 17 800 лева. А минималната заплата трябва да е 28% от БВП на зает, като в Германия, тоест 10 000 лева. Почасово минимално заплащане трябва да е 5 лева на час.
4
 
2
 
20
redcretin до: misanthrope
преди 4 години
Няма профилна снимка
Говорим за сиромаси. В чужбина никой не се замисля колко струва плескавицата, щото плескавици могат да ядат всички ама колите са на цените в БГ, а заплатите са тройни :)

Още от Начало
Преглед на печата за 22 юли