Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Да направим долара велик. И единствен

Да направи долара единствената световна резервна валута е истинската цел на президента Тръмп, смята Жан-Пол Бетбез

Да направим долара велик. И единствен

Снимка: Архив Ройтерс

Защо търговската война във всички посоки, започната от Доналд Тръмп, е от полза преди всичко за американската икономика и валута?

Да направи долара единствената световна резервна валута, а така да се противопостави на валутната стратегия на Европа с нейното евро и да попречи на сбъдването на мечтата на Китай с неговия юан. Това е буквалното значение на лозунга на президента на САЩ "Да направим Америка отново велика", пише Жан-Пол Бетбез* за в. "Ле-з-еко.

Човек може да разбере защо американският президент иска по-голям икономически растеж и заетост, да засили технологичния напредък на страната и да увеличи разликата с нейните конкуренти и по-специално Китай. Той иска да затвърди всички характерни черти на долара като единствената световна резервна валута: размера на брутния вътрешен продукт (БВП) и на икономическия растеж, предимството в знанията (и комуникационната революция), мощта на езика и на правото, военната доминация, обхващаща вече и космоса. Играта на Тръмп се оформя.

Истинската същност на една резервна валута обаче е нейната устойчивост на кризи и войни. И ето че живеем вече 70 години в мир, който оставя да се настани усещането, че той може би е резултат от равновесие на силите в един триполюсен свят (САЩ, Европа, Китай). Илюзия!

Още по темата

Дипломатическа експанзия

Китайската стратегия за икономиката, след години на скрита дипломатическа експанзия благодарение на Световната търговска организация (СТО), става волунтаристка. Пътищата на коприната са също толкова политически, колкото и търговски, с цел да засилят съюзите в Азия (и да изолират Индия) и да интегрират в бъдеще Африка (което има значение при гласуванията в ООН).

Всичко това, без да бъдат забравяни редките метали, необходими за новите технологии, наред с инвестициите и военния напредък (Китай е на второ място в света по военни инвестиции). Китайската валута вече е влязла в затворения цикъл на големите: по тежест юанът се нарежда след долара, еврото и йената, но пред британската лира.

По този начин Китай възнамерява да не използва долари в своя стокообмен, заобикаляйки американските заплахи и санкции. Той дори започва да иска да търгува петрола не в американската валута, минавайки през разновидност на Арабския лек петрол. Опасност!

Митническо оръжие

Това е моментът, избран от Доналд Тръмп да започне военни действия под претекст за борба срещу търговските дисбаланси и стремежа да ги намали в търговията с Китай, Германия, Мексико, Турция и Канада. Тези "обичайни заподозрени" сега са подложени на натиск заради престъпния им търговски излишък. Митническото оръжие е лесно за използване от Тръмп: той може да прескочи Конгреса, повишавайки митата.

Голямото предимство, което имат САЩ в тази търговска война, целяща връщане на баланса в търговския стокообмен, е, че "другите" не могат да спечелят. Китай на практика изнася четири пъти повече за Съединените щати, отколкото внася от тях (510 срещу 130 милиарда долара през 2017 година). Ако например САЩ повишат до 20 % своите митнически тарифи върху вноса, допълнителната цена, която те плащат, е 100 милиарда долара. Що се отнася до Китай обаче, той би трябвало да обложи американския внос с 80 %, за да достигне същите тези 100 милиарда долара! За него е невъзможно да поеме такъв риск.

Тази война посредством митата ще забави по-силно противниковите икономики, отколкото американската, която внася много повече от тях. Но тъй като е необходимо време, за да се прояви тя при "другите", фондовите борси играят ролята на ускорител.

Отслабеният Китай

Безпокойството, което пазарите показват по въпроса за икономическия растеж на Китай, Русия или Турция, ускорява понижаването на лихвените проценти. Посветила се на своята цел да превърне юана в световна валута, китайската централна банка не може да го остави да се обезцени прекалено много. Следователно тя е принудена да подкрепя икономиката чрез натрупване на дългове, при условие че иска намали тяхното бреме! Китай изведнъж се оказва отслабен.

Това важи с още по-голяма сила за Русия, която няма друг избор, освен да девалвира рублата (и да добива повече петрол)! Турската лира също потъва, като местните компании са натрупали дългове в долари. Стъпка по стъпка, валутите на нововъзникващите пазарни икономики (Южна Африка, Индия, т. е. всички страни от БРИКС), наред с еврото, поевтиняват. С разпространяването на безпокойството в задлъжнелите държави, лихвените проценти по облигациите с дълъг падеж се повишават навсякъде (в Италия, например).

Накратко, само доларът поскъпва. Това е убедително доказателство, че именно той е истинската световна валута. Още по-добре за САЩ, лихвите по американските облигации с дълъг падеж се понижиха до 2,9 %, с колкото се повиши инфлацията, а бюджетният дефицит ще експлодира с техните големи граждански и военни проекти!

Световната валута е тази, която светът иска, за да заема повече и на по-ниска цена на онзи, когото смята за най-добрия!

* Авторът, Жан-Бол Бетбез, е френски икономист и университетски преподавател, основател на Съвета Бетбез.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
преди 2 години
При Федерален резерв без защита от щети, възникващите щети ще провалят долара.
Устойчивият долар е възможен само при Федерален резерв със защита от щети.
0
 
0
 
9
0pk до: ABBA
преди 2 години
Аз пък направих аналог:

"В победе бессмертных идей демократии
Мы видим грядущее нашей страны,
И Полосатому знамени славной Отчизны
Мы будем всегда беззаветно верны!"

:))
5
 
4
 
8
преди 2 години
Няма профилна снимка
Американците са много силни. Много пари има в тази държава. Засега побеждават в мини войните, които водят - с Китай, с ЕС, с Русия, с Турция. Дали нямат да прелеят чашата. Дали биха се справили с цял свят обединен срещу тях? Психологията на хората е такава, че ние рядко смеем да се опълчим открито срещу много силен лидер. Но ако този лидер, на който сме целували г.. покаже слабост? Тогава... Все ще дойде следващата криза. И тя ще е в САЩ. Няма такова надценяване на компании, каквото се случва днес на техните борси. Светът всъщност е едно доста справедливо място. Рано или късно на тръмпизма ще му се върне
5
 
3
 
7
преди 2 години
Да направим долара велик. И единствен

ДА ИЗПЪЛНИМ И ПРЕИЗПЪЛНИМ ПЕТИЛЕТНИЯ ПЛАН ЗА 4 ГОДИНИ!
ВЕНСЕРЕМОС, НО ПАСАРАН!
1
 
7
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
Е, тази приказка се разказва от почти 10 години. Имаше период преди 6-7 години, когато с възхода на BRICS темата за залеза на долара доминираше.
Имаше и предложения да се въведe SDR като валута за международни разплащания. Още тогава се коментираше, че рано или късно САЩ ще отвърнат на тази заплаха. Сега, според авторът, с избрането на Тръмп, САЩ са предприели вече и "бойните" действия в тази насока. Аз си мисля, че те бяха предприетии още преди него - Бразилия, ЮАР, Индия и накрая Русия. Сега той просто изпълнява втората фаза - ЕС и Китай и довършва останалите.
Това поведение на САЩ е нещо съвсем естествено и напълно очаквано. Странното щеше да бъде ако нищо не правеха. Ако доларът слезе на нивото на еврото, юана, йената или не дай си боже на лирата, САЩ ще потънат много бързо с този дълг и поети бъдещи задължения. В момента САЩ могат да се финансират поради това, че продават долари.

Още от Начало
САЩ и Гърция призоваха за мирно разрешаване на споровете в Средиземноморието