IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната е на най-високото си ниво от март 2011 г.

Потребителите не са обезпокоени от предстоящите парламентарни и президентски избори в Холандия, Франция и Германия

14:56 | 06.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната отбеляза по-солидно от очакваното подобрение през декември благодарение преди всичко на по-добър бизнес оптимизъм във Франция (+2,0) , Германия y (+1,6) и Холандия (+1,9), като в същото време потребителските инфлационни очаквания продължават да нарастват, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия (ЕК).

Това е знак за позитивен старт на европейската икономика в началото на 2017 година, смятат анализатори. 

Индексът, който измерва икономическото доверие в еврозоната, нарасна през декември до 107,8 пункта от 106,6 пункта през ноември, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно подобрение до 106,8 пункта.

По този начин индексът достигна най-високо ниво от март 2011 г. насам. 

Рязкото подобрение на икономическото доверие в еврозоната е в резултат на солидно повишение на доверието в търговията на дребно и индустрията при по-слабо подобрение в сферата на услугите и в строителството.

ЕК регистрира добър ръст на този важен индекс в три от петте водещи икономики в еврозоната, като най-солидно подобрение бележи икономическото доверие във Франция (скок с 2 пункта), следвана от Холандия (повишение с 1,9 пункта) и Германия (с 1,6 пункта). В същото време обаче индексът бележи влошаване в Испания (понижение с 2,2 пункта) и стагнация в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
"Потребителите не са обезпокоени от предстоящите парламентарни и президентски избори в Холандия, Франция и Германия."Потребителите са яко зомбирани и въобще не им е до политика...каквато е и целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още