IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще реагират пазарите, когато Фед вдигне лихвите?

Най-големият риск се крие на кредитните пазари, а инвеститорите не са много добре подготвени

13:03 | 12.09.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво се случва, когато растат лихвите? Financial Times задава този въпрос цяла седмица, като подготовка за потенциалното решение на Федералния резерв на САЩ (Фед) следващата седмица да повиши лихвените проценти за пръв път от девет години.

Към този момент пазарът оценява шанса от подобен ход на близо 1:4, а това изглежда правдоподобно. Покачване на лихвите сега изглежда малко вероятно, но въпросът далеч не е за пренебрегване. В тази връзка Financial Times пише какво би се случило с различни активи, когато лихвите скочат.

Първо и по-отчетливо, това ще има ефект върху суровините и валутите. Едно покачване на лихвите – особено ако е част от по-дълъг цикъл от вдигане на лихвите, директно оскъпява долара, което води до поевтиняване на активите, чиито цени се образуват в долари. Това ще доведе до приток на пари обратно в САЩ. Доларът ще бъде силен, а натискът върху петрола и индустриалните метали ще продължи.

Ако вдигането на лихвите се счете за дефлационно, то ще натежи и на цената на златото.

На развиващите се пазари вече имахме няколко репетиции за вдигане на лихвите. Ако то се случи, акцентът му ще бъде върху валутите на развиващите се държави, натискът върху които вече е сериозен. От последния кръг кризи на развиващите се пазари насам са налице опити за понижаване на правителствената зависимост от дългове, деноминирани в долари, но там има голямо количество корпоративен доларов дълг.

Ефектът би бил по-диференциран в сравнение с други кризи. Но тези страни с дефицити по текущите си сметки, могат да се подготвят за натиска. Държавите най-вероятно ще бъдат водени от Бразилия.

Картинката на пазара на акции в САЩ е много по-сложна. Ходът на Фед бе толкова широко телеграфиран, че инвеститорите би трябвало да са се подготвили за него. В исторически план няма пряка корелация между началото на цикъл по вдигане на лихвите и поевтиняването на акциите. Подобни ходове обикновено идват, когато икономиката се представя сравнително добре. Когато има висока увереност, едно покачване на лихвите може да се счете като сигнал, че Фед вярва в икономиката.

Но от началото на годината ръстът на корпоративните печалби е почти без изменение, акциите вече преминаха през корекция и едно увеличаване на лихвите няма да бъде прието по този начин. Хората са нервни.

В края на краищата реакцията на пазарите на акции ще зависи от това, което ще се случи на кредитните пазари и на пазара на финансови инструменти с фиксирана доходност. Там ефектът не подлежи на големи догадки. По-високите лихви, които Фед ще заложи, ще доведат до ръст на доходността по облигациите, което означава, че цените на облигациите трябва да спаднат.

С вече ниски доходности пропорционалният спад на цените трябва да бъде по-голям. Освен това най-големите понижения ще бъдат при активите с най-голяма дюрация – техническият термин за измерване на чувствителността на цената на облигациите към промените в лихвените проценти.

Тревожен е фактът, че активите с по-дълга дюрация, които ще бъдат най-тежко засегнати, като цяло се приемат за по-нискорискови, защото носят по-нисък риск от фалит – като например, висококачествените корпоративни облигации или общинските облигации. Високодоходните облигации, т.е. тези, наричани “junk” облигации, които носят по-висок риск, би трябвало да бъдат по-малко чувствителни спрямо ръст на лихвите.

Най-общо – рисковете са най-големи, когато не са очаквани. Хората, които купуват дадена ценна книга, вярвайки, че тя е с висок риск, като цяло се пазят от този риск. Тези, които считат, че ценните книжа, които са купили, са инвестиция с нисък риск, не го правят.

Ето защо това може да увеличи риска от избухването на голяма финансова катастрофа. Неочакваните и нехеджираните загуби могат да причинят верижни ефекти.

Има и изравнителни сили. Вдигането на лихвите би привлякло капитал към „безопасните“ американски държавни ценни книжа, а това би облекчило напрежението (и би осигурило подкрепа за фондовия пазар).

Но кредитният пазар е по-неравен в сравнение с фондовия. Вместо да се търгува на организиран борсов пазар тези, които искат да продават или купуват облигации, го правят чрез дилъри, най-вече чрез банки.

От началото на финансовата криза банките драстично свиха своя капитал, който дават на своите дилъри да харчат за покупки на облигации или кредитни инструменти. До голяма степен това се случи под натиска на регулаторните органи и означава, че на разположение за покупки на облигации са далеч по-малко средства.

Същевременно обемът на облигациите в обращение се увеличи в годините след кризата като част от финансовото инженерство, стимулирано от ниските лихвени проценти. Компании емитират дълг и го използват, за да изкупуват обратно акции.

Това увеличава спектъра от редица нетърпеливи продавачи, които не успяват да намерят желаещ купувач, и гледат как цените се сриват. И пак – имаше репетиции за инцидент като този, както през последните няколко седмици, така и по време на резкия срив на облигационния пазар през октомври 2014 г.

Кредитните пазари движат финансовите кризи. Ако те замръзнат, то тогава акциите ще поевтиняват, както се случи по време на финансовата криза от 2008 г. Това е „кошмарният сценарий“, пред който се изправят пазарите и който не може да се предвиди. Колко точно тежко ще реагира кредитният пазар на евентуалното вдигане на лихвите? Отговорът ще дойде тогава, когато лихвите бъдат повишени.

И ето защо мнозина на пазарите не искат да разбират още. И затова са залозите, че и Фед може да реши да не разбира.

Сега това, което остава, е да се изчака още няколко дни и да се разбере какво ще реши Фед. А тези, които не са централни банкери, може би трябва да са благодарни, че не те трябва да вземат решението.

Още по темата коментират Делян Петришки от ТВ Bulgaria ON AIR и Свилен Колев от Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Фед не напечата само парите за купуване на mortgage backed securities. Пари се напечатаха и за спасяване на банките и наливане на кеш, така че не, не са само 4 трилиона. 19 саТочно затова таванът на заемите се вдига непрекъснато, щото ако нема напечатани парици за да се теглят заеми, великата американска икономика ще се сг.вни на 30-та минута...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
Може да са търсачи на силни усещания.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
> Тази организация напечата 19 трилиона хартийки и ги раздаде като "кредит" / разбирай подаяние / на собствените си банки, като по този начин стерилизира токсичните им активи. Фед "напечата" не повече от 4.5 трилиона долара. Ето виж тук, че целият balance sheet на Феда е толкова. Преди кризата беше около 500 милиарда, ако не се лъжа. http://***.federalreserve.gov/releases/h41/current/h41.htmТози кредит не беше "раздаден", нито пък банките са го искали (изключвам 2008-началото на 2009). Федът "купи" от банките (по-точно от т.нар. primary dealers) дългосрочни държавни облигации и MBS и им даде резерви във Феда (числата, които виждаш в лика), които носят само 0.25% доходност. Това не е никаква далавера за банките. JP Morgan и Wells Fargo са основните жертви на тази операция. Което е малко нечестно като се има предвид, че JP Morgan бяха единствената банка през 2008, която нямаше нужда от bail-out.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
САЩ в доста голяма степен са преминали на пенсионни схеми defined contribution. Т.е. проблемът на ниските пенсии си е проблем на пенсионерите.Някои големи корпоративни пенсионни схеми от типа defined benefit наистина ще спечелят от повишаването на лихвите и ще облегчат бремето за корпорациите, които през последните няколко години трябваше да компенсират понижената доходност от пенсионните инвестиции като бъркат в казана с корпоративните печлаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
Misho ILIEV
преди 8 години
По принцип нищо особено не би трябвало да стене при едно покачване от почти нула с 25 базови пункта, особено като се има предвид, че Фед смята да покачва много плавно.Проблемът като че ли идва по-скоро от очакванията нещо (лошо) да се случи, отколкото от реалния риск то да се случи. Ако говорим за акции, американските банки и застрахователни компании (AIG, например) са привлекателно място. По-вискоките лихви озаначават по-голям марж на печлабата за банките.Като цяла покачването трябва да има положителен ефект освен ако самосбъдващите се мрачни прогнози не се... самосбъднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
dakl
преди 8 години
Проблемът е че ако Ф Е Д не вдигне лихвите той реално убива цялата американска пенсионна и социална система, които не могат да продължат съществуванието си при тези ниски лихвени проценти! Или от двете злини трябва да изберат по малката. Увеличаването на лихвите автоматически ще повиши разходите по обслужването на 18.5 трилионния държавен дълг, да не говорим за този на корпорациите и на физическите лица!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 8
lozkhris
преди 8 години
Искрено се забавлявам със статии като тази и коментарите към нея. Трябва да си абсолютен бот и нищо да не разбираш от американски машинации, че да вярваш, че ФЕД ще вдигне лихвите... Първо, ФЕД не е подчинен на американската държава, а е частна, еврейска банкова организация. Тази организация напечата 19 трилиона хартийки и ги раздаде като "кредит" / разбирай подаяние / на собствените си банки, като по този начин стерилизира токсичните им активи. Верно е,че по-голямата част от този дълг принадлежи на самия ФЕД, не на чужди инвеститори. Но оскъпяването му ще ликвидира функционирането на администрацията и банките, както и раздаването на помощи на лигавите мързеливци от Юга.После, ще се срине пазарът на акции, а с това и корпоративните печалби. Китай не спи, Русия също. Разпалването на войни не може да продължава вечно и в един момент изведнъж всички ще разберат, че царят е гол, а хратийките не струват и разходите по печатането им.Вдигане на лихви? Друг път.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 6
Bones57
преди 8 години
Ми то е ясно какво ще стане, независимо дали го вдигат или не. ВОЙНА! Време е *** ***. Писна ми от лицемерие и задушаване на простата истина. Или ще се научим да консумираме това, което реално привеждаме или ще се редуцираме на всеки 100 години.И една отметка за НПО проститутките. Да ви *** в устата, плъхове продажни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
По-скоро нещо става на пазарите, което ще принуди ФЕД да вдигне лихвите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 7
SS-23
преди 8 години
Някой,знае ли кое налага вдигането на лихвата след като се предполага какъв ,ще бъде резултата.----не могат да си приберат имагинерните кредити, които са отпуснали във вид на "пиксели", отразявайки ги в банковата сметка. И вдигайки лихвата, считат, че така ще приберат нещо "отгоре". Така си го обяснявам аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още