Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Коронавирусът сложи край на 7-годишната икономическа експанзия на ЕС

Икономиките на Франция и Испания отчитат безпрецедентни спадове в началото на годината

Коронавирусът сложи край на 7-годишната икономическа експанзия на ЕС

Снимка: Bloomberg

Икономиката в еврозоната отчете рекордно свиване, резултат, който ще насърчи противоречивите искания за съвместна държавна фискална подкрепа.

Икономиката в региона на 19-те държави с единна валута се сви с 3,8%, отразявайки ограниченията заради опитите за сдържане на разпространението на коронавирус, които тласнаха бизнеса близо до колапс, увеличиха силно безработицата и принудиха правителствата да освободят милиарди евро за спешни стимули.

Европейският съюз е отчел спад в нивото на общия си брутен вътрешен продукт от 3,5% през трите месеца до 31-и март, показват предварителните данни на  Евростат,статистическа служба на Европейския съюз. 

Данните за еврозоната и Европейския съюз показаха края на седемгодишната икономическа експанзия на региона.

През първото тримесечие на тази година френската и испанската икономики се отчели силно свиване, отбелязвайки може би най-дълбоката рецесия в следвоенна Европа.

Франция отчита спад на брутния си вътрешен продукт с рекордните 5,8%, докато БВП на Испания се е свил с 5,2%, информира Bloomberg.

От своя страна МВФ очаква глобалната икономика да се свие 3% през тази година, а БВП на еврозоната да спадне със 7,5% на годишна база.

Френската икономика вече е в техническа рецесия след малък спад от 0,1% в края на 2019 г. През първото тримесечие на 2020 г. потребителските разходи в страната са спаднали с повече от 6%, а инвестициите - с 11,8%, съобщиха от статистическото бюро Insee. Само през март разходите на домакинствата са отчел понижение от 18%.

Още по темата

В световен мащаб централните банки и правителствата вливат безпрецедентни средства в икономиките си, но националните блокади, наложени срещу разпространението на пандемията от коронавирус, продължават да оказват негативни влияние.  

Особено засегната е авиационната индустрия. Главният изпълнителен директор на Airbus SE Гийом Фoри предупреди за „най-тежката криза, която аерокосмическата индустрия някога е познавала“. Германската Deutsche Lufthansa AG търси държавна помощ, а British Airways Plc тази седмица заяви, че ще съкрати до 12 000 работни места.

Други отрасли, от производители на автомобили до хотели и ресторанти, също изпитват трудности и прибягват до държавна помощ.

Сега има известни признаци на възстановяване на активността, тъй като някои фабрики възобновяват дейността си , а правителствата планират поетапно освобождаване на мерките. Използването на електроенергия в Европейския съюз нарасна за първи път от осем седмици.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер многократно предупреждава, че възстановяването ще бъде „дълго, трудно и скъпо“ и ще изисква допълнителни фискални стимули.

Също така Евростат прогнозира, че ускорението на инфлацията в еврозоната се забавя до 0,4% през април, спрямо 0,7% през март.

 
По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
2
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
а президентката продължава да говори за "зелена сделка"! умопомрачително бездарие!

Още от Начало
Кои ще са предпочитаните туристически дестинации през лятото?