Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Лош сигнал за региона ще бъдат промени в границите между Сърбия и Косово

ЕС трябва да е по-активен на Западните Балкани, заяви словенският вицепремиер д-р Миро Церар

гледано: 1219   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Промени в границите между Сърбия и Косово могат да изпратят лош сигнал до други страни в региона, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Миро Церар, вицепремиер и министър на външните работи на Словения, и бивш премиер на страната.

"Отварянето на посолството на Словения в София ще задълбочи политическите, икономическите, културните отношения. Обменът на туристи също се увеличава. Можем да работим с компании в България и с такива в Словения за увеличаване на инвестициите в двете страни“, каза Церар в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

„България е красива страна с прекрасна природа и богато културно наследство и етническо разнообразие. Това важи и за Словения и мисля, че с помощта на посолствата трябва да установим повече контакти между хората", допълни той.

Между двете страни няма съществуващи проблеми, смята д-р Миро Церар. "Пример за това е, че и двете страни добре осъзнават значението на процеса по интеграция на региона на Западните Балкани. Добре разбираме миграцията в този регион, защото се изправихме пред мащабни миграционни потоци в годините преди и след 2015-та. Няма страна, която сама да може да се справи с бежанската и мигрантската криза, както и със заплахите за сигурността", поясни той. 

Още по темата

"През 2017 г. ръстът на търговското ни сътрудничество възлиза на 380-400 млн. евро, което е 23% повече от предходната 2016 г. Това показва, че сме отбелязали значителен напредък, но има място за още много инвестиции и стартъпи.

По-добре можем да си сътрудничим в сферите на икономиката, фармацевтичната индустрия, химическата промишленост, земеделието, новите технологии, автомобилната индустрия и дори инвестиции във възобновяеми енергийни източници".

Процесите в Западните Балкани са бавни и трудни, но ние показваме предоставяме пълната си подкрепа към тях, подчертава д-р Церар.

"ЕС трябва да предприема по-активни действия в региона. Мисля, че е от основно значение диалогът между Сърбия и Косово да продължи и Македония да успее в опитите си да промени своята конституция. Надявам се Гърция и Македония да успеят да постигнат споразумение, което ще позволи на Македония да стане член на НАТО и да влезе в Трансатлантическия съюз, а в последствие да влезе и в ЕС", допълва той.

"Когато говорим за граници или други важни въпроси, окончателните споразумения трябва да бъдат много строги и подробни. Опасявам се, че ако има промени в границите между Сърбия и Косово, това може да изпрати много лош сигнал до други страни в региона".

Ситуацията в Босна и Херцеговина е изключително сложна, отбелязва гостът.

От 2014 постепенно успяхме да извършим необходимите промени и реформи, за да извадим Словения от кризата, съобщи д-р Миро Церар.

Целия разговор вижте във видеото

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Италия чака забавяне на растежа до 0,3% през тази година