IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на минималната заплата и осигурителните вноски залага бюджетът на ДОО за 2017 г.

По-добра защита на осиновителите и стимул за майките да се върнат по-рано на работа са акцентите в проекта според социалния министър Зорница Русинова

14:20 | 31.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръст на минималната работна заплата, увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии", замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, запазване на тавана на пенсиите, индексирането им с 2,4 на сто, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране. Това са основните параметри в приетия от правителството проект за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДООза 2017 година, съобщават от пресцентъра на кабинета.

С проекта се предлага от 1 януари размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ да се увеличи с един процентен пункт до 18,8% за родените преди 1 януари 1960 г. 10,5% ще се плащат от работодателя, а 8,3% - от работника. За родените след 31 декември 1959 г. предложеният размер на осигуровките за държавния фонд „Пенсии“ е 13,8%.

В законопроекта се предлага от 2017 г. осигурителната вноска за фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ да се увеличи с 20 процентни пункта – до 60,8% за родените преди 1 януари 1960 г. и до 55,8% за родените след 31 декември 1959 г.

За останалите осигурителни рискове не се предвижда промяна в размера на осигуровките. За фонд „Общо заболяване и майчинство“ вноската остава 3,5%, за фонд „Безработица“ – 1 процент. За фонд „Трудова злополука и професионална болест“ осигуровката е между 0,4% до 1,1% и е за сметка на работодателя. 

С проекта се предлага диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се да се увеличи съответно на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв., съобразно облагаемия им доход за 2015 г. Минималният осигурителен доход за земеделски стопани се запазва на 300 лв. Без промяна остава и максималният осигурителен доход – 2600 лв.

От 1 януари 2017 г. процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула ще се увеличи от 1,1 на 1,126. От 1 юли 2017 г. пенсиите, отпуснати през предходната година, ще се преизчислят с този коефициент, което ще ги увеличи с 2,4 на сто. От 1 юли минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще се повиши до 165,25 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва 35% от максималния осигурителен доход – 910 лв. Средният размер на пенсията през 2017 г. се очаква да стигне 341 лв.

Периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане остава 410 дни. С промени в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване се създава възможност майките, които се върнат на работа преди края на отпуска за бременност и раждане, да получават 50% от полагащото им се обезщетение, докато детето навърши 1 година. Предлага се осиновителят на дете до 5-годишна възраст да може да ползва 15-дневен отпуск от деня на предаването на детето за осиновяване, ако е женен или живее в едно домакинство с осиновителката.

По-добра защита на осиновителите и стимул за майките да се върнат по-рано на работа. На тези мерки акцентира социалният министър Зорница Русинова от приетия от правителството бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 година, допълва Dnes.bg.

По думите й осиновителите ще могат да ползват всички права на отпуск до навършване на 5 години на детето. Майките пък ще получават бонус, ако започнат да се трудят отново, преди детето им да е навършило 1 година, като според министъра ефектът ще е „повишаване на заетостта и по-доброто съвместяване на семейния и личния живот“.

Социалният министър обясни още, че политиката в сферата на общественото осигуряване продължава започналата през миналата година пенсионна реформа за стабилизиране на системата и поетапен ръст на пенсиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още