Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Словения първа в Европа обяви край на коронавирусната пандемия

През последните две седмици в страната са потвърдени само 35 случая на заболяването

Словения първа в Европа обяви край на коронавирусната пандемия

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Словения стана първата европейска страна, която обяви официален край на пандемията от коронавирус, предава CNBC.

Правителството на страната потвърди в комюнике в петък, че епидемията от COVID-19 е приключила, след като Националният институт за обществено здраве е стигнал до извода, че „всички индикатори сочат за забавяне на разпространението на вируса сред населението“.

Според данни на словенското министерство на здравеопазването само един нов случай на коронавирус е потвърден в четвъртък, без нито един нов смъртен случай. През последните две седмици само 35 души в страната са били заразени с коронавирус, сочат данните на здравния институт, а репродуктивният индекс за вируса е под 1.

Това означава, че всеки заразен човек ще предаде вируса средно на по-малко от един друг човек.

Вчера премиерът Янез Янша каза пред парламента на балканската страна, че тя има „най-добрата епидемиологична картина в Европа“.

Още по темата
Въпреки че обяви край на епидемията, правителството съобщи, че ще продължи мерките като по-масово тестване, проследяване на контактни лица и забрана на събирания на обществени места, като те ще бъдат преразгледани на 31 май. Освен това носенето на маски на обществени места ще остане задължително поне до края на месеца.

Но Словения ще смекчи някои от мерките, които задейства по границите си, за да предотврати внасянето на вируса от чужбина.

Граждани на страни членки на ЕС, които влизат в страната, вече няма да бъдат поставяни под карантина, ако не са напускали неотдавна Европейския съюз за период от над две седмици. Всички останали чуждестранни граждани, които влизат в Словения, ще трябва да бъдат карантинирани за 14 дни.

Словенците, които имат симптоми на COVID-19 или заявят, че са дали положителен резултат за вируса, ще бъдат инструктирани от полицията да се свържат незабавно с лекар, а чуждестранни граждани, които имат вируса, няма да могат да преминават границата.

Словения, чието население е малко над два милиона души, има общи граници с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия. До момента страната има общо 1464 потвърдени случаи на заразени и 103 починали, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Джером Пауъл: Пресякохме много червени линии, които не бяха пресичани досега