IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странният комисар Гюнтер Йотингер

Той се справи в критични ситуации, когато отговаряше за енергийната политика на ЕС, но ще успее ли в попрището на европейския бюджет?

08:41 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гюнтер Йотингер никога не е бил един от хората, които си мерят приказките, пише в свой коментар изданието Politico. В Брюксел, царството на полиглотите, Йотингер говори лош английски език и съвсем не може да се похвали с чар, а кариерата му в европейските структури изглежда малко изненадваща.

Преди седмица той беше посочен от Жан-Клод Юнкер като заместник на Кристалина Георгиева и ще поеме един от най-важните ресори в ЕК - ще отговаря за европейския бюджет.

В същото време обаче Йотингер се забърка в грандиозен скандал, свързан с обидни реплики, отправени към представители на китайска делегация, към белгийската провинция Валония и гей двойките.

Всъщност комисарят, отговарящ в момента за развитието на цифровия пазар Европа, отдавна е известен с меко казано странното си чувство за хумор. Като премиер на Баден- Вюртемберг той обеляза, че Германия е заобиколена от приятелски настроени съседи ... и изрази съжаление, че няма да има нова война.

По-рано през тази година той сподели, че би се самоубил, ако е женен за лидера на популистката партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри.

Сега наред дойдоха и цветистите описания на китайците - с "дръпнати очи" и "всички сресани отляво надясно и с коси, помазани с черна боя за обувки". На комисаря отне няколко дни да осмисли скандала и да се извини официално за тези свои думи.

А в Брюксел дори се появиха коментари, че Йотингер май не заслужава своето място в Европейската комисия. Според Politico обаче той има силната подкрепа на германския канцлер Ангела Меркел, а гласът на Берлин се чува ясно в Европейската комисия. По тази причина и Брюксел замълча и отказа да коментира думите на комисаря.

И докато космополитите в Брюксел изказват възмущението си от поведението на Гюнтер Йотингер, в Европа и в Германия сякаш не обръщат много внимание на скандала. Нито една от водещите германски телевизии досега не е коментирала думите на комисаря.

Реалният проблем обаче не е скандалът, а ще се справи ли Гюнтер Йотингер в своята нова роля - като отговарящ за европейския бюджет и зам.-председател на ЕК. Адвокат по данъчно право, той притежава всички технически умения, за да бъде добър комисар в новата област. Но, за да бъде постигнато съгласието за бюджета между трите европейски институции - Европейския парламент, Европейска комисия и Европейския съвет, са нужни и доста дипломатически умения.

Гюнтер Йотингер вероятно е един от най-компетентните европейски чиновници, но много често се отнася несериозно към някои европейски проблеми, посочва още Politico. Вероятно за него ще бъде по-интересен футболен мач, отколкото търговските споразумения или директивите. Доказателство за това е, че за месеците, в които управлява портфолиото за цифровия пазар на ЕС, той все още изглежда по-заинтересуван от автомобилната индустрия, отколкото от стандартите в информационните технологии.

Германия изненада всички, когато номинира Гюнтер Йотингер за комисар по въпросите на енергетиката през 2010 година. Той обаче се справи в критични моменти - особено след анексирането на Крим, когато успя да запази потока на руския природен газ през Украйна в Европа, и си спечели уважението на всички страни в конфликта.

Но сегашните му отговорности му пасват много малко. "Ако някой е толкова глупав, за да постне своя гола снимка в интернет, не може да очаква ние да го защитим", каза той в своя неподражаем стил по време на изслушването си в Европейския парламент.

Пред репортери Йотингер обясни, че в дома си няма wi-fi и затова прекарва толкова време в офиса си. Вкъщи предпочитам да се наслаждавам на хубава бутилка бордо, споделя още той.

В същото време обаче Йотингер успя да се пребори с доста трудности в изпълнение на амбициозната програма на Комисията "Юнкер" за премахване на цифровите бариери в общността, признава Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още