IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Teva придобива бизнеса с генерични лекарства на Allergan за 40,5 млрд. долара

От израелската компания очакват придобиването да осигури на пациентите повече лекарства на достъпни цени

14:34 | 27.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical обяви в понеделник, че придобива бизнеса с генерични лекарства на базираната в Дъблин Allergan за 40,5 млрд. долара.

Израелският фармацевтичен гигант е най-големият производител на генерични лекарства в света. От дружеството посочиха в изявление, цитирано от AP, че придобиването ще осигури на пациентите по-голям достъп до лекарства на достъпни цени.

Според официалното изявление собствениците на Allergan ще получат 33,75 млрд. долара в брой и акции на Teva на стойност 6,75 млрд. долара спрямо пазарната стойност от понеделник.

От Teva заявиха още в понеделник, че са оттеглили предложението си за закупуване на конкурента Mylan след постигане на споразумението с Allergan.

Отделно от това Teva отчете печалба за второто тримесечие, която надхвърли очакванията и покачи перспективата си за цялата 2015 г.

Според предварителните резултати Teva е спечелила по 1,43 долара на акция без еднократните елементи в тримесечието от април до юни. Равнището е с 15% по-високо, отколкото година по-рано.

Приходите спаднаха с 2 на сто до 4,97 млрд. долара, но нараснаха с 6% с изключение на въздействието на валутните изменения.

Teva се очаква да спечели 1,31 долара на акция през второто тримесечие при приходи от 4,91 млрд. долара според анкета на Thomson Reuters.

Резултатите "демонстрират непрекъснатата инерция на Teva и значително укрепват фундаментите и способността (на компанията – бел. ред.) за постигане на органичен растеж", заяви главният изпълнителен директор на Teva Ерез Вигодман.

Teva е най-голямата фармацевтична компания в Израел и отдавна е източник на гордост за израелците. Фирмата датира от 1901 г., когато нейните основатели стартират като малък вносител на лекарства. Според сайта на компанията тя започва да произвежда лекарства през 1930 г.

Споразумението затвърждава водещата позиция на Teva като водеща генерична компания в света и в България, коментира пред Investor.bg Николай Хаджидончев, мениджър за България на Teva. Той допълни, че тепърва предстои да се работи върху план за интеграция на двете компании в света и у нас. От пресцентъра на българското подразделение на Allergan ("Актавис") не можаха да коментират сделката, тъй като нямат официална информация. Очаква се такава от базираната в Дъблин Allergan.

Сделката е важна за България, тъй като "Актавис" притежава производствени мощности у нас, които съществуват от 50 години, като преди това бяха добре познати като Балканфарма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още