Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Традиционният офис в Европа ще преживее коронавирусната криза

Наемната активност на Стария континент нараства въпреки засилването на работата от вкъщи

Традиционният офис в Европа ще преживее коронавирусната криза

Снимка: Yuriko Nakao/Bloomberg

Големи американски компании като Twitter и Facebook съобщиха, че възприемат работа от вкъщи и се стремят да намалят офис площите си. Но от другата страна на Атлантическия океан традиционният офис пазар проявява признаци на живот, предава Wall Street Journal.

Като цяло европейците наемат по-малко офис площи, като търсенето е намаляло с 21% през първите три месеца на 2020 г. в сравнение със средното равнище през последните пет години, сочат данни на консултантската компания Savills.

Блокадите заради коронавируса задържаха важните огледи на място и инспекции на имотите, а някои компании разчитат повече на видео технологиите за работа от разстояние. Но ходове през последно време на компании като Uber Technologies, BP и глобалната правна кантора Covington & Burling показват, че някои компании все още искат да увеличат офис площите си в Европа. Гигантът в инвестициите Blackstone Group е особено активен през последно време на наемния офис пазар в региона.

„Гибелта на офиса е преувеличена“, твърди Джак Прингъл, директор за Европа, Близкия изток и Африка в базираното в САЩ архитектурно студио Perkins & Will. Компаниите не могат да очакват да привлекат топ таланти с „обещание за добър лаптоп и 1000 паунда (1230 долара) за оборудване на спалнята с бюро“, допълва той.

Още по темата
Замрелият пазар не е спрял Covington да финализира наемането на близо 8000 кв. м офис площи в централната част на Лондон. Договорът е едно от многото подписани през последно време споразумения за наем на нови офиси в европейски и американски градове като Лос Анджелис, Лондон, Берлин и Амстердам от февруари насам. В много случаи преговорите по сделките са започнали месеци преди коронавируса. Те обаче подчертават доверието на имотната индустрия в бъдещето след пандемията на традиционния офис.

194 адвокати и други служители на Covington в Лондон работят от разстояние от края на март.

През април компанията подписа договор за наем за новото си помещение в Лондон. Тя предприема хода, тъй като договорът за наем на настоящия й офис в Уест Енд в Лондон изтича през септември 2021 г. Covington избрала новата локация вместо удължаване на настоящия договор заради технологичните предимства на пространството, включително ифраструктура, която помага на компанията да гарантира, че системата й за сигурност е еднаква във всичките й офиси в света.

Компанията смята „обучението на новите си адвокати за нещо повече от чиракуване“ и обучението им с адвокат с опит е ключова част от тази работа, казва Джон Уотърс, изпълнителен директор на базираната във Вашингтон компания.

Covington трябва да се премести в новия си дом идното лято. Тя ще заеме четири етажа в 62-етажния небостъргач.
Blackstone финализира три договора за наем в Европа по време на пандемията, като наемите във всички случаи съответстват на нивата преди блокадата, съобщават запознати източници.

През февруари компанията за частни капиталови инвестиции, която управлява бизнес и жилищни имотни активи на стойност 324 млрд. долара в цял свят, се договори да отдаде под наем 30 хил. кв. м офис площи на Uber в сградата си Tripolis в Амстердам. След това през май Blackstone подписа 15-годишен договор за наем с германската застрахователна компания Deutsche Rentenversicherung за 90 хил. кв. м в комплекса си Treptowers в Берлин, един от най-големите договори за наем на офис площи в историята в Германия. И в двата случая наемите са останали непроменени спрямо нивата преди COVID-19, отбелязват запознатите източници.

Този месец Blackstone си осигури договор за наем, отново за 15 години, с BP за 18 500 кв. м в кулата й 25 North Colonnade във финансовия квартал Canary Wharf в Лондон, съобщават запознати източници. BP трябва да се нанесе през идните две години след края на преустройството на площите, разкриват източниците.

Blackstone е голям играч на американския офис пазар, но през последно време е особено активна в Европа. По-ниските нива на свободни площи в региона улесняват собствениците на имоти да подписват договори с наематели при благоприятни условия. През първото тримесечие свободните площи в някои европейски градове варираха между 1,2% в Берлин и 5,3% в централната част на Лондон, сочат данни на Savills. За сравнение свободните офис площи в Манхатън бяха 11,5%, а в Сан Франциско – 11,2%. Данните за САЩ включват незаети площи и такива, които може да бъдат наети след 12 месеца, съобщава Savills.

„Продължаваме да наблюдаваме силно търсене от наемателите на висококачествени офис активи в европейски градове, като от април насам са осигурени договори за наем за близо 93 хил. кв. м офис площи от нашия портфейл“, казва Джеймс Сепала, ръководител на притежаваните в Европа недвижими имоти от Blackstone

Brookfield Asset Management, която е друг голям инвеститор в недвижими имоти, е подписала шест нови договора за наем по време на блокадата в различни градове в САЩ и Великобритания. Те включват дългосрочно удължаване на наемен договор, подписано през юни, за отдаваема площ от близо 5300 кв. м на правна кантора в комплекса Ernst & Young Plaza в Лос Анджелис. Brookfield е отказала да назове компанията.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Интересът към токенизираните акции ще промени финансовите пазари