IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отложи с месец утвърждаването на ембаргото срещу Иран

За отлагането са настояли Италия и Гърция, които са силно зависими от вноса на ирански петрол

10:46 | 23.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕС отложи с месец утвърждаването на ембаргото срещу Иран

Съветът на Европейския съюз е отложил за края на май приемането на окончателното решение за пълната забрана на внос на петрол от Иран, която трябва да влезе в сила от 1 юли, съобщи високопоставен дипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Първоначално се предвиждаше, че решението за сроковете на въвеждане на ембаргото ще бъде взето днес на срещата на министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС, което ще се проведе в Люксембург.

„Анализът на ситуацията около Иран и сроковете за въвеждането на ембаргото върху доставките на петрол от тази страна е изваден от дневния ред на срещата на министрите в Люксембург и е отложен за следващото заседание на Съвета“, съобщи източникът.

Според наличната информация за отлагането са настояли Италия и Гърция, които се опасяват, че окончателната забрана върху вноса на ирански петрол може значително да повиши разходите им за задоволяване на нуждите от енергийни ресурси. Около 20% от иранския износ отива за страните от ЕС, като основни клиенти са Гърция, Италия и Испания.

Решението за прекратяване на доставките на петрол от Иран в държавите от ЕС бе взето още на 23 януари тази година, но тогава се отнасяше само за сключването на „нови договори за доставка“. По действащите договори то трябва да влезе в сила от 1 юли.

Междувременно под натиска на държавите от Южна Европа в решението на Съвета на ЕС от 23 януари бе внесена важната уговорка, че ситуацията около Иран и прекратяването на действащите договори трябва да бъдат „анализирани отново“ през април на заседанието на Съвета на ЕС.

Очакваше се потвърждаването на датата 1 юли да бъде формално, но това не се случи.

Гърция, Италия и Испания са стегнати в клещите на мерките за строги икономии, които не им оставят пространство за лавиране, включително и по отношение на енергийните доставки.

Не трябва да се изключва възможността Гърция и Италия да се опитват да спечелят време до поредния кръг преговори между Иран и петте държави постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, които ще се проведат в иракската столица Багдад на 23 май.

Ако срещата приключи успешно, това може да се окаже сериозен аргумент за отлагане или замразяване на петролното ембарго срещу Иран и за запазване на традиционните доставки на суровината в Южна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Смешна работа. Ще им въвеждаме ембарго, ама понеже сме зависими от тях, незнаем кога да го въведем :DИли дето имаха лаф господарите на ефира - "Ней сигурно" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още