IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България не попадна в общия източноевропейски борсов индекс?

Значението на борсата у нас намалява, защото не може да привлече нови емитенти, казва Евгений Кънев

23:06 | 09.09.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България не излъчва позитивни сигнали за портфейлни инвестиции. През последните години страната намали значението на борсата поради факта, че не може да привлече нови емитенти, а и съществуващи такива се отдръпват.

Така Евгений Кънев, управляващ партньор в Инвестиционно консултантска компания "Маконис", коментира създаването на общ източноевропейски борсов индекс, в който само България няма да участва, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Кънев се спря на динамиката на пазара на сливания и придобивания, като отбеляза, че през последните 5-6 години България отсъства от него.

„Страната не е атрактивна за чуждите инвеститори от гледна точка придобивания, защото повечето бизнеси у нас са малки, слабо развити, опериращи само на домашен пазар“.

Когато цялата световна икономика се трансформира, обикновено придобиванията се насочват към пазари, които са големи, силни, с висок потенциал, коментира гостът.

Според Кънев България трябва да се насочи към инвестиции с висока добавена стойност, а държавата също може да помогне в това отношение, включително чрез изграждане на подходяща инфраструктура и подобряване на бранда.

„Важно е да има иновации в маркетинга, продажбите, дистрибуцията, брандирането, създаването на нишови продукти“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Причината отдавна е известна, но рядко се произнася в публичното пространство, защото се казва ББ и неговото отношение към капиталовия пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Може би защото нямаме борса, откакто държавата я национализира?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
forexar
преди 4 години
БФБ "... не може да привлече нови емитенти, а и съществуващи такива се отдръпват."ОК .. проблема е дефиниран ... чакаме решение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Трудно се прави бизнес в БГ това е истината.... затова и инвестициите са малки. То тъкмо тръгнеш да правиш нещо и започват проверки данъчни, хеи, апарати, служебни коли, справки .... нон-стоп те ръчкат за нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още