IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Стойчев: Основният приоритет за България трябва да бъде еврозоната

Предстоящото европредседателство на Германия ще се фокусира върху икономическото възстановяване в региона, смята политологът

12:30 | 21.06.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Фактът, че България не е член на Шенгенското пространство не е толкова голяма беда. Усилията на страната трябва да са насочени към присъединяване в еврозоната - това е първостепенният приоритет. Това каза политологът Стойчо Стойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Стойчев коментира увеличения американски интерес към Балканите на фона на предстоящите президентски избори в САЩ. Според него настоящата ситуация не се дължи пряко на администрацията на Доналд Тръмп, а по-скоро на влошаването в отношенията между Вашингтон и Анкара.  

“САЩ търсят алтернатива на прекомерното си обвързване и зависимостта си от партньорството на Турция в Източна Европа”, изтъква Стойчев.

По повод предстоящото европредседателство на Германия политологът посочи, че очаква приоритизиране на икономическото възстановяване в региона.

“Този период ще покаже дали Европа в този формат е икономически състоятелна на фона на глобалния свят”, коментира още Стойчев.

Той отбеляза, че воденето на дебата, свързан с харченето на пари в Европа, е положителен. По негови думи е добре да надделеят гласовете, които са за харчене срещу някакво развитие.

“Не трябва да се харчи с цел потребление, което да изтича в посока на други икономики”, подчерта още Стойчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още