IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Атанасова: Чакам идеи за ограничаване на здравно неосигурените

Новият министър на здравеопазването допуска плащането на здравни осигуровки да се приема като данъчно задължение

10:44 | 12.04.12 г. 19
Д. Атанасова: Чакам идеи за ограничаване на здравно неосигурените

Здравният министър Десислава Атанасова чака предложения за разрешаване на проблема с огромния брой здравно неосигурени българи. В интервю за bTV тя обясни, че конкретните предложения би трябвало да дойдат от ръководствата на здравната каса и агенцията по приходите, както и от съсловните и пациентски организации, които имат отношение към тези приходи.

По последни данни около 1,5 млн. българи са без здравни осигуровки, но държавата няма механизъм да се справи с проблема. 

Очакванията на Атанасова са работещите в сектора да дадат ценни идеи, така че задължителното плащане на здравните вноски да бъде уредено нормативно, без в същото време да се нарушават конституционните права на хората. Допуска се вариант, при който това плащане би могло да стане задължително като плащането на данъците.

Сред обсъжданите варианти е и този, при който право на лечение в болница да имат хората, които декларират, че нямат данъчни задължения. Това и други подобни предложения ще бъдат подложени на обществено обсъждане, обясни още министър Атанасова.

Атанасова припомни, че в България е възприет солидарният модел на здравеопазване, при който плащат всички, но услугите се ползват само от хора със здравни проблеми. В тази връзка тя посочи, че задължаването на хората от малцинствата да плащат осигуровките би било изключително трудно.

Десислава Атанасова заяви, че няма да се отнемат документи за самоличност или шофьорски книжки при неплатени здравни вноски, защото това са задължителни документи и здравното министерство няма право да ги отнема. Подобна идея беше лансирана преди време, но много бързо беше отречена поради несъстоятелността й.

„Така или иначе само МВР има правомощията да отнема лични документи или да поставя условия за издаването им. Със сигурност трябва да се реши казусът с масовото неплащане на здравноосигурителните задължения, но е важно да се посочи пътят за това“, каза Атанасова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 35 rate down comment 8
Мислещ
преди 12 години
Не ти е лоша идеята. А мислил ли си какво правим с тези лица, които са и без друго затънали в дългове и поради липса на имущество не може нищо да им се вземе? Доста хора от категорията на здравно неосигурените имат или дългове или поне са голи като пушка - и едновременно са с много разклатено здраве.Разни клошари, алкохолици и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 8
dean.jordanov
преди 12 години
Ех мечти....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 8
stdmv
преди 12 години
Явно на новата министърка мисленето не е силна страна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 8
al64ad
преди 12 години
На босия *** какво ще му вземат данъчните??Сигурно цървулите........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 8
mick
преди 12 години
По този начин даже по-късно може да се въведе бонус за хората които плащат по-високи вноски/над определена сума/, да им се плащат и някои по-скъпи услуги от здравната каса - например в луксозните болници. Т..е. за дадено лечение касата да може да плати повече. Така хората да са заинтересовани да плащат по-големи вноски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 10
mick
преди 12 години
Нека всички болни се обслужват от болниците без да им се искат пари на ръка - даже и такса преглед. Разходите по лечението им се взимат от лични кредитни с малка годишна лихва сметки , даже и за спешната помощ - по ценоразпис на съответната болница. Здравната каса от своя страна дебитира съответните сметки на здравноосигурените като се съобразява със съответното лечение. Ако човек не е осигурен - кредитната му сметка си стои така. В края на годината НАП преглежда всички кредитни сметки и праща на лицата напомняне да си ги платят. Ако не го направят, събират ги както се събират данъци.Който не е здравно осигурен, да не може да влезе в системата веднага. Влизането да е 1 месец след като се платят вноските за еди колко си години назад. Отделно по този начин може да има различни цени в различните болници - луксозните могат да имат по-високи цени. Разликата между тези цени и платеното от здравната каса ще се доплаща в края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 9
al64ad
преди 12 години
Решението е едно.и отдавна е ясно : премахване на солидарния принцип и пълна демонополизация на здравеопазването.И естествено една държавна със социални функции /отчисленията за нея ще са примерно процент от ддс/.Но много интереси ще бъдат засегнати.Силата на бюрокрацията е когато преразпределя всичко от общия кюп .Така и най лесно се краде и връткат далавери!!!Ако имаше 5 частни здравни каси дали резерва от 1.5 млрд щеше да им бъде отнет???А дали частните структури биха приели такива цени на лекарствата??Дали биха плащали на болниците неизвършвани манипулации??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 9
hellwitch
преди 12 години
Задължително при повече от 6м неплащане и/или взимане на помощи да трябва да полагат обществено полезен труд. Само срещу него ще продължат да ползват здравни услуги и/или помощи във вид на заплащане на положения труд.В София и БГ има не малко такава работа за вършене - чистене, подрязване на храсти, подръжка на градинки, паркове, чистене на реки, ремонт на улици и изграждане на тротоари, вело алеи, производство на кошчета, пейки, дърводобив чрез санитарна сеч и т.н. И тъй като това ще се плаща с така или иначе плащаните помощи и дотации за покриване на разходите на тези хора - финансирането на обществено полезния труд е на лице. Допълнително безплатния полезен труд трябва да се включи като допълнение на административни наказания - за пътни нарушения, леки и средни хулигански прояви и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 9
FINTA
преди 12 години
Пълен отказ от здравна помощ на Бай *** ако не е платил осигуровките за 5 години назад + законната лихва! А не - разболее се ***, плати там 200 лева и айде всичко пак на наш гръб. Това като за начало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още