IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Вътев: Крайно време е рефренът, че лихвите в България са високи, да утихне

Банковият кредит не е стока от първа необходимост и всеки има право на избор дали да вземе или не, смята главният изпълнителен директор на ОББ

08:35 | 07.03.13 г. 66
<p>
	Стилиян Вътев <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Стилиян Вътев Снимка: Личен архив

Стилиян Вътев е Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка АД. Роден е в София през 1956 г. Завършва столичния техникум "Вилхелм Пик“ (сега „Хенри Форд“) със специалност "Ядрена енергетика". Притежава магистърска степен по „Финанси и  кредит“ в тогавашния  ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС) през 1981 г. Веднага след завършването постъпва по разпределение в БНБ, където работи през следващите 11 години, заемайки различни позиции.

През 1991 г. е назначен за Началник управление „Международни финансови институции“. Взема активно участие в проекта на Световната банка за  преструктурирането на българската банкова система. В началото на 1993 г. се присъединява към ръководния екип на новосъздадената Обединена българска банка, първоначално като  директор на отдел "Капиталови пазари", а в края на същата година  е назначен за изпълнителен директор и член на Съвета на директорите. През следващите няколко години ръководи съвместния проект с ЕБВР за институционалното укрепване на ОББ и подготовката й за приватизация. След приватизацията на Банката с водещ инвеститор ЕБВР през 1997 г.  поема поста на Главен изпълнителен директор.

Стилиян Вътев има специализации по банково дело в Швейцария, Англия и Япония. Женен с 2 деца и един внук.

Г-н Вътев, нетният лихвен доход на банките продължава да намалява, кога тази тенденция може да спре?

- Нетният лихвен доход на банките намалява по две причини. От една страна има абсолютно намаление на приходите от лихви от необслужваните кредити, а от друга видима е тенденцията на свиване на лихвените маржове. Второто е напълно естествен процес, където основната причина е свитият кредитен пазар,  конкуренцията и все още ограниченият достъп до по-евтино външно финансиране.

Маржовете ще продължават да се свиват заради по-бързия темп на намаление на лихвите по кредитите в сравнение с тези на депозитите. Не мога да прогнозирам  къде ще е равновесното им ниво, много ще зависи от пазара, конкуренцията и разбира се, от относителната вътрешна ефективност на банките.  До голяма степен тези тенденции ще зависят и ще определят от състоянието на международните парични пазари, при уговорката на тяхното скорошно нормализиране.

Продължава ли тенденцията на спад на лихвите по депозитите и какви лихви по 1-годишните депозити в лв. може да очакваме след година?

- Продължава да, макар и със значително по-забавено темпо, отколкото лихвите по кредитите. Това е безспорен факт и аз отново ще попитам – кои точно лихви са високи – тези по кредитите ли или по депозитите. И друг път публично съм го казвал – в най-трудно положение са най-вече хората, които не могат да плащат взети кредити и при нулеви лихви, иначе отдавна да са постигнали някакво разумно споразумение с банката.

А иначе упреците срещу  високите лихви идва от лица, които или нямат кредити, или ако имат, нямат никакво намерение да ги връщат. Мисля, че е крайно време рефренът за високите лихви в българската банкова система да утихне или най-малкото да не се използва неоснователно за нездрави публични изяви и меркантилни цели. Все пак банковият кредит не е стока от първа необходимост, така че всеки може да прецени съобразно нуждите и възможностите дали да тегли кредит или не.

Със сигурност може да очаквате средно намаление на лихвите по депозитите една година напред не по-малко от 50 базисни точки или половин процентен пункт.

Банковата система като че ли намери печеливша ниша, а именно поскъпващите ДЦК дадоха на банките една печалба, която е добре дошла в настоящия момент. На колко оценявате ефекта за ОББ от поскъпващите български ДЦК в периода от 1 юли насам и време ли е да се слиза от кораба на ДЦК?

- По дефиниция за класическа търговска банка, каквито са повечето български банки, инвестициите в ценни книжа са инструмент за управление на ликвидността, а не за генериране на печалби. Основните критерии при взимане на решение за такъв тип инвестиции са качеството на книжата, т. е. техния рисков профил, степента на тяхната ликвидност на пазара, т. е. за колко време могат да се продадат при необходимост, и разбира се – тяхната текуща доходност.

Във вашия въпрос се крие още един критерий – ценовата волатилност, който не е от първостепенна важност за шефовете на Трежъри отделите, когато взимат споменатите инвестиционни решения. С други думи никоя универсална банка не инвестира в ценни книжа, за да генерира печалби от покачване на цените, или най-малкото има силно консервативни лимити за т. н. пазарен риск, който включва и ценовия риск. Голяма част от българските банки управляват ликвидността си чрез инвестиции в български ценни книжа главно поради факта, че те най-много отговарят на споменатите по-горе критерии за инвестиции в момента.

За съжаление, търсенето на такива книжа е огромно, а предлагането далеч недостатъчно. Това е и основният фактор за  поскъпването на нашите книжа през последните месеци. Споменатата от вас печалба за банките е факт, но тя е все още счетоводна. За да стане реална съответната банка трябва да ги продаде на пазара, което пък зависи от много и други фактори, често пъти противоположни, които няма да коментирам.

Ето, вижте поради политическата криза в момента българските книжа поевтиняха с 15-20 базисни точки само за няколко дни. Все пак да не забравяме, че основната дейност на банките е да кредитират реалната икономика, а не се качват на „кораба“ на публичните финанси. Моментът, при който банките предпочитат да инвестират парите си в държавен дълг, а не в кредити, се нарича на английски „crowding out“ и е типичен за кризисни икономики и висока инфлация, каквато беше ситуацията у нас преди доста години. Дано отново не стигнем дотам.

Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 22 rate down comment 7
bgMan
преди 11 години
"Банковият кредит не е стока от първа необходимост и всеки има право на избор дали да вземе или не"--В това човека е прав.Хората ако се образоваха и си правеха по-добре сметката нямаше да изгарят толкова лесно при промяна на ситуации и пукане на балони. Да се хващаш лесно на хорото с такова сериозно нещо като взимане на кредит без да имаш сигурен спасителен план Б е много рисково начинание.Забелязали ли сте че повечето хора изтеглят кредит по начин, който прилича на една ситуация при игра на покер?Ако не бързаш, четеш условията подробно, обмисляш и се съветваш едва ли така лесно ще приемеш доста от условията на банките а в повечето случаи винаги има място за предоговаряне и промяна на някои условия. За тези, които нямат необходимата квалификация трябва да си намерят доверен финансов/кредитен съветник да им помогне да осъзнаят картинката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 3
Ironhorse
преди 11 години
Море ле, има да ревете от 2014г. ....Кредитният бум достигна връх през 2007-2008, обаче тънкостта е че над 50 % от кредитите са 5 годишни !Криво ляво кредитите се връщат, и на мен ми остана един овърдрафт точно към тези тулуми. До два месеца го покривам и повече за кредит не искам и да чувам, защото:1. Никой, ама и Бъфет не може да каже какво ще е след 5 години.2. Бизнес, който не може да се самофинансира на днешни времена е обречен на провал, а собственика на разорение.3. Технологиите се развиват и въвеждат на пазара с такава бясна скорост, че не знаеш днешното, което се харчи, дали утре ще е праисторическо изкопаемо.4. Аз отказвам да предсказвам бъдещето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 12
iivanoff
преди 11 години
Ти да не си въобрази че парите за кредити се вземат от депозитите! Та защото лихвата на депозитите се определя от пазара и е висока, то следователно и на кредитите стряба да е висока... Обратното е! А парите се вземат на същия процент на който се вземат от другите банки по света /почти/ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 3
edimi
преди 11 години
И следващия въпрос, на колко % банките взимат пари от "банките майки"? т.е., какъв е "маржа"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 11
edimi
преди 11 години
Да се намалят и двете тогава! Така хем няма да се слагат "сиви" пари на депозити за лихви, хем ще има кредити за предприемчиви. `щот` сега, все едно едни "рентиери" яхат тези, които са предприемчиви и им се работи. Това се подразбира от коментара ти?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 16
Newton Heath
преди 11 години
А колко са лихвите по депозити в държавите от ЕС, които цитираш? Точно това се опитва да каже човекът - че не може хем вълкът сит (високи лихви по депозити), хем агнето цяло (ниски лихви по кредити).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 54 rate down comment 13
hellwitch
преди 11 години
Банковия кредит е стока от първа необходимост за бизнеса ако иска да е конкурентно способен.Как БГ фирмите да се конкурират с другите в ЕС като на запад взимат кредити на 3-4%, а тук на 10-12%. Как въобще да се стигне нивото на технологии и иновации за да си конкурентен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 17
QuasiInvestor
преди 11 години
Хахахаха, е по-смешно изказване отдавна не бях чел - КРАДЕЦЪТ ВИКА: ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!Мазен чичко, рефренът за високите лихви няма скоро да спре - не и докато в другите държави от ЕУ лихвите по заеми (ипотечни например) са около 2.5-3% а тук 8-12% при това плаващи (обикновенно нагоре)!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
avramcho
преди 11 години
С. Вътев: Крайно време е рефренът, че лихвите са високи, да утихнеБанковият кредит не е стока от първа необходимост и всеки има право на избор дали да вземе или не, смята главният изпълнителен директор на ОББ..........................Това е безусловно , но "хорото" има два края........нито Кредитополучателите могат да се пуснат , нито КредиторитеАко Кредитополучател се пусне - губи жилищетоАко Кредитор Обаче се пусне - губи Бизнеса----------така че колкото повече се говори че лихвите ""няма накъде по-надолу" - Толкова повече се приближаваме към "По-Надолу"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още