IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Холандия в смут от "българската измама" със социалната им система

Гражданите на страната са притеснени дали социалната им система ще издържи на засилващата се европейска интеграция

15:15 | 15.05.13 г. 11
<p>
	Столицата на Холандия Амстердам е един от градовете в Европа с най-голям наплив от чужденци Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Столицата на Холандия Амстердам е един от градовете в Европа с най-голям наплив от чужденци Снимка: Ройтерс

Холандските граждани са обезпокоени от скандалните разкрития, за това как българи мамят социалната им система и източват помощи от държавата. Пред холандците стои и нарастващото притеснение дали системата им ще успее да издържи на засилващата се европейска интеграция, пише британското издание Financial Times.

Припомняме, че скандалът със схемата за източване на социални помощи бе първоначално оповестен от холандската телевизионна програма Brandpunt. На 22 април телевизия RTL съобщи, че полицията в Холандия разследва измами в големи размери от български банди с молби за жилищни помощи и други социални плащания от холандската социална система.

Подобна загриженост, като тази на гражданите на Холандия има навсякъде - в Германия, Великобритания и в цяла Западна Европа, където правилата на ЕС ще разрешат от следващата година неограничена имиграция от  България и Румъния, отбелязва Financial Times.

По време на дебати в парламента вчера холандският заместник-министър на финансите Франс Векерс (който е част от управляващата десноцентристка либерална партия) установи, че се бори за самото си политическо оцеляване.

Депутати както от дясната, така и от лявата опозиция го нападнаха за това, че е позволил пари на холандските данъкоплатци на стойност най-малко 95 млн. евро да бъдат пропилени заради измами в страната и чужбина. Неизвестна сума от тези пари е отишла при престъпници зад граница.

Говорителят на леволибералната партия "Демократи-66" по финансовите въпроси Ваутер Колмес заяви, че скандалът заплашва "доверието в Европа, което ще изчезне, ако поляците, българите и румънците могат да извършват лесно измами".

Преди месеци крайнодесният популист Герт Вилдерс разкритикува остро правителството, че предоставя помощ на изпитващите затруднения страни от Южна Европа и създаде сайт за подаване на оплаквания от източноевропейски имигранти. Сега гневът заради измамите със социалната система обаче обедини опозиционните партии от всички цветове на политическия спектър, посочва вестникът.

Управляващата коалиция на либералите и левоцентристката Партия на труда, две формации, които обещаха по време на предизборната кампания да вземат сурови мерки срещу престъпността, реагира смутено.

Организаторите на схемите мотивирали български жители да пътуват до Холандия, където наши граждани имат право да пребивават за известен период от време.

В Холандия те се регистрирали на адреси, наети от престъпниците, след което подавали молби за социални помощи за плащане на наема и  помощи за отглеждане на дете. Българите си откривали банкови сметки в Холандия, по които им били превеждани помощите, след което се връщали в България и теглели парите от банкомати. Организаторите на схемите взимали процент от сумата.

Всичко излязло наяве, когато някои се оплакали на българската полиция, че не са получили парите, които им били обещани. Измамата станала възможна благодарение на промяна в холандското законодателство от 2006 г., при която държавата първо предоставя социалните помощи и след това да проверява дали има основания за тяхното отпускане, пише Financial Times. 

Целта е холандската социална система да стане по-удобна за гражданите. През 2007 г. бил регистриран само един случай на измама, но след това те бързо нараснали, като достигнали няколко стотици през 2011 година. Цялата сума на присвоените от българи пари остава неизвестна.

Докато холандският печат нарича скандала "българската измама", повечето депутати са се съсредоточили върху грешките на своето правителство, като националистическият оттенък засега остава на заден план, отбелязва вестникът.

"Реакцията основно е доста циничното "А вие какво очаквахте?", отбелязва директорът на Холандския институт за социални изследвания Паул Схнабел. "От догодина българите са свободни да се установяват в Холандия, не може да се направи нищо по въпроса."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
donmuftacho
преди 10 години
Eми така е, въдим си ги като въшки и им се радваме на успехите след това, ХВАЛА на социалната ни политика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ще ме проштаваш Импре, знам мнението ти, но такива измами както и други престъпления, мозъците най-отгоре рядко са на роми. Всъщност повечето са си на най-чистокръвни истински българи. Ромите са в повечето пъти пушечно месо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
На такива нашенци трябва награди да им се дават.Подобно на хакерите които успяват да намерят слабости в някои ситеми за сигурност и по този начин ги усъвършенстват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Не мисля, че "***" са виновни. По време на комунизма, всички момчета от *** махали бяха основно в строителни войски и построиха доста пътища и заводи за България и имаха занаят след това.На Европа е проблем ЕЦБ, а не ***, които се използват за буфер във всяка една ситуация. Зная, какво е да се гледа на теб като на трета ръка човек, питайте повечето емигранти през какво минават, така че не е достойно да се говори за *** по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Тия по нищо не отстъпват на Станишев и Цацаров!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 5
leonidoff
преди 10 години
Срам и позор отново. Направили хората реформа, разчитайки на добросъвестността на гражданите и какво получават - злоупотреба от постсоциалистически издънки. Дипломирам се след година, но от няколко месеца започнах да се притеснявам да не хлопнат вратата. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
T3
преди 10 години
Решението е много просто. Или трябва да отменят законовата промяна от 2006, която прави тази измама възможна. Или да ограничат помощите само до холандски граждани.Ако Европа наистина се интегрира (заприлича повече на една държава) то това неминуемо ще доведе до натиск върху социалните системи на богатите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Чърчил
преди 10 години
ялате пиленца при батко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още