IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пълната забрана за пушене може да отпадне още преди зимата

Левицата готви законопроект, който частично връща стария режим

14:19 | 03.10.13 г. 13
Пълната забрана за пушене може да отпадне още преди зимата

Правителството е на път да отмени пълната забрана за пушене на обществени места още от тази зима. Това става ясно от думите на заместник-председателя на парламентарната група на „Коалиция за България“ Спас Панчев.

Според Панчев отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата. „На нас ни се иска да отговорим на обещанието, което сме дали, че ще променим тази част от закона, да отговорим и на ресторантьорите“, каза той, цитиран от БТА.

Панчев коментира, че вече има готови промени в Закона за здравето от "Атака" и от „Коалиция за България“. Предстои в парламентарната група на левицата да обсъдят детайлите около предложението и да внесат проекта. През ноември законовите промени вече би трябвало да бъдат приети. „Би трябвало вече този въпрос да се реши, защото идва зима“, каза Спас Панчев.

Една от идеите е в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособени помещения с вентилация, както беше при стария режим, който даваше възможност да се пуши в по-големи ресторанти с изградени зали за пушачи и непушачи.

От левицата предлагат още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22.00 часа.

Още в началото на мандата кабинетът се обяви за компромис, който да удовлетворява и пушачи, и непушачи.

Припомняме, че преди броени дни Европейската комисия обяви, че няма да приветства действията на правителството за облекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места в България. Според комисията подобни действия противоречат на усилията, полагани на равнище ЕС, за създаване на среда без тютюнев дим на обществени места.

Първият протест срещу либерализиране на забраната за пушене в рамките на новото правителство се проведе още на 31 май - на световния ден без тютюнев дим. Десетки граждани се обявиха против смекчаване на режима и поискаха новите управляващи да не променят Закона за здравето с мотив, че не е редно прогресивен закон, който ни доближава до европейските практики, да бъде отменян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 3
johnnyBravo
преди 10 години
Както винаги се доказват като деградивни... как още има хора които им вярват акъла ми не го побира! Това ще бъдат последните 4 години на тази държава след което изобразяването и като тоалетна ще бъде гордост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още