IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори питат кой предложи данък за тока от слънце и вятър

Собствениците на зелени мощности са готови на протести, чакат официална позиция на правителството

16:01 | 28.11.13 г. 23
Инвеститори питат кой предложи данък за тока от слънце и вятър

Кой стои зад предложението приходите на инвеститорите в слънчеви и вятърни централи да бъдат обложени с 20%? Това попитаха представители на Българската фотоволтаична асоциация на извънредна пресконференция по повод изненадващото решение на парламентарната бюджетна комисия, която гласува по предложение на "Атака" такса от 20% за приходите на двата вида ВЕИ.

Ако това решение бъде прието, ще последват фалити на инвеститори в слънчеви и вятърни централи, заяви Меглена Русенова. Според нея е скандален начинът, по който е прието предложението на "Атака".

Собствениците на ВЕИ коментираха още, че се цели национализация на частен капитал. "На всички нива на държавно управление сме били уверявани, че всички решения ще бъдат приемани в дебат с нас, а последното решението бе прието на тъмно. То е лобистко и дискриминационно - ще се облагат само два вида ВЕИ", допълни Русенова.

Тя прогнозира, че "последиците ще бъдат катастрофални за целия инвестиционен климат в България".

През последните четири години това е най-бързо развиващият се сектор в българската икономика, открити са над 15 хиляди работни места, инвестирани са над 4 млрд. евро в слънчеви и вятърни централи, казаха инвеститорите.

Представителите на асоциацията призовават премиера бързо да се произнесе по решението - дали това е политика на правителството. Те вече са сезирали европейските институции. Очакваме, че реакция на Брюксел ще има, каза Русенова. И посочи, че българските и чуждестранните инвеститори във вятърни и слънчеви централи са над 1500.

Иво Иванов, зам.-председател на фотоволтаичната асоциация, коментира, че решениeто на бюджетната комисия е прието внезапно, в края на работния ден. То не е огласено предварително, не е ясно кой го е направил.

„Лъжа е, че спешните мерки ще санират състоянието на икономиката и на енергийния сектор. Парите, които ще бъдат взети от сектора, няма да отидат там, а на друго място и ще бъдат разпределени по неясен начин“, твърди той.

По изчисления на асоциацията, средствата, които ще бъдат събрани от 20-процентната такса, ще бъдат недостатъчни за финансовото оздравяване на НЕК, която дължи на централите на вятър и слънце над 150 млн. лв. за произведения от тях ток.

300 млн. лв. доход е иззет от сектора чрез таксата за достъп до мрежата, която беше отменена. Сега собствениците на зелени мощности очакват тези пари да им бъдат възстановени, за което имали и спечелени дела във ВАС, обясни Русенова.

"Това означава, че над 450 млн. лв. са общо задълженията към ВЕИ сектора", посочи тя. На въпрос дали ще последват дела срещу НЕК, Русенова отговори, че всяка компания трябва да решава това индивидуално.

Според производителите новата такса има за цел да подкрепи изграждането на нови ядрени мощности.

Те твърдят още, че таксата от 20% ще доведе до 170 млн. лв. годишно приходи в бюджетна, които, по думите им, няма да се отразят нито върху сметките за ток, нито върху големите планирани енергийни проекти.

Русенова цитира и данни на ЕСО - за 2012 г. произведената електроенергия от фотоволтаични централи е 1,8% от общо произведената енергия, а токът от вятърни централи е 2,6%. През 2013 г., заради присъединяването на нови мощности, вероятно ще стигнем 3% енергия от фотоволтаични централи и 3% от вятърни централи, каза тя.

По принцип секторът подкрепя идеята за балансиращ пазар, но се очаква собствениците на ВЕИ да преразгледат решението си заради новата такса.

Инвеститорите заявиха, че планират протести по улиците на София, но сега чакат официалната позиция на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 9
iivanoff
преди 10 години
Ха, Ха, Ха...Те не са виновни!! Те не са само-подписали договорите си двустранно - от двете страни едновременно, не са прокарали европийските директиви и не са създали европрограмите ;)))))))))))))))))))) А за да те успокоя съвсем, ще ти кажа, че и евродирективите не се мислят от Барозката или друг ТВ-грозник... - обратно - накарани са ЧРЕЗ алчността и неразбирането на това което ги очаква, да скочат с 2-та си крака + парите си в кюпа!А ти насочи чувствата и мисленето си поне 1 ниво по-нагоре... защото определящи за един пазар са правилата... а те не се създават от участниците в него, а ЗА тях - от "други"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 15
Mr_crash
преди 10 години
Малко е! На тия мошенници трябва да се им се спрат субсидиите и да фалират. Никой няма нужда от техния ток. Да си намерят пазар и да го продават! А не да ни принуждават с административни мерки всички потребители да им плащат за тоя дето духа и онуй дето свети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Фалит е силно казано, но ще последва друго: Една част от "Бизнесмените" ще станат роби ЧРЕЗ собствените си пари, по собствено желание - чрез алчността им подплатена с недостатъчно усещане за последващата очаквана от мен отдавна манипулация - това ще бъдат последните включили се несистемни строители излъгани да построят европейските директиви, но неполучаващи обещаното - именно, собствениците на тъй наречени "young money" ;)))) - Christine Lagarde го показа отдавна отвисоко: need of confiscation of young money -> http://ru-facts.com/news/view/17814.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още