IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов опит за узаконяване на касовите апарати за вендинг машините

ВАС обяви предишните текстове за нищожни

11:46 | 05.12.13 г. 1
Нов опит за узаконяване на касовите апарати за вендинг машините

Правителството ще направи нов опит да узакони фискалните устройства, вградени в автомати за продажба на храни и напитки. Това става малко повече от месец след като петчленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожни текстове от наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, касаещи именно фискалните устройства към вендинг машините.

Мотивите на съда са, че е трябвало първо да бъде променен Законът за ДДС преди вендинг машините да се включват в наредба и да се приравняват към търговските обекти.

В Закона за облагане на доходите на физическите лица не е поставено изискване продажбите да са извършени в търговски обект, за какъвто има спор дали да се брои автоматът за самообслужване, но в оспорените норми от наредбата не са разграничени лицата, задължени по двата закона, отбелязва ВАС.

Сега промените в Закона за ДДС са вече факт, мотивират се вносителите на промените в Наредбата – Министерството на финансите. Затова и отново се правят предложения за вписване на фискалните устройства за вендинг автоматите.

Промените не предвиждат издаване на касови бележки – те ще се изписват само на дисплея на устройството и ще се съхраняват в контролна лента на електронен носител. Отпада и задължението на собствениците на автомати да отпечатват дневен, месечен и годишен финансов отчет.

Дневният финансов отчет се генерира автоматично, без намеса на обслужващ оператор, като се съхранява във фискалната памет и в електронния носител без да се отпечатва на хартиен носител.

Министерството на финансите предлага още и разграничаване на автоматите – за продажба на стоки (кафе и храни) и за извършване на услуги (заплащане на битови сметки, например). Устройствата за извършване на услуги се регистрират и отчитат от фискални устройства, които обаче задължително ще имат вградени принтери за издаване на  касова бележка на хартиен носител.

Ако наредбата бъде одобрена, тя ще влезе в сила от 31 януари 2014 година. Текстовете са качени на сайта на финансовото министерство за обществено обсъждане и заинтересуваните страни могат да дадат свое мнение по казуса до 18 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Petar
преди 10 години
Това добре, съгласен съм, че всеки трябва да декларира точно каквото е продал, но докато не се премахне човешкия фактор, винаги ще има измами. Никой не може да ми гарантира, че както машината като продаде кафенце, така и продавача в кафе магазинчето ще бъде толкова съвестен и ще чукне всичко на апарата. И за това има дискриминация към този бизнес, в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още