IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Очаквам понижение на рейтинга на страната

Ударното взимане на заеми засилва риска от понижение на кредитните оценки, смята икономистът

12:08 | 06.01.14 г. 19
Красен Станчев: Очаквам понижение на рейтинга на страната

Неуправляемите разходи, които правителството прави, създават и реалния риск за икономиката, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев. Според него това произтича от общата липса на доверие към правителството.

Той уточни, че рискът за икономиката е в нарастването на неуправляемите извънбюджетни разходи. В този смисъл „министърът на финансите и премиерът няма какво да правят, освен да купят определено одобрение за парламентарното мнозинство“, заяви той.

„Правителството започва доста ударно да взема заеми, с което показва, че технически това, което прави, не се различава от правителствата преди това. Разликата между това правителство и другите е, че предишният министър на финансите имаше да пази реноме, имаше международна кариера и когато му се казваше, че пенсиите не бива да се национализират, намирахме начин да го убедим, че това не бива да се случва. Това правителство не може в нищо да бъде убедено. Хората, които отговарят за самото правителство, за приходите и за разходите не са тези, които взимат решенията. Те са извън тази група и не е много ясно кой взима тези решения“, заяви Станчев.

Според икономиста ударното взимане на заеми засилва риска от понижение на кредитните оценки на страната.

„Това означава ръст на лихвите по кредитите и възможност за фалит, за която също говорим от доста отдавна“, коментира още икономистът. 

„Разходите са само видимият фискален синдром. Движещата причина е липсата на доверие. Колкото повече се увеличава липсата на доверие, толкова и приятните жестове за избирателите, които правителството прави, ще стават по-големи. Вече видяхме такива в сферата на енергетиката. Отиваме към политика на национален популизъм, затваряне на националната икономика“, смята Станчев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

9
rate up comment 19 rate down comment 5
abdul
преди 10 години
Перник, според теб що се качват лихвите по въпросните дцк в момента ? И друг въпрос : що лихвите миналата година са по-малки от тия на които ще вземем сега същия кредит ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 35
LuckyYou
преди 10 години
Не знам, но това ударно вземане на кредити, много добре се отразява на БФБ. А от там след време ще се отрази и на реалната икономика... Да си говорят каквото искат! Пламен Орешарски работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 11
SS-23
преди 10 години
Красен Станчев: Очаквам понижение на рейтинга на страната===============================Аз пък очаквам началото на банкови фалити, поради рязко нарастване на лошите кредити, плод на свърх-големите лихви, които не са по джоба на българина!Очаквам през тази година да започнат да излизат наяве-последиците от хазартното банкиране за периода до 2008 г! До момента до се обираше и тушираше от завишените вноски на редовните платци, но....този филм вече приключва!Да е мислил арменеца и цялата му, корумпираща политиците, клика, га "раздаваха хилките"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 24
kalendar
преди 10 години
ПС2: S&P са *** или поне са от същото котило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 20
kalendar
преди 10 години
добре, дата-интервюто почва с това как той бил казал, че щяло да бъде силно второто и третото тримесечие-дай ми линк, ако обичаш:) Щото аз само обратното чувах миналата година.И според господинът лоша идея е "Трябва да има контрол върху начина на инвестиране и върху начина на инвестиране"-това къде е лошото. Друга лоша идея е "трябва да има някаква форма на индустриална политика". Ти прегледа ли интервюто, прости ми? И друго-най-големият скок в индустриалното производство се обяснява с...абе с квото и да е, ама не се споменават заплатите, като причина. И как е доказано, че правителството прави нещо само за 5-6 човека? Или пък настояването на господина, че премахването е на плоският доход е лошо-това как да го приема-това Германия, Франция, Англия и т.н.-тия са луди да имат стъпаловидни облагания? Това е правителство избрано от ляво мнозинство. И той какво е бил убеждавал Орешарски(2007г.) след като именно Орешарски въведе плоският данък.ПС: Кво значи национализация на пенсиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 18
pernik
преди 10 години
Да видим каква ще е лихвата по днешните ДЦК-та, после да коментираме. Сега е момента страната ни най-после да използва ниските лихви и да финансира с кредити, а не само да гледа от страни и да чака лихвите да скочат и после да взема кредити. Точно това искат тези от МВФ, да чакаме като будали и като се вдигнат лихвите след 2-3г. да ни натътрузят едни хубави кредити на хубави за тях лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 9
data
преди 10 години
Красен просто преразказа мотивите на S&P - та викате и те са *** ? :)п.п.Негативна переспектива означава че рейтинга по скоро се очаква да бъде намален господа . Толкоз за супер , улта , мега професионализма на управляващите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 30
vzhekoff
преди 10 години
Похарчило е предновогодишно парите, време е да се полае, за да се заслужи следващата купичка. Голямата черта ще я теглим на 31 януари 2015, след като се платят доларовите облигации, любопитно ми е какво ще каже тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 35
dakl
преди 10 години
Момчето на Сорос трябва да говори/пише/ , иначе скоро ще стане непотребен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още