IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужни ли са нови хидроенергийни централи на България?

Съвременните технологии позволяват водата да бъде използвана по-ефективно, заяви Пламен Дилков

14:35 | 06.03.14 г. 4
Нужни ли са нови хидроенергийни централи на България?

В България могат да бъдат изградени нови водноелектрически централи с капацитет 2800 мегавата, които да направят ненужни планираните ядрени мощности. Бъдещите ВЕЦ-ове могат да са една напълно ефективна инвестиция. Това твърди Пламен Дилков от сдружение „Съюз на производителите на екологична енергия“ и изпълнителен директор на ПВБ Пауър България.

Той посочи, че в България инсталираните към момента ВЕЦ са с мощност 3300 МВт, от тях 2700 са големите държавни централи на НЕК, а останалите са частни.

Новите мощности могат да бъдат изградени по големите реки, като се използва техният базов отток.

Досега в България основно се е обработвала планинската вода по познатата технология на високонапорните централи. След това същата вода изтича, минава през градовете, но след това капацитетът й остава неизползван.

„Доскоро нямаше технологии, при които да е икономически изгодно да се изграждат централи в равнинните райони. Сега обаче технологиите на световно ниво за нисконапорни централи са напреднали точно толкова, колкото и при високонапорните ВЕЦ”, коментира Дилков.

Той посочи, че веднъж обработената вода може да се употреби в равнините. За България това може да се случи на реките Дунав, Марица, Искър, а по-малки централи могат да се разположат по поречията на Струма и по-малки реки.

Равнинните централи са бъдещето при строителството на ВЕЦ, твърди Дилков. Той дава за пример, че компанията ПВБ Пауър България има пет такива централи в равнинния участък на река Искър. Дружеството планира да бъдат изградени и пет централи на река Марица.

Изграждането на ВЕЦ на Дунав, за което се говори от 30 г., по принцип е атрактивно за бизнеса. Реката има огромен потенциал – над 6000 куб. средногодишно водно количество. Това дава търсената от частните инвеститори стабилност, нещо, което не можем в момента да кажем за газовите доставки, коментира Дилков.

Той припомня, че реките се замърсяват, докато преминават през населени места. Според експерта тези реки не трябва да бъдат оставени в състоянието на канализация, а трябва да се поддържат, защото точно в равнините идват високи вълни, които преливат в наводнения.

Превенция на наводненията

При строителството на нисконапорни ВЕЦ качеството на водата се подобрява, а при възстановяване на дигите намалява рискът от наводнения, твърди Дилков.

Той поясни, че при строителството на една централа се възстановяват съществуващите диги. "Те от десетилетия не са поддържани, но, ако бяха в добро състояние, нямаше да имаме наводнения", посочи Дилков. Той допълва, че централите са така изградени, че вземат мерки и срещу образуването на висока вълна.

„През 2010 г. на Искър имаше доста високи води, но нямаше наводнения в Своге и останалите населени места”, заяви Дилков.

Цената на тока

„Само 20% от сметките на домакинствата са свързани с производството на електроенергия. Останалите 80% са пренос, такси за достъп, управление и огромни загуби – в България голяма част от произведената електроенергия се върти безсмислено по мрежата”, каза още изпълнителният директор на ПВБ Пауър България.

Преференциалната цена за произведената от ВЕЦ-овете електроенергия в страната е 65 евро за МВтЧ, което, по думите му, е по-ниско от цената на енергийния микс за страната.

„Ние винаги сме искали да бъде създадена енергийна борса, защото за нас е по-изгодно да търгуваме там, отколкото да ползваме преференциална цена”, допълва Дилков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
Zeifod
преди 10 години
ами време е да влезем в 21 век, а не да тъпчем на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Аз подкрепям подобни инвестиции стига да не се краде чрез тях.Това си е чиста безплатна енергия във времена когато няма продължителна суша и е ресурс, който може да ни направи да сме по-малко зависими от други страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
"Доста над" означава не проценти, ами пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Модернизацията и на сега съществуващите ВЕЦ чрез използване на ТП технология, способна да улови, извлече и оползотвори допэлнително, по ок.4 MW /куб.метър за всеки градус целзий, дори и при отсъствие на приемлив за другите приложения напор, може да даде и доста над споменатите 3300 MW. Жалко, задето толкова зле се учи физика в училище, а съзнанието на болшинството е практически промито. Докога ще съм жив да ви уча, а ? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още