IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ разглежда мерки за борба с дефлацията

Управителният съвет на банката обаче не смята дефлацията за най-вероятен сценарий

13:42 | 24.04.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ разглежда мерки за борба с дефлацията

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да предприеме действия, в случай че инфлацията спадне до нива, много по-ниски от прогнозираните, заяви председателят на централната банка на Естония и член на управителния съвет на ЕЦБ Ардо Хансон, цитиран от Wall Street Journal.

Коментарът му подчертава волята на централната банка да вкара повече пари в икономиката на еврозоната, ако ценовият натиск се приближи до дефлация. 

"Виждаме, че инфлацията остава доста под очакваните нива за дълъг период от време, и това ни притеснява", заяви Хансон.

"На последната ни среща установихме, че ако инфлацията не достигне очакваните си нива в средносрочен план, трябва да вземем мерки", добави той.

Следващата среща на ЕЦБ ще се проведе на 8 май, но анализаторите не очакват на нея да бъдат обявени конкретни мерки. Много по-вероятно е това да стане през юни, след като бъдат обявени новите прогнози за растежа и инфлацията на икономиките в еврозоната.

Според последните прогнози, които датират от март, инфлацията ще бъде в размер на 1% за годината, 1,3% за 2015 г. и 1,5% за 2016 г. Средната инфлация за март бе в размер на 0,5% - най-ниското равните за последните четири години. Заложената средносрочна цел на ЕЦБ е 2%.

Управителният съвет на ЕЦБ обаче не смята дефлацията за най-вероятен сценарий, пояснява Хансон. „Не се опасявам от открита дефлация. За да стигнем дотам, трябва да има масов спад на цените в много страни и отрасли", заявява Хансон.

Банкерът вижда няколко възможни действия, които ЕЦБ може да предприеме. „Можем отново да намалим лихвените проценти или да приложим негативни лихви върху банковите депозити“, казва той. Сред другите възможности са издаването на дългосрочен дълг и изкупуването на активи. Хансон обаче не пожелава да даде приоритет на някоя от мерките. 

Още от ЕЦБ вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
А да и бизнеса толко хубаво се чувства при дефлация, че се забелязва бум на печалбите и всеки търчи бизнес да прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Ъъъъ кажи един период на продължителна дефлация още повече, когато хората са се чувствали добре. Не, че нещо ама щом ЕЦБ и цялата еврозона пищи от дефлация значи пък не е нещо добро не мислиш ли? Или ти си по-голем ум от експертите по тия институции. И да тръгна да ти обяснявам защо не е нещо добро, както ти се изразяваш нито ще ми прочетеш коментара, нито ще го разбереш. Като почнеш да четеш повече ще видиш кога дефлацията се превърна в нещо лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Гари
преди 9 години
Как дефлацията се превърна в нещо лошо? На 99% от хората по-ниски цени биха им се отразили много добре. Имало е в историята дълги периоди на дефлация, в които всички са се чувствали чудесно - и бизнесът, и хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
lyusien
преди 9 години
Е Ц Б продължава да мисли говори и обещава но не и да действа В резултат на това Е С ще има мижав ръст на Б В П и висока безработица Ниската инфлация е проблем но не най големия Големия проблем е необяснимо високия курс на еврото спрямо другите основни валути Това съсипва износа и отнема от Б В П най малко 1 % Продължавам да мисля че Е Ц Б е бледо копие на Федералния резерв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още