IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобева: Не дължим неустойки при окончателно спиране на "Южен поток"

Наводненията ще създадат проблеми на туризма, както и с реколтата, и инфраструктурата, коментира вицепремиерът

13:35 | 21.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Бобева: Не дължим неустойки при окончателно спиране на "Южен поток"

България няма да плаща неустойки, ако се наложи окончателно спиране на проекта за газопровод "Южен поток", коментира в предаването Седмицата по Дарик радио вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Вчера, на годишната среща на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), вицепремиерът не беше сигурна дали има неустойки, в случай че строителството на газопровода се провали. В предаването тя подчерта, че вече се е запознала с договора, но отказа да коментира повече подробности.

Припомняме, че на 8 юни премиерът Пламен Орешарски съобщи, че работата по проекта "Южен поток" се замразява. Европейската комисия (ЕК) поиска от България да спре работата по газопровода, докато той не отговори на третия либерализационен пакет в областта на енергетиката. Това повдигна въпроса за евентуални неустойки, които страната ни би могла да дължи. Заради търговската тайна обаче управляващите и компанията "Южен поток" България отказват да разкрият какви последствия ще има за Българския енергиен холдинг, който е акционер в проекта, ако строителството на газопровода спре окончателно.

Даниела Бобева подчерта, че заради наводненията в Североизточна и Централна България икономиката ще понесе тежки последствия. По думите й може да се очакват проблеми в туризма, както и с реколтата, и инфраструктурата.

Вицепремиерът обаче подчерта, че предстои да бъде направена оценка на щетите, както и че ситуацията вече започва да се нормализира.

"От бедствието ще има негативни ефекти върху икономиката. Освен преките щети за гражданите, които са поправими, има инфраструктура, която трябва да се възстанови. Има проблеми с реколтата, щетите върху нея - особено в Добричко, където е един от най-важните ни селскостопански региони, ще представляват сериозен проблем за икономиката. Все още обаче е рано да се говори дали ще скочат цените на храните. Проблеми ще има и за туризма, някои от плажовете са засегнати. Може да се уплашат и туристите", коментира вицепремиерът.

Даниела Бобева подчерта, че държавата ще окаже помощ на хората за справянето с щетите от стихията. "Страната ни е очаквала по-сериозни наводнения в дунавските общини заради събитията в Сърбия, но местните власти се справили с превенцията", посочи тя и изтъкна, че точно превенцията е основният проблем у нас, тъй като се неглижира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още