IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов фонд за 60 млн. евро ще осигурява финансиране за малките и средни фирми

Няма да се кредитират стартиращи бизнеси, а само вече съществуващи предприятия, предимно в частния сектор, заяви Даниела Бобева

21:16 | 09.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нов фонд за 60 млн. евро ще осигурява финансиране за малките и средни фирми

Нов фонд за 60 млн. евро ще осигурява финансиране за малките и средни предприятия в България. Чрез кредити от 2 млн. до 5 млн. лв. компаниите ще могат да разширят или преструктурират своя бизнес или да закупят или изградят нов.

"Малките и средните фирми в България скоро ще могат да се възползват от нов финансов инструмент", заяви след заседанието на Министерския съвет заместник министър-председателят Даниела Бобева.

На заседанието си министрите приеха проект на мандатно споразумение между правителстовото, Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и "Джеръми България", което възлага на министъра на икономиката и енергетиката да подпише споразумението за Мецанин фонд, съобщават от правителствената пресслужба.

"Проведохме дълги и ползотворни преговори с Европейската инвестиционна банка, с Европейската банка за възстановяване и развитие и с Черноморската банка за търговия и развитие. В резултат 40-50 малки и средни фирми ще могат да финансират свои проекти от фонда на Джереми България, представлявано от ЕИФ, ЕБВР и ЧБТР", обясни Бобева.

Средствата във фонда ще са 60 млн. евро. Основната част от фирмите, които ще бъдат кредитирани, са с годишни приходи между 5 млн. евро и 50 млн. евро. Фондът ще отпуска от 2 млн. до 5 млн. лв. за един проект във всички, допустими по програмата, сектори от икономиката, гласи още съобщението.

Ще се осигурява мецанин финансиране за разширяване, покупка, изграждане и преструктуриране на бизнес. Приоритетно ще се финансират сектори с добавена стойност, при които има завършен продукт като проекти в преработващата промишленост, с потенциал за износ и други.

Няма да се финансират стартиращи бизнеси, а само вече съществуващи предприятия, предимно в частния сектор.

По думите на вицепремиера вече са внесени проекти, които чакат финансиране от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mimonzi
преди 9 години
Още не е създаден фонда, а вече има подадени проекти! Нещо намирисва тая работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още