IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без закон за казуса с КТБ ще бъдат изплатени само гарантираните депозити

Юристите на БНБ подготвиха промени, свързани с надзора на банката

18:09 | 11.07.14 г. 33
Без закон за казуса с КТБ ще бъдат изплатени само гарантираните депозити

Ако парламентът не приеме специален закон за казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), който да позволи държавата да придобие активи от Креди Агрикол, БНБ може да позволи изплащането само на гарантираните депозити. Така ще се окаже, че влогове за около 2 млрд. лв. ще останат незащитени. Защитените депозити са за 3,6 млрд. лв.

Това разясни управителят на БНБ Иван Искров на журналисти в парламента по повод законодателните промени, които да позволят одържавяването на Креди Агрикол, заради което дългът ще нарасне.

Днес стана ясно, че банковият лиценз на КТБ ще бъде отнет, а сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която ще бъде национализирана.

„Срокът е вчера. Опитваме се в екип да съберем политиците на една маса“, каза Искров.

Той очаква подкрепа, ако политиците се съгласят, че това е системна банка и значим ресурс.

Надявам се по най-бързия начин законопроектът, който сме изготвили, да бъде приет от парламента, каза Искров.

След като очаквам действия от политиците, това означава, че сме имали съгласуване. Не е задължително финансовият министър да внесе проекта, това може да бъде направено от депутатите, допълни Искров. Той уточни, че писането на проекта е започнало преди два дни, когато се изяснила ситуацията в КТБ.

Запитан защо БНБ реши да защити всички влогове, а не само гарантираните, управителят на Централната банка каза: „хората искат да се намери работещо решение“. Считаме, че не трябва да се оставят на произвола на съдбата незастрахованите депозанти, които са държавни и частни предприятия, болници, както и една от топлофикациите. Това е част от консенсуса, който се търси, за да защитим парите на хората, обясни Искров.

Той коментира, че се подготвят и законодателни промени, свързани с промени по отношение на надзора, който ще бъде вдигнат на ниво управител. Юристите на БНБ разясниха, че сега подуправителят „Банков надзор“ самостоятелно упражнява своите правомощия. От УС на БНБ по отношение на надзора зависи даването и отнемането на лиценз на банка, също и поставянето на банка под специален надзор. Никоя друга мярка и разрешение, свързано с надзора, не е от компетенциите на УС и това ще се промени.

В бъдеще се предвижда всички двадесетина надзорни мерки да се докладват и приемат от УС на БНБ. Това засяга всички видове разрешения и одобрения, които се дават на банки, одобрения за придобиване на мажоритарен дял и др.

По повод множество въпроси как се е получил пробивът в надзора Искров обясни, че не е „контрольор и душеприказчик“ на подуправителите. Те се избират от НС с точно определен портфейл и мандат. Искам да делегирам правомощия и да запазя правото си на контрол. Когато става въпрос за проблем, ние го осъждаме като екип, обясни Искров.

На въпрос дали ще си подаде оставката Искров каза: мога да нося отговорност, трябва да намерим решение на проблемите. След два месеца ще ви отговоря на въпроса за оставката.

Всичко за КТБ може да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 30 rate down comment 2
kony
преди 9 години
Дайте да направим референдум за въвеждане на Европейски банков и съдебен надзор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 26 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
не държа нищо в никакви български банки и не ме *** за тях да потъват, квот искат да праат, *** пирамидалната структура, банката на Цецо друга на *** на Поповете на Бойко, аре нема нужда, дръжте си там парите щом искате ваш проблем. Аз не мога само да мисля, че на някой му застанал на криво и решил да си вземе 200 милиона и да си тръгне. Аз съм на мнение народа да си взима кинтите слага ги в чужди банки(немски, англииски, китайски ... ) и те имат разплащателни системи Виза и Мастър и лихвите не са като българските и те са лъжци но не като наще пладнешки крадци, тва тука е педеращина и няя смисъл ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 42 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Колега, ама така излиза, че Искров не знае, че в държавата има такива неща като агенция по вписвания и регистър на особените залози. Ако от там може да се извлече необходимата информация защо беше нужно да казва, че даже и да акцентира, че липсвали кредитни досиета?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 39 rate down comment 2
ПИЧ
преди 9 години
колеги, одиторитте са казали че не могат да дадат квалифицирано мнение, за тези кредити и да ги оценят' но това не значи че дупката е 3.5 млрд. лв.освен това всички обезпечения са в агенция по вписвания, в регистъра на особените залози, така че не мо же ьа се казва ,че е загубено.точното е че одиторите са нямали време да оценят всики тези заеми, да се свържат кредитополучателите. а вестниците подеха това като откраданати пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 55 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Боже, Боже, какво прочетох току що - Искров многократно отхвърлял възможността банковата ни система да влезе в единния европейски банков надзор заради "добрите практики на БНБ". ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ НА БНБ????!!! От което следва, че тоя човек е или супер нагъл и изпечен мошеник или е супер некадърник и просто не знае къде се намира и какво се случва наоколо....И като си помисля, че най-вероятно всичко в тази държава се "управлява" по този начин и... не знам... трябват радикални мерки! Нищо, което сме опитвали досега просто няма да помогне - положението е трагично по всички показатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 35 rate down comment 6
Ricco
преди 9 години
Аз не мога да разбера - само преди една година стана случаят с подрязването на депозитите над 100К евро в Кипър. Хората у нас с такива депозити не се ли замислиха поне за малко, че това може да се случи и тук?! Разбирам да няма прецедент, да не са чули, ама то имаше и то само преди година. Що за поведение е това?! Що за безотговорно поведение към собствените пари?! Явно са ги печелили по лесния начин щом така лесно могат да се предоверят на някой друг. И щом е така, следва да си понесат наказанието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 50 rate down comment 0
al64ad
преди 9 години
Само едно не мога да разбера :Аз ли съм толкова *** или тия с приказките за 3.5 млрд ???? Щото наистина трябва да имаш всички за ***,които няма да се досетят че имаше един регистър за особените залози ,в който се вижда за кой кредит какъв залог има.От "отънелите" кредитни досиета е нужно да се вземе само едно нещо за да станат нещата почти светкавично.А даже "следствените органи" да "забравят" къде са конфискуваните от тях досиета-ще отнеме просто технологично време да се прегледа регистъра и всичко пак да стане ясно като цифри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 39 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Абе ти само помисли. Щях да си давам мобилния телефон на ремонт и.. абе 3 дена не мога само да се сетя колко важна информация имам, за да я махна а тия - изчезнала информация за 3.5 милиарда. Има хартиени носители има банков надзор, има компютърни системи те имат бекъпи има дизастер център с дублирана информация и всичко е унищожено ЕГАААААТИ организацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 42 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
"Това с заличената информация по кредити за 3,5 милиарда ми се струва странно."Меко казано защото информацията се пази не само в банката! Всичко ще излезе наяве. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 22 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
D Кво ти странно, направо приказки за лека нощ, пък това с 205тте милиона в торби.. ... направо смех" С ценна книга на приносител не става ли ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още