IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност на ООН призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа

В изявление на Съвета се призовава за "пълно уважение" на международното хуманитарно право

09:33 | 28.07.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съветът за сигурност призовава за постигане на &ldquo;цялостен мир, основан на визията за две демократични държави&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съветът за сигурност призовава за постигане на “цялостен мир, основан на визията за две демократични държави". Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации (ООН) призова за "незабавно и безусловно хуманитарно прекратяване на огъня по време на войната в Газа между Израел и Хамас”, съобщава АП.

Съветът се събра на извънредна среща малко след полунощ, за да дискутира ситуацията в Ивицата Газа. На срещата беше приета специална декларация, в която се настоява за примирие. Същевременно в мюсюлманския свят започва празникът, който бележи края на месеца на постите Рамазан.

Усилията за прекратяване на огъня в региона имат променлив успех. Дванадесетчасовото затишие в събота, договорено от Израел и Хамас с посредничеството на САЩ и ООН, не се оказа устойчиво и атаките бяха подновени.

Съветът за сигурност на ООН призова Израел и Хамас "да приемат и приложат изцяло хуманитарно примирие” до края на празника, а и след приключването му. Това ще даде възможност за предоставянето на необходимата хуманитарна помощ в региона.

Организацията призовава Израел и Хамас да се включат в усилията за “постигането на трайно прекратяване на огъня на базата на египетската инициатива”. Изявлението призовава за "пълно уважение" на международното хуманитарно право и повтаря "необходимостта да се предприемат подходящи мерки за гарантиране на безопасността и благосъстоянието на гражданите и тяхната защита."

В изявлението също така се приветстват усилията на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и държавния секретар на САЩ Джон Кери за постигане на примирие. В по-дългосрочен план Съветът за сигурност призовава за постигане на “цялостен мир, основан на визията за две демократични държави – Израел и Палестина, които живеят една до друга в мир, със сигурни и признати граници”.

По време на вече 20-дневните атаки живота си изгубиха над хиляда палестинци, предимно цивилни лица, сред които и много деца, показват данните на палестинското здравно министерство. Израел е загубил 43 войници, както и двама израелски цивилни и един тайландски работник, които  според израелските военни са загинали при ракетен удар и минометни атаки .

След като през миналата седмица не успя да постигне примирие, държавният секретар на САЩ Джон Кери се опитва да осъществи план Б: поредица от временни прекратявания на огъня, за да “отвори вратата” за израелско-палестински преговори и намирането на дългосрочно решение, пише New York Times. Това обаче се оказва предизвикателство, защото липсва страна, която да е в състояние да посредничи пряко между Хамас и Израел. Страните с най-близки връзки – Катар и Турция, се противопоставят на новия режим в Египет и прекратиха отношенията си със страната, въпреки че Кайро предложи широк план за прекратяване на огъня между Израел и Палестина.

Американският президент Барак Обама също призова за постигането на незабавно и безусловно хуманитарно примирие. Боевете в региона обаче продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Що така не чувам нищо за санкции и ембарго на Израел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още