IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan допуска 50% срив на Московската борса

Евентуален спад на руския фондов пазар може да накара Путин да се позамисли, тъй като борсовите сривове винаги достигат и до реалната икономика

16:37 | 01.09.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шокът Lehman и до днес се счита за едно от историческите явления на 21 век. Фалитът на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през 2008 г. доведе глобалната икономическа система до срив.

Сега една страна изглежда е изправена пред икономическа пропаст, което може да повтори цялата история изненадващо скоро поне за една нация.

Стратезите на най-голямата в света инвестиционна банка JP Morgan предвиждат за Русия подобен момент "а ла Lehman".

Московската борса може да се срине с 50%, казва главният стратег на JP Morgan Алекс Кантарович, цитиран от Bloomberg. “Предизвикателствата и рисковете от санкциите на Запада могат да бъдат „безгранични“ за акциите“, казва той.

След избухването на конфликта в Украйна инвеститорите спекулират все по-често за решение на кризата. Но всеки проблясък на надежда се оказва илюзорен. Сега пазарите са склонни да губят търпение, казва Кантарович. Банката препоръчва радикално намаляване на инвестициите в Русия.

Една такава драстична прогноза за спад е забележителна. Никой с лека ръка не може да предскаже безразсъдно за дадена държава катастрофа от типа на Lehman. Фактът, че именно JP Morgan предсказва подобен спад, не е маловажен. Съвсем наскоро стана ясно, че руски хакери са откраднали големи количества с чувствителни данни от американската банка.

От началото на годината широкият борсов индекс на MSCI за Русия вече загуби 17,7% от стойността си. Само борсите в Гана и Украйна имат по-сериозен спад от януари насам. В Москва на фондовия пазар бе загубена борсова стойност за 183 млрд. долара. Това се равнява на над 9% от БВП на Русия.

Сътресенията на пазарите са най-острото оръжие във финансовата война на Запада срещу Русия. И ако досега санкциите едва ли предизвикваха прелом в Москва, фондовите пазари може да принудят руския президент Владимир Путин да се позамисли в дългосрочен план. Защото рано или късно спадовете на финансовите пазари достигат и до реалната икономика.

През 2008 г., в годината на кризата с Lehman, индексът на MSCI за Русия се срина с почти 80 на сто. С това Москва бе сред най-големите губещи от финансовата криза в световен мащаб. Оттогава индексът успя да компенсира част от загубата. За да падне до дъното след фалита на Lehman, пазарният барометър следва да се срине с 50%. Точно такива са прогнозите на JP Morgan.

Все пак Кантарович днес вижда някои разлики с финансовата криза от 2008/2009 г. Така например барел петрол, основната експортна стока на страната, струва сега около 100 долара – значително повече отколкото при кризата преди шест години, когато барелът се търгуваше за само 40 долара. И руската икономика сега е по-стабилна. През 2009 г. икономиката се сви с 7,8%, а за тази година специалистите очакват само да стагнира.

Въпреки това несигурността е огромна. „След военната ескалация в източната част на Украйна пазарите се настройват за допълнителни санкции от страна на Запада и за вероятното увеличение на натиска върху фондовия пазар", казва Кантарович.

А инвеститорите вече бягат на тълпи от страната. От януари насам играчите са изтеглили повече от 75 млрд. долара от Русия – най-голямото количество от 2008 г. насам.

Последствията се отразяват в развитието на рублата. Руската валута е загубила 12,5% от януари насам и сега падна до историческо дъно спрямо долара. Сега един долар струва над 37 рубли - много повече, отколкото по времето на финансовата криза, когато валутата на САЩ струваше в най-силния си период около 34 рубли.

Също така и на пазарите на облигациите се отразява недоверието на актьорите. Доходността по десетгодишните облигации скочи до почти 10%. С такива високи темпове Москва се нарежда в същата лига като „банановата република“ Венецуела. Високите лихвени проценти са заради прекаления риск, който инвеститорите приемат в Русия.

Именно заради високите лихви Москва вече отмени редица търгове на облигации през тази година. А валутните резерви се топят. С равнище от 409 милиарда долара те са най-ниското си ниво от февруари 2010 година насам. Не е чудно, че пазарите вече оценяват риска от руски държавен фалит на повече от 16%, въпреки че съотношението на дълга към икономическия продукт възлиза на 11,2% - смешно ниско в международен план.

"Украинската криза изненадваше постоянно негативно пазарите през последните шест месеца", казва Алистър Нютън, политически стратег в Nomura в Лондон. Той очаква, че икономическата спирала на ескалацията ще продължи да се завърта. Още през тази седмица Европейският съюз може да наложи допълнителни санкции срещу Русия.

"Бих се изненадал, ако САЩ не последват примера им", казва Нютън. И това вероятно ще доведе до отмъщение от страна на Русия. A официалната молба за членство на Украйна в западния военен съюз НАТО няма да доведе до деескалация на кризата, смята той. 

Също толкова предпазлива позиция демонстират и други експерти на капиталовия пазар. „Рискът от отрицателните новини с последици за фондовия пазар остава изключително висок", казва Владимир Осаковски, анализатор в Bank of America Merrill Lynch. По думите му се увеличава рискът от прерастване на конфликта в трайна криза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Кога си ме видял да казвам, че щатските ще растът вечно бре :) Даже наскоро писах, че очаквам и аз корекция надолу и годината на завърши на нива 16500-16800. Но както и да е мен не ме гледай. Аз в представянето на индкси на инвестирам - то си е чист хазарт. Инвестирам в компании - и чесно казано в голяма степен копирам Бъфет. Мисълта ми беше. че за американските индекси към момета 50 % спад в рамките на 6м -година е невъзможен. Просто фундаментите на пазара са различни от този в Москва. И дори кататрофата с Лемън през 2008 и последвалия апокалипсис, не свали индексите с такъв процент....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Драги, първо се научи, че е RTS, а не RTC:) Няколко пъти, на различни места го изписваш така, така че очевидно не е грешка:) Не съм спорил, че не си купил, а че м. Март чакаше сигурен ръст от 50 % през Септември :). Та питам - къде е ръста ти, щото вече е Септември.. :) Та кога ги виждаш да отиде на 2600?? То може.. ама не и в следващите 5 год :). А към днешна дата си на минус 120-130 от индекс..трябва да ти е много здрава пенсийка, и да имаш бая пари в сметката си, за да не си получил досега някой як марджин кол:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
време не мога да дам, аз ако знам точно кога ше падне продавам всичко и влизам all win, но ти си кат те гледам кат останалите оптимисти и викаш американските индекси ше си продължават вечно ... еми а да видиме, а за спад го пиша от миналата година 2013 те тука ората знаят, че не съм привърженик на американюгите и пиша за шорт ... Но нищо може поне да запомниш, че Gap-a там на 1300 Sp500 ще бъде затворен, колкото по късно - толкова падането ще е по голямо ... :))) но незатворени дупки няма колега ...освен женските :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 9 години
Георги не само смятах , но и купих пакет когато RTC бе на ниво около 1300 , ще продам на 2600, поне за сега такива са ми плановете! Грамотен си , смята сам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Ами след като имаш такива очаквания - смело скъсявай ДАУ с едни 100-200 К - златар си, би трябвало да не са ти проблем,стреляй смело ти унищожителю на гнилия Запад :). Да не станеш само и ти като Дакела -пенсонер.. времето да си минава.. а ти все така, да си чакаш 50те % спад :) Дай ми само някакъв време отрязък, в който ще се случи тоя спад (6м, 1 год, 2 год) в който ще се случи този спад... Да ти напомня просто кво си писал, като настъпи :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
Ами тъкмо и американската нещо тряя се намести, че нещо е много дисбалансирана и аз бих допуснал по скоро там едни културни 50% на доле, че съвсем ама съвсем не отговаря на действителността ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Ти още през Март щеше да купуваш и чакаше през Септемри сигурен поне 50% ръст :)) Е Септември дойде, къде ти е ръста ?:))) Що не си гледаш пенсиийка ми занимаш с щуротий :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
RTC ако подне до 750-800 пункта при всички положения бих купил един добър по големина пакет.Няма как да се загуби като дъното през 2009 година бе 480 пункта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още