IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означават "Избори в средата на мандата" в САЩ?

Републиканците се насочват към увеличаване на мнозинството си в Конгреса, прогнозира Bloomberg

20:39 | 01.11.14 г.
Какво означават "Избори в средата на мандата" в САЩ?

Изборите за Сенат в САЩ другата седмица може би са ключът за това дали фондовите пазари ще поемат към традиционното рали след изборите в средата на мандата или ще се насочат към нова волатилност, съобщава Ройтерс.

Американските инвеститори изглеждат по-малко разтревожени дали републиканците ще поемат контрола на Сената, както се очаква, или демократите ще запазят мнозинството си там. Те просто искат да знаят на 5 октомври точния резултат.

"Ако имаме несигурност, това няма да е добре" казва Роберт ван Батенбург, директор пазарни стратегии в Newedge USA LLC в Ню Йорк.

Сондажите показват, че в Луизиана и Джорджия надпреварата за Сената е ожесточена. Най-лошият сценарий за пазарите е неизвестност кой има мнозинство до 6 януари, когато е насрочен балотажът а Джорджия, ако на 4 ноември нито един от кандидатите не спечели поне 50%.

Според Bloomberg след изборите в средата на мандата републиканците се очаква да увеличат мнозинството си в Конгреса. На 4 ноември 2014 г. ще се проведат изборите в САЩ за всички 435 места в Камарата на представителите и 36 от общо 100 сенатски места. Резултатът от сенатските избори може да отнеме дни и седмици преди да бъде обявен, защото някои близки резултати ще отидат на балотаж.

На 4 ноември ще се проведат и избори за губернатори в САЩ. 32 щата от Аляска до Флорида избират ръководителите на администрациите. В момента 22 от тези места са заети от републиканци, според Асоциацията на губернаторите на САЩ.

Сондажите показват ожесточена надпревара в Уисконсин, където републиканецът губернатор Скот Уокър се изправя срещу демократа Мери Бърк и Флорида, където републиканецът губернатор Рик Скот бе предизвикан от бившия губернатор Чарли Крайст.

Изборите на 4 ноември 2014 г. отбелязват 100-годишнината от прекия вот за сенатори в САЩ.

Какво означават "Избори в средата на мандата"?

Американските избори в средата на мандата ще определят американската политика в следващите две години и след това. 

Изборите са наречени по този начин, защото се падат в средата на президентския мандат. Обикновено събират ниска избирателна активност. Ефектът от тях обаче е дългосрочен за американското правителство, или в конкретния случай – върху способността на Обама да управлява в последните две години от мандата си.

Най-внимателно следената надпревара е за контрола на Сената. Демократите в момента имат мнозинство, но историята и политическият климат показват, че републиканците имат добра възможност да съберат мнозинство, коментира BBC.

В момента демократите имат мнозинство с десет места – 53 места и двама независими, които гласуват с тях срещу 45 места за републиканците. Това означава, че републиканската партия трябва да спечели 6 места, за да поеме контрола на Сената.

Същевременно републиканците вече имат мнозинство в Камарата на представителите и едва ли ще го загубят.

Вижте още интересни новини и видео материали – в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още