IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде тече "Южен поток"?

Проектът e крайно безсмислен от стопанска и геополитическа гледна точка, смята Красен Станчев

08:40 | 06.12.14 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Накъде тече "Южен поток"?

Покрай обявеното от президента на Руската Федерация пренасочване на "Южен поток" у нас изплуваха много съмнителни тълкувания на случилото се. Но се забрави или не се каза най-важното: този проект тече надолу не само на картата, но e крайно безсмислен от стопанска и дори геополитическа гледна точка. Проектът е такъв по замисъл. А замисълът му се гради на грешни предположения и международно вредни цели. Това се казва в анализ на Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Основната идея бе да се постигнат две политически предимства: да бъде неутрализирана Украйна като транзит към Европа (като с това "кранчето" в ръцете на ГАЗПРОМ се превърне в единствен и лесно управляем лост за манипулиране на страната) и, второ, да се постави Европа в по-голяма зависимост от внос на природен газ от Русия.

На тези, които не знаят, ще кажа, че между 2002 и 2012 г. тази зависимост спада почти с 1/3 - от 45,2% на 32%. Само за България и още четири страни (Балтийските плюс Словакия) тя е над 94% за същия период.

За да се осъществи този замисъл има едно просто условие: газопроводът да бъде собственост на ГАЗПРОМ и други възможни доставчици да нямат достъп до него.

На пръв поглед това е разумна стратегия, защото при такъв достъп се намаляват разходите за добив и пренос на природен газ от местни и алтернативни източници - независимо дали конвенционален или от шисти (между другото Румъния при 35% зависимост усилено разработва такива алтернативи и осигурява достъп до съществуващата инфраструктура).

Ако няма монопол на ГАЗПРОМ, независими доставчици ще могат да препродават природен газ обратно на уж заобиколената Украйна (в Словакия изграждането на нова тръба, която позволява такива доставки, е вече на привършване). За да се увеличи зависимостта на Европа, ГАЗПРОМ трябва да контролира количествата природен газ, тарифите за транзит и цените на едро, а без изключителна собственост (т.е. изключване на други доставчици) върху тръбата това няма как да се получи.

Общата предпоставка за осъществяване на тези три привидни рационалности е, че в ЕС някои страни (т.е. отделни политици и фирми) ще бъдат толкова мотивирани, че ще променят принципите на общата юрисдикция и нейната териториална цялост. (Какъвто опит бе направен в България от двама народни представители от БСП.)

Трябва да си доста наивен или глупав, за да вярваш, че такава перспектива на нарушение на управлението на закона е възможна, пък камо ли вероятна, е заключението на анализатора.

Повече за "Южен поток" - във видеото на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
брачед чета тука статии, че вече България е износител на газ и продаваме преди да сме го намерили и извадили ... A Deutsche Bank е от същия ранк както е Goldman Sachs, колкот е стабилна Goldman толкоз и Deutsche. Икономиката на Германия беше наистина най-великата преди да се развие Китай ... Немците все още няма кой да ги бие в много отрасли, но без ресурси не стаа. А ние в България не знам просто не знам ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Южният Поток тече на север да поробят Германците щото те искат да са поробени енергиино от Русия ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Arr
преди 9 години
хейййй какъв беше проблемът страна кносуматор да се върже директно на източника место на посредниците , какъвто е случает с северен поток която заобикаля Балтийските страни и вързва директо Германия страна консуматор с източника Русия , след 25 години преход все още не можем да мислим какво би било най ефективното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 15
StefanL
преди 9 години
Сега няма да купуваме Руски газ от Русия а ще купуваме руски газ от Турция с надценка ! Няма да сме зависими от Русия а ще сме зависими от Турция и от Европа . Ние всъщност трябваше да изберем от кого да сме зависими и избрахме не освободителите си от турско робство а поробителите си с който винаги сме били и за бъдеще ще бъдем врагове. С такива управленци като Борисов Плевнелиев Кунева Местан Симеонов България не я чака нищо хубаво освен глад мизерия дупедавство на еврогеиският съюз! И след 8 години в ЕС пак сме най бедната страна в Африка и следващите 8 ще бъдем пак най бедната ХАЛАЛ ДА ВИ Е ЕВРОГЕИСКИЯТ СЪЮЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
tesla
преди 9 години
Очевадно решението е политическо. Също и позицията на ЕК срещу Южен поток. Оправданието с България обаче е направо смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
0pk
преди 9 години
Поредния експерт, дето да убеждава наивните и глупавите в необходимостта от посредници. Преди време беше станало голям проблем у нас, че газа се продавал през посредници. Тогава се бяха разшетали и ги премахнаха. Искаха газа да идва директно от производителя. Сега що не си го спомнят, а упорито се мълчи и се поема европейското законодателство което ни убеждава в обратното? Защо просто не се задължи собственика на тръбата да пропуска и друг газ при равни условия по тръбите си на територията на ЕС? Утре газпром ако създаде външно дружество дето да е собственост на тръбата, пак ще измислят някой закон дето да го забранява. Стига сте хвърляли прах в очите на хората. Излезте и кажете - това е политическо решение, газпром няма да ги пуснем на нашия пазар и да приключваме въпроса. Аман от фурнаджийски лопати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още