IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Подготвя се заседание на КСНС заради Българската армия

Никой не е предлагал да се обяви мобилизация, заяви държавният глава

17:48 | 10.02.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Подготвя се заседание на КСНС заради Българската армия

Подготвя се заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и той ще бъде свикан не заради една или друга политическа партия, а защото Българската армия има нужда от нов политически консенсус за дългосрочните документи за планиране и деветте приоритетни проекта за модернизиране на армията. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Министерството на отбраната, след като се запозна с анализ за подготовката на Въоръжените сили за 2014 година, съобщи прессекретариатът на държавния глава. 

Плевнелиев припомни, че още на 6 януари е обявил намерението си да свика заседание на КСНС, на което да бъдат обсъдени рисковете пред сигурността на страната.

Той допълни, че необходимите разчети и документи за заседанието се подготвят от два месеца.

„Българската армия заслужава ясна и категорична позиция на политическия елит. Този КСНС се планира отдавна и няма да се случи заради апелите и медийното отиграване на една или друга ситуация. Целта му е достойно и дългосрочно устойчиво решение за отбранителни способности на нашата армия. Когато правителството има готовност, ще обявя бъдещото заседание“, заяви държавният глава.

Върховният главнокомандващ беше категоричен, че армията не бива да страда от политическото противопоставяне.

Той подчерта, че към момента не е обсъждана темата за мобилизация и обясни, че мобилизация се обявява с указ на президента по предложение на Министерския съвет. „Аз нито съм получавал от правителството, още по-малко съм обявявал подобна мобилизация“, каза Плевнелиев.

„Никога и под никаква форма не сме обсъждали въпроси, свързани с агресия срещу друга държава. Ще продължим с последователната си, принципна и ясна политика в това отношение“, категоричен беше министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той информира, че през 2015 година са планирани 77 съвместни тренировки на Българската армия с партньорски армии от НАТО, като в рамките на цялата година и по различно време на българска територия ще бъдат използвани около 70 броя различна техника.

„Рисковете се увеличават, а в България разходите за отбрана се намаляват, което е недопустимо“, коментира още президентът, цитиран от Dnes.bg. Той припомни, че през миналата година избухнаха две нови регионални кризи с потенциал да се превърнат в глобални – Украйна и „Ислямска държава“, като и двете са близо до нас. Държавният глава отбеляза, че сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни.

Също като военния министър той подчерта, че никой в държавата няма намерение да напада когото и да било, нито планира подобно действие. Коментарът му дойде, след като от БСП и АБВ изразиха опасения, че страната ни може да бъде използвана като плацдарм за нападение заради Украйна, от което пък да последва обратна реакция от Москва.

Президентът апелира да се намери резерв от правителството и да не се намаляват парите за отбрана. Той припомни, че решението в Уелс на срещата на НАТО е категорично - за ненамаляване на парите за отбрана, с постепенно, за 10 години напред, плавно увеличаване до достигането на 2% от БВП. Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран в хода на изпълнението на финансовата 2015 година, каза  Плевнелиев.

Относно създаването на координационен център на НАТО в София, президентът припомни, че той е част от отбранителния план за готовност на Алианса, одобрен на срещата в Уелс, с цел по-добра координация при нужда, логистика и подготовка на съвместни учения.

„Апелирам за здрав разум и спиране на манипулациите в парламента и на българското общество като цяло. Работата по този координационен център е започната от правителството на БСП и ДПС, подкрепяно от „Атака“, продължена е от служебното правителство и ще бъде довършена от настоящото. Нека тези, на които им се привиждат ракетни комплекси, бази, мобилизация, с цел обявяване на война, използване на полигона в Шабла за атака на Изток, да бъдат честни пред българския народ и да кажат на база на какви документи, решения и факти лъжат и манипулират българското общество“, призова държавният глава.

Очаква се заседанието на КСНС да бъде свикано през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Не му желая *** на Плевналиев, само оставката, но ако се спомине , бас държа, че ще слушаме същите простотии, каквито слушахме за Жельо Желев!Дпкато Желев беше президент, яко плюене беше!Кой изобщо го харесваше, като президент!Умря и му сложиха ореол на наивника!Та и Плевналиев, наивник, ама да си подава оставката, не вижда ли че е заголил не само собствения си ***, ами и на цял народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Интересно, ако Калфин беше президент, как ли щяха да се развият нещата наистина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Като няма българска държава, как има българска ярмия?А за български президент не Щъ и да питам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
stefan-L
преди 9 години
Какъв умен президент имаме ! Възхищавам му се на плиткият мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
..признавам си, и аз гласувах за господина.Въобще не подозирах,че под "демократ" той (Плевнелиев) разбира- "американска чиновничка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Мдаа голяма грешка направих че гласувах за вас! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Рисковете се увеличават, а в България разходите за отбрана се намаляват, което е недопустимо, коментира още президентът"Първо ги увеличавате а после констатирате на висок глас факта! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Пааак за елити говори! А другите в тази държава? Не искате ли да чуете всички? Бладодарение на тях сте там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още