IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улюкаев: Руската икономика се стабилизира

Инфлацията престана да расте и рублата укрепна, но ситуацията остава напрегната, смята руският министър на икономическото развитие

19:15 | 25.03.15 г. 24
Улюкаев: Руската икономика се стабилизира

Инфлацията престана да расте, рублата укрепна, но ситуацията остава напрегната, заяви пред репортери в сряда министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС. По думите му спадът на БВП за периода януари-февруари е достигнал 1,5%.

"Ситуацията остава напрегната, но има съществени признаци на стабилизация. Това важи и за инфлацията, която престана да расте на годишна база за последните четири седмици", каза ръководителят на Министерството на икономическото развитие.

"Върхът на негативизма в руската икономика премина, а рублата се превърна в една от най-силните валути", каза по-рано финансовият министър Антон Силуанов.

"Финансите започват да се адаптират. Благодарение на какво? Да, разбира се, на отслабването на рублата. Видяхме, че в ситуация, когато имаше нестабилност, се увеличиха и лихвените проценти от страна на централната банка с цел стабилизиране на валутния курс. И сега виждаме обратната динамика, банката понижава основните лихвени. Това доказва факта, че паричните власти спомогнаха пика на несигурност да започне да намалява", отбеляза Силуанов.

"Върхът на инфлацията почти е изчезнал", отбеляза още Улюкаев. "Налице е укрепване на рублата Разбира се, в реалната икономика ситуацията е по-лоша заради високите лихвени проценти и проблемите с оборотния капитал."

Що се отнася до спада на БВП през януари-февруари с 1,5%, Улюкаев заяви: "Мисля, че месечните оценки не са точни. Трябва да изчакаме тримесечни оценки."

По думите на Алексей Улюкаев в момента помощта за руския банков сектор е в диапазона 830 млрд. - 1 трлн. рубли. "Така че ще трябва да се вземе решение за новите критерии за допускане на други банки в системата, в допълнение към тези 27 банки, които са били избрани".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 3
Stefan--L
преди 9 години
Пълен *** си ! Я погледни рублата за по малко от месец поскъпна спрямо еврото и долара и е на път да си възвърне нивата преди войната в Украйна *** ! А я погледни еврото обезценява се спрямо долара и спрямо рублата ! Ама в Москва въпреки санкциите нямат нужда от никакви стоки а у нас погледни магазините пълно с немски полски френски и какви ли не меса плодове зеленчуци млека и всичко за което си помислиш а нашето производство се обезценява на фона на тази нереална конкуренция българските производители станаха некункорентно способни на пазара и освобождават работен персонал. Заради такива неграмотници като тебе американски *** страда цяла България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 8
hevito666
преди 9 години
..до всички лабораторни мозъци с характеристики и форма на епруветка : - месец 04 , година 2015 , място на действие - помийна яма УСА - действи - Шок и Ужас !!!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 10
hevito666
преди 9 години
....не можах да се сдържа , при толкова бълване на помия ...- за каква мизерия говорите .......потрес!!- за какви "инвеститори" говорите - дяловете им бяха изкупени за жълти стотинки - кои "кинти " напускали - тоалетната хартия ...???- какви прогнози за цена на барел - съвсем скоро барела няма да се купува с тоалетна хартия ...!!!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 6
data
преди 9 години
Мани прогнозите , гледай скоростта на кинтите който напускат Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
С тази нова война в Йемен, където се намеси и Саудитска арабия и където може да се намеси и Иран, колкото и да са пълни хранилищата с петрол, няма начин поне за известно време цената да не тръгне нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 10
Ironhorse
преди 9 години
Ами колкото и да гледам под 60 е, а тепърва ще върви надолу.ти и останалите мразилки не вярвахте, че петрола от 140 ще падне на 50 долара за барел, ама стана.Айде с *** да се помолите на Бога (православния де) да се погрижи за цената на петрола иначе матушка утече в кереча.А бе вие мразилките не четете ли прогнози, или работите само с миналото, а настоящето чакате да стане минало.Нали Бъдещето е велико, светло и розово, ама не за ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 13
Ironhorse
преди 9 години
Така е, мизерията е със стабилна перспектива и за дълго време.Само ме гложди следните въпроси:1. Тепърва цената на газа трябва да се сваля с около 50 %, поради обвързването й с петрола.2. Прогнозите за цената на петрола не са никак розови и вече директно се говори за 20 долара барел. 3. Бягането на чужди инвестори от русия през глава и не се обръщат, включително и китайските другари от автомобилостроителя Чери. Това води до загуба на стотици хиляди работни места !4. Скоро ще бъде приет закон, че и юридическите лица ще могат да носят наказателна отговорност. Предвиждат се глоби и отнемане на имущество в полза на държавата, ако фирмата работи против руските, считай Путлеровите интереси. Е, не знам кой ще си сложи парите с явната възможност да му ги вземат с прищявка на самодържеца.Та така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 10
Stefan--L
преди 9 години
Неграмотници като теб е по добре само да четат а не да пишат глупости ! Ставаш смешен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 14
data
преди 9 години
Хъм , само последният месец имаше няколко новини за крупни производители напускащи Русия *** според пропагандата нещата са стабилизират . Явно в матушка са измислили нов тип икономика :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
Гледаш, какво става в Русия и в един малък вариант същото е станало и у нас след 1989.Разграбена държава, унищожена армия, унищожено образование, за икономика няма какво да се говори, за медицината също!И разликата идва в президентите и министър председателите.Нашите гъзолизачи харесваш ли ги?Ако ги харесваш, тогава разбирам, защо не одобряваш политиката на Путин!Ако в България се появи такъв характер, веднага ще гласувам за него!А сега ни занимават с някакъв си референдум за гласуване, дето е пълна пародия, поредната!Мога ли да гласувам с бюлетина и да избера "никой"!Нашето правителство не е наше! То работи единствено и само за чужди интереси!Затова одобрявам Путин!И много западни държави също се осъзнават и разбират, какво САЩ прави с Европа!Ако Ти не си се осъзнал, ...си е твой проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още