IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата - огромна заплаха за икономиката на еврозоната

В паричен съюз структурните различия по държави са недопустими, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на конференция, организирана от банката

10:59 | 25.05.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата - огромна заплаха за икономиката на еврозоната

Високите и различаващи се нива на безработица в Европа представляват сериозна заплаха за икономическото здраве на региона в дългосрочен план. За това предупредиха централни банкери и икономисти по време на конференция, организирана от Европейската централна банка (ЕЦБ) и проведена през уикенда, предава MarketWatch.

Изданието посочва, че те не са предложили конкретни мерки по отношение на най-доброто, което може да се направи.

Семинарът на ЕЦБ, който е вторият и част от плановете на банката да го превърне в годишна конференция в курортното португалско селище Синтра, събра централни банкери и икономисти от Европа, САЩ и Азия. Те се опитаха да разнищят причините за високата безработица и упорито ниската инфлация в Европа.

Участниците се спряха обстойно на икономическата концепция, известна като хистерезис. Става дума за намаляване на производството вследствие на слабия растеж, заради който пък расте дългосрочната безработица. Лековете за подобни проблеми обаче притежават фискалните власти, а не централните банкери, които не определят трудовите и други икономически политики. Като цяло на конференцията не присъстваха представители на бизнеса или министри на финансите.

Но президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че цената централните банкери да си мълчат е висока. Това важи с пълна сила за еврозоната, където различните страни определят своите собствени икономически и фискални политики, но споделят единна валута и паричен съюз.

„В паричен съюз не можеш да си позволиш да имаш големи и увеличаващи се структурни различния между страните“, каза Драги в събота. „Те имат тенденцията да бъда експлозивни и оттам – могат да заплашат съществуването на паричния съюз.“

Еврозоната е втората по големина икономика след американската. Но в последните години тя се превърна в един от основните проблеми на световната икономика, изправяйки се пред серия от рецесии от 2009 г. насам, вследствие на които безработицата изкачи двуцифрени стойности. Регионът започна да се възстановява, но щетите причиниха големи различия по отношение на безработицата в еврозоната.

В отговор на икономическата стагнация и твърде ниската инфлация през март ЕЦБ стартира програма за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трлн. евро по подобие на програмите за количествени улеснения, които провеждат централните банки в САЩ, Великобритания и Япония. Но гъвкавите трудови и продуктови пазари трябва да насочат тази експанзионистична парична политика в нови дейности. Участниците на конференцията се обедниха около тезата, че са нужни още действия на този фронт.

Друго послание от двудневния семинар бе, че докато ЕЦБ таргетира само стабилна инфлация от 2% годишно, за разлика от Федералния резерв на САЩ, който освен това разполага с мандат да максимизира заетостта, ЕЦБ и други централни банки трябва да приемат по-сериозно борбата с безработицата. ЕЦБ трябва да направи това отчасти, за да не допусне супер ниските лихвени проценти и другите приспособителни мерки на паричната политика просто да увеличат цените на активите за сметка на спестителите и разрастване на неравенството.

В доклад, представен на конференцията, главният икономист на Международния валутен фонд Оливие Бланшар подчерта предизвикателствата, пред които се изправят централните банкери, за да изпълнят целите си за инфлацията във времена, в които различията в производството, породени от рецесиите, имат само малък ефект върху инфлацията.

Въпреки широкото съгласие относно спешността за генериране на продължителен растеж и премахване на бариерите през заетостта, специфичните решения бяха оскъдни. С това се подчертава трудността при превръщането на идеите за подобряване на производителността в конкретни предложения, които могат да бъдат одобрени от националните правителства.

Ръководителят на Германския съвет от икономически експерти Кристоф Шмид коментира, че успехът на Германия по време на кризата по отношение на запазване на работните места чрез прехвърляне на работници на непълно работно време няма със сигурност да важи и за други европейски държави, защото германските индустрии са били силно конкурентоспособни въпреки негативния шок за производството през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
"Истинска демокрация :]" от европейски тип...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Като става дума за проблеми в ЕС, всяка държава трябвало да си поеме своя дял, обаче като стане дума за единна минимална часова ставка по професии в ЕС... а, не става ли дума за това? Еми ей затова на едно място ще ги учат, а на друго ще ги експлоатират. Истинска демокрация :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Ами аре да помислим.Хора с по 2 висши бачкат нещо дето може да го бачка и някой "двойкаджия едвам едвам завършил училище", защото просто няма работа за хора с по 2 висши. Т.е. оня полуграмотния с двойките, дори да се ограмоти, пак няма да си намери работа. И ще му е по-лесно да ходи да краде, че и повече пари ще си докарва от онзи с двете висши, който му работи работата.Апък ено време имаше трудови войски, където забезплатно държавата учеше на работа тези дето не им се учи в училище. Имаше и разни СПТУта, където ги приемаха и без изпит, важното беше като излязат да могат да работят. Сега вече не е така, който не е пожелал, той не е станал висшист.Но да се върнем към безработицата, тия дето мислят, че само частния сектор създава работни места да отидат да питат едрия бизнес дето чака държавните поръчки за да оцелее. Безспорно трябва да има свобода на инициативата, ама държавата няма право да абдикира в създаването на работа за хората. Освен ако иска вече да не е държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
ако системата работеше чудесно трябва да ми обясниш що има държавни поръчки в училищата да учат младежите, които после, след като аз и ти сме им платили образованието да бягат в чужбина щото там е по-добре платено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
kaleksi
преди 8 години
dmtk, съгласен съм с теб. А сега как да се обясни това на всички които искат да се вдига минималната работна заплата, и само чакат кой политик ще им обеще това? Не може да им обясниш че ако той не може да заработи заплатата която иска на работодателя си , просто няма да е на работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Конституцията - Чл. 39.(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.Чл. 40.(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.Аз не се подчинявам на човеци в смисъл прекрасно разбирам казаното от Господ Иисус Христос кесариевото на кесаря Божието на БогаВ Православен катехизис(проф.Тотю Коев) в обяснение на 5-та Божия заповед са обяснени думите на Св.Ап.Павел в посланието до Римляните/Рим.13:1/ - http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament_13.xml#13 Плащаме данъци за да има полиция която да ни пази общо казано да има ред и определени права над другите и т.н. разделението на трите власти е за да се контролират а в какво се изражда е друга тема и вратичките в закона и как се харчат парите във бюджета и т.н. статията е много добра - http://darikfinance.bg/***/83787#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
dmtk
преди 8 години
Бъзикате се, но...как двойкаджия едвам едвам завършил училище, полу-грамотен да си намери работа и да изработва 500 евро (както е в Гърция) на месец?!?!Кой ще го наеме, че и да му плаща?Как ще натрупа трудови навици, като той въобще не може да започне каквато и да е работа.Аре мислете малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Това което незнам със сигурност е дали банкстерите и повечето икономисти са наясно с положението тоест дали го правят умишлено или просто са неуки но Бог знае ''Къде се провалиха икономистите'' на Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Като цяло заплатата трябва да се премахне и даже да се плаща за привилегията да имаш работа. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
...е няма оттърване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още