IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция решава с референдум за сделката с кредиторите

Ципрас нарече плана на кредиторите "непоносимо бреме" и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум"

07:21 | 27.06.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът в телевизионната си изява след решението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът в телевизионната си изява след решението. Снимка: Ройтерс

Гръцката драма отново има продължение. Броени часове след като се прибра от Брюксел, след спешно заседание с някои министри гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че в страната ще се проведе референдум за предложения на правителството му план. Допитването ще се състои на 5 юли. Въпросът, който ще бъде поставен пред гласоподавателите е дали страната иска или не да приеме условията, които й предлагат МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Още днес премиерът ще поиска от парламента да одобри формално допитването. Това означава, че Атина най-вероятно няма да плати на 30 юни вноската си към МВФ, тъй като властите неведнъж заявиха, че не разполагат с толкова свободни средства.

Освен това Ципрас щял да помоли кредиторите си да удължат с няколко дни изтичащата на 30 юни спасителна програма. С това обаче отново се променя времевият план за преговори с кредиторите. По програмата блокирани са около 7,2 млрд. евро, но управляващото правителство на радикалната левица и националистите не изпълнява реформите, срещу които да се отпускат траншове.

Критичният тон на премиера показва какво очаква от референдума. В обръщението си към избирателите той нарича плана на кредиторите "непоносимо бреме" за нацията и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум".

"Гърци, след това изнудване да приемем орязване на разходите и една унизителна програма за съкращения, която няма край и няма изглед да ни изправи на крака, ви призовавам да решите патриотично и гордо, както повелява гордата история на гърците", заяви премиерът. 

„Тези предложения, които явно нарушават общоевропейските правила и право на заетост, равенство и достойнство, демонстрират, че целта на някои наши партньори се явява не достигането на договореност за всички страни, а, възможно е целта им да се явява унижението на целия народ“, каза той. „Ние сме длъжни да отговорим на ултиматума на основа суверенното изразяване на волята на целия народ“, подчерта гръцкият министър-председател. 



Според гръцкия държавен министър Никос Папас народът ще се изкаже против предложенията на кредиторите.

Според някои анализатори ходът на премиера да насрочи референдум вероятно значи, че той не е убеден, че всичките депутати от коалицията с националистите ще застанат зад сделка, ако тя трябва да бъде одобрена от парламента.

Това значи, че въобще не е сигурно днес ще има извънредно заседание на финансовите министри от Еврогрупата, пояснява Ройтерс. Възможно е такава да има, но да се дискутира план Б, тоест възможните последици от евентуално излизане на Гърция от еврозоната. От Атина заявиха, че в събота ще има среща на вицепремиера Янис Драгасакис и главният преговарящ Евклид Цакалотос с управителя на Европейската централна банка Марио Драги.

Референдумът е рискова стратегия за Ципрас, отбелязва британският всекидневник The Telegraph. Преди четири години бившият министър-председател Андреас Папандреу бе ефективно отстранен от европейските кредитори, защото предложи референдум за спасителния пакет през 2011 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 12 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Tredline, Никаква демокрация няма на високите бизнес нива, особенно банковите! Там на запад формата е различна от съдържанието, и ако не се усетиш, те изпапват като едно стой та гледай (пак говоря за бизнес елита на англоговорещия свят дето обслужва банковите им зверове). Това с Гърция Класически случай: Местният Гръцки елит е бил подкупван/корумпиран в продължение на десетилетия за да взима заемите, парите окрадени пак от този Гръцки елит, е и държавните служители понамазали, че и обикновенните Гърци си разпуснаха коланите. Сега пак този Гръцки елит си избра един наивен младеж (или не толкова наивен, но така играещ), сега Гръцкия елит ще прави референдум (значи колко сме демократични и обичаме сънародниците си Гърци), но цената ще я платят обикновенните Гърци (защото елитът им си е взел подкупите и ги е закътал далече на завет отдавна). Защо толкова го прегръщаха западните политици по срещите, ами защото му се радваха на колко е наивен, като на младо агне, той и така изглежда там горе на снимката.Ако се пенява, то е защото още Наполеон го е казал че предпочита армия от овце предвождани от лъв, вместо армия от лъвове предвождани от овца. (и последен коментар по темата, че много ми идва замисляйки се нашите банкви/политически/бизнес лидери дали са лъвове или овце.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
многодобре
преди 8 години
...забравиха кризата през 2009 от къде тръгна и какво я породи....затова и коментиряат по този начин положенито с Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 1
lstanev
преди 8 години
Имам ипотечен заем.Направих семеен референдум с жената и децата и 100% гл;асуваха да не връщаме заема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 10
многодобре
преди 8 години
.....престанете с този "комунизъм" Жалки ***!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 7
SS-23
преди 8 години
Ами ако банката знае за стандарта ти и ти си знаеш стандарта и въпреки това теглиш кредит, където ти и банката сте съгласния - как може да кажеш, че банката виновна?---Е как ве?! Банката знае на какъв хал съм, т.е. знае, че няма да мога да плащам, но отпуска! И идва момента, когато е невъзможно да плащаш, обаче видите ли - банката невинна, той клиента виновен, че бил "теглил"??!Това е несериозно, да не кажа и нещо повече!Що се отнася до финансирането на "проект" - първо - това за мен е хазарт!второ - може да стане, до размер, пропорционален на залога, който може да даде кредитоискателят!Питам - бай Иван има 1000 лв кеш, пенсия - 180 лв и къщичка с оценка5 хил. лева. Иска заем за 10000 лв. Ще му дадеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 11 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
А защо не го направи Февруари, този референдум и тогава щеше си прав, но от части. Това, да не си платиш сметката и задълженията не те прави мъж, а те прави тарикат - както в момента тотално си изми ръцете и си за ора главата в земята и прехвърля отговорност - чисто по комунистически. Номера е че самите гърци, знаят какво е положението и бягат панически към банките, защото другата седмица ще има капиталов контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
А как дефинираш проектното финансиране?Как дефинираш кредитиране на човек/фирма/държава, който е по рисков от средната и тук не говорим да даваш пари без обезпечение, а просто по рискова е ситуацията. Всичко това кореспондира с по-голяма рискова премия или вика му се лихва.Не може да кажеш абе аз си взех повече кредит, ама банката е виновна защото не знае какъв е стандарта ми! Ами ако си излъгал за стандарта си? Ами ако банката знае за стандарта ти и ти си знаеш стандарта и въпреки това теглиш кредит, където ти и банката сте съгласния - как може да кажеш, че банката виновна? Когато спреш да плащаш банката ти казва ок взимам обезпечението и до там! Когато си говорим за ДЦК няма как да знаеш дали държавата Х ще ги даде за харчене или инфрастркура или ще те лъже жестокото - ако разбереш какво става ще искаш голяма премия защото знаеш, че е рискова, ама тази логика държавата/кредитполучателя не е виновен, че банката му дава пари това е смешна теза - не знам банката да застава на сила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 9
trendline
преди 8 години
Не виждам защо се пенявите.Нали това е демокрация-народа решава. Ципрас е смел и честен човек. Хората са го избрали с тази платформа и като не може да се договори не да се отмята като нашите дрисльовци, а хората да му дадат мандат за по-нататъшни преговори и пазарлъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 1
LuckyYou
преди 8 години
В понеделник гръцката централна банка ще обяви капиталов контрол на паричните потоци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 3
comet
преди 8 години
SS-23, По-добре ти се замисли и събуди. В света на джунглата, никой не ти мисли доброто! Ако си овца, стой далеч от вълците (Европейския Съюз), а не се присъединявай с очакването че няма да те изядат, защото овцата си е овца, а вълкът вълк (който е работил на запад не изпратен от държавата ни знае за какво пиша). А заемите БАШ лихварите не ги дават за да спечелят от лихвата, а за да ти вземат каквото си ипотекирал след като фалираш. (ПП: Не съм ти слагал минусите аз, ако си разбрал какво ти написах, разбрал. Жив и здрав!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още