IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кругман: Надцених компетентността на гръцкото правителство

Нобеловият лауреат по икономика продължава да залага на Grexit по един или друг начин

10:51 | 20.07.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кругман: Надцених компетентността на гръцкото правителство

Гръцкият премиер Алексис Ципрас губи свой важен съюзник. Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман* подкрепяше досега лявото гръцко правителство в борбата му срещу изискваните от международните кредитори строги мерки за икономии, но сега очевидно е разочарован от Атина.

„Може би надцених компетентността на гръцкото правителство“, заяви Кругман в неделя в интервю за CNN. Референдумът срещу допълнителния пакет от строги мерки и реформи е бил организиран от управляващата партия СИРИЗА без наличие на план Б, в случай, че финансовата помощ не дойде, твърди Кругман.

Това очевидно е разочаровало икономиста. „Те изненадващо смятаха, че могат да настояват за по-добри условия без резервен план в джоба си", каза Кругман. 

„В известен смисъл това е безнадеждно при всички случаи. Можем да приемем, че условията, които им бяха предложени по-рано, са осъществими. Искам да кажа, новите условия са дори по-лоши, но и условията, които им предложиха преди, нямаше да сработят. Така че аз, знаете ли, може би съм надценил компетентността на гръцкото правителство".

С третия пакет за помощи обаче сега Гърция очевидно се е съгласила на "значително по-лоши условия. Това очевидно е шок".

Кругман коментира и „неизбежността от Grexit“. „Моето предположение е, че или в крайна сметка те ще получат огромно облекчение на дълга, или те ще трябва да излязат от еврозоната“. 

Икономистът добави, че залага инвестициите си на напускане на страната на еврозоната по един или друг начин. „Едно напускане на Гърция ще има огромни последици за бъдещето на европейския проект. И ако Гърция излезе, а след това започва да се възстановява, което би било вероятно, от своя страна това би било стимул за други политически движения да оспорват еврото...".

Кругман многократно бе критикувал остро в своите авторски колони в New York Times изискваните от повечето държави от еврозоната и кредитори мерки за строги икономии.

Той аргументира, подобно на редица други видни американски икономисти, че една радикална политика на бюджетни ограничения не може да заздрави една изпаднала в рецесия икономика, а може да я вкара по-скоро в по-дълбока криза.

По време на референдума на 5 юли над 60% от гърците последваха призива на правителството си и гласуваха срещу предложенията на договорената с Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия програма за реформи. 

В последствие обаче кабинетът на Алексис Ципрас се договори за започване на преговори за нова спасителна програма с обширни данъчни увеличения, приватизация и социални реформи.  

* Пол Кругман е нобелов лауреат по икономика, професор по икономика и международни отношения в Woodrow Wilson School of Public and International Affairs в Университета в Принстън, както и гостуващ професор в London School of Economics.

Всичко за кризата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
" Мерките за икономии " - изразът е грешен . Това не са мерки а обстоятелства - просто няма пари . Когато нямаш пари за харчене и не харчиш не е икономии , а съобразяване с действителността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 1
evtimvz
преди 8 години
Кой може да каже дали досегашните мерки са били правилни, ако не са били изпълнявани? За кой път гърците лъжат? Хайде де! Кога не са лъгали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Единственото, заради което приказват подобни неща е да държат долара горе. Всеки знае че заради политическите съображения Grexit е най-малко желаният вариант за ЕС и САЩ и е единствено възможен само при положение, че повечето гръцка държавна собственост премине на разпореждане (или като обезпечение) на ЕК. Това обаче не им пречи да приказват подобни спекулации и да забъркват още повече кашата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
Arr
преди 8 години
Представете си какво би предсвалял долара ако имаше зад себе си 55 различни лихви или Германия ще приеме реалноста или реалноста един ден ще се блъсне в нея !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 4През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията вместо да продължаваме да преследваме невъзможното безкрайно увеличение на БВП Повече в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#comments ,и се радвам ,че проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН го разбира и нобелистите може да го знаят щом аз го знам но незнам защо не се взимат мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
На теория в макроикономиката строгите икономии са вредни но се пропуска един факт ,че растежа на икономиката не може да бъде безкраен Казано иначе за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684 Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер за акциите(и коментар 1, 4) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Все повече си задавам въпроса доколко нобелистите и т.н. икономисти разбират ,че става въпрос за системна криза ,че трябва нова система и 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 13
Repoman
преди 8 години
Ясно е, че отписване рано или късно ще има, поне 30-40% от целия дълг следва да се отпише и да се почне на чисто. Този път обаче явно са решили да дадат урок на Гърция, предполага се още 1-2 месеца ще ги мъчат за урок и после ще се реши проблема. Няма начин да няма отписване, защото Гърция е нищо сравнена с айсбергите които идват като Италия, Испания и Португалия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 23
sdar
преди 8 години
ЕС трябва да спре да се пъне и да се договори отписване на значителна част от дълга, без това няма как да се стигне до реално решение. В момента проблема само се отлага, дори и с реформите дълга няма как да се плаща, защото това означава че гърците трябва да смъкнат стандарта си на живот до нивото на българския, а това няма начин да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още